Banes Motor České Budějovice
09.12.2009, Miroslav Mayer

Druhé místo odpovídá výkonnosti mužstva, říká Jaroslav Liška

Č. B u d ě j o v i c e - Tým staršího dorostu HC České Budějovice splnil první ze svých letošních cílů a postoupil do nadstavbové skupiny A extraligy staršího dorostu. Po rozpačitém vstupu do soutěže se mužstvo rozehrálo ke skvělým výkonům a v konečném účtování obsadilo ve své skupině druhé místo. Navíc se může pochlubit nejproduktivnějším hráčem soutěže a zároveň nejlepší ofenzívou v soutěži. "Hodně pěkných zápasů jsme odehráli venku,“ říká trenér Jaroslav Liška.

Začátek sezóny byl pro mužstvo špatný. Na úvod dvě porážky. Pak sice přišlo vítězství doma nad Pískem, ale pak opět další prohra. Navíc se zranila brankářská jednička v týmu Ondřej Bláha a ostatní brankáři nedokázali jeho ztrátu nahradit. Teprve s příchodem brankáře Davida Gáby z mladšího dorostu dostává tým jistotu v brance a jeho výkony jdou prudce nahoru a od té doby již nikdy neprohrál dva zápasy za sebou.

Jak byste hodnotil základní část extraligy staršího dorostu?
Po špatném začátku, kdy se nám nepovedla první tři utkání, jsme si vše vynahradili v dalším průběhu základní části. Mužstvo se stabilizovalo a splnilo cíl, který jsme si dali. Druhé místo odpovídá výkonnosti mužstva.

Extraliga staršího dorostu je nová soutěž. Co byste řekl o soutěži jako takové?
Ta soutěž je pro hráče dané kategorii, od patnácti do sedmnácti let, velice kvalitní. Všechny zápasy byly pro nás hodně těžké a kluci si museli sáhnou v každém utkání na dno. Pro růst hráče je soutěž v této podobě zatím dobrá. Ve finálové části očekávám ještě větší kvalitu.

Je odehrána zhruba polovina sezóny. Jaké zatím vidíte klady mužstva?
Hlavní plus je, že se stabilizoval post brankáře. Po uzdravení Ondry Bláhy máme vyrovnanou dvojici brankářů. Dle mého názoru jsou kluci dobrá parta. Jsou pracovití v tréninku. Uvnitř mužstva to fungovalo a doufám, že nám to vydrží nadále i po příchodu dalších hráčů.

Co byste naopak označil jako mínus letošní sezóny?
Trápí nás obranná hra jako celek. Máme velké nedostatky hlavně v herních obranných činnostech. V tabulce vstřelených gólů jsme nejlepší přesto si myslím, že máme navíc i směrem dopředu. Máme sice osm hráčů ve čtyřicítce nejlepších hráčů v produktivitě, ale je stále máme na čem pracovat. Určitě se musíme zlepšit ve hře do těla. Stále používáme ve vzájemném souboji více hru holí, což je dle nového výkladu pravidel zakázané. Zde máme nedostatky a z toho pramení naše častá vyloučení.

Se kterým zápasem jste byl jako trenér nejvíce spokojen?
Bylo to se soupeři, kteří byli v tabulce okolo nás. Určitě to byly Pardubice, velmi dobře jsme sehráli první utkání s Mladou Boleslaví, kdy jsme jí doma nastříleli devět branek. Hodně pěkných zápasů jsme sehráli především venku. Tam jsme předváděli dobrou ofenzívní hru. Jsme první v zisku bodů na hřištích soupeřů.

Začne druhá část soutěže, ale mužstvo bude oslabeno o největší opory, které půjdou zkoušet juniorský hokej. Co si od druhé části soutěže slibujete?
V klubu jsme se domluvili na posunu hráčů z mladšího dorostu do našeho mužstva a zároveň od nás do juniorů. Slibuji si od toho, že vybraní hráči se zapojí do silovější a rychlejší soutěže. Věřím, že jim to pomůže k dalšímu zkvalitnění jejich výkonnosti. Doufám, že uplatní získané zkušenosti v play off. Stále trvá náš cíl " semifinále".

Koho byste vyzdvihl, jako největší osobnost mužstva?
To, že jsme splnili cíl, je zásluhou celého mužstva. Každý sehrával svojí roli. Byli tam hráči na kterých byla zodpovědnost, jiní přinesli do mužstva bojovnost, jiní byli trpěliví a když dostali příležitost, tak se snažili co nejlépe hrát. To je základ výsledku. Hlavní zodpovědnost byla na kapitánovi Michalu Švihálkovi a asistentovi kapitána Lukáši Sedlákovi. Tuto roli zvládli. p>

Příčiny postupu mužstva

- vysoká produktivita mužstva. Osm hráčů ve dvacítce bodování soutěže. Lukáš Sedlák dokonce vede!
-vyrovnanost kádru
-kromě špatného začátku se mužstvu vyhýbaly poklesy výkonnosti
-vyrovnané výkony na domácím i soupeřově ledě
-soudržnost mužstva
-vyrovnaná brankářská dvojice

Nejlepší hráči mužstva

-Nejproduktivnější hráč - Lukáš Sedlák 26 zápasů, 43 bodů (22+21)!!!
-Nejlepší střelec, nahrávač i +- body Lukáš Sedlák 22 gólů a 21 nahrávek, +23 bodů.
-Nejproduktivnější obránce - Pavel Kolařík 24 zápasů 14 bodů (1+13).
-Nejtrestanější hráč - Petr Koblasa 61 minut

Jak dál v soutěži

Ve finálové skupině sehraje všech dvanáct mužstev mezi sebou dva vzájemné zápasy. Všechna mužstva mají účast v play-off jistou a hraje se pouze o výchozí pozici pro play-off.

Tabulka mužstev v nadstavbové části

1. Mladá Boleslav    64
2. Vítkovice         63  chybí jeden zápas
3. Slávia            62
4. Sparta            62
5. České Budějovice  58 
6. Zlín              55
7. Třinec            53
8. Olomouc           53  chybí jeden zápas
9. Pardubice         50
10.Jihlava           50
11.Karlovy Vary      46
12.Kladno            42
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....