Banes Motor České Budějovice
02.12.2009, Miroslav Mayer

Tomáš Vak: Naše hra není možná pro diváky hezká, ale je účelná

Č. B u d ě j o v i c e - Stoupající formu týmu HC MOUNTFIELD odneslo tentokrát mužstvo Energie Karlovy Vary. Českobudějovický tým navíc přidal k výborné obraně a skvělému výkonu brankáře i další důležitou část a tou je střílení branek. Tentokrát se domácí trefili dokonce čtyřikrát a protože Roman Turek zůstal nepřekonán, slavili domácí vítězství 4:0. Nejlepším hráčem zápasu byl tentokrát střelec dvou branek Tomáš Vak.

Za naším zlepšením stojí jiná taktika, myslí si Tomáš Vak

V letošní sezóně se zdá, že má Tomáš Vak na Karlovy Vary na domácím ledě spadeno. V obou zápasech jim dal vždy po dvou gólech. Do zápasu vstoupilo domácí mužstvo ve znamení předešlých zápasů. Hrálo se opatrně a spíše zezadu. To ostatně potvrzuje i nejlepší hráč zápasu. „Do zápasu jsme sice nevstoupili špatně, ale Vary tam měly pár šancí a my jsme byli často vylučováni. Pak jsme trošku přidali a bylo to znát, dali jsme první gól.“ To byla ovšem první hvězdná chvíle českobudějovického kanonýra. Po jeho bombě z místa pro vhazování se puk odrazil z branky ven a chvíli nebylo jasné, zda-li byla branka, nebo ne. Hlavní rozhodčí však celou situaci dobře viděl a branku ihned uznal. „Ze začátku jsem si nebyl jistý, jestli to byl gól. Pak se kluci radovali, rozhodčí ukázal a zhaslo se, tak už jsem věřil. Nebyla to ideální střela, ale byla dobře umístěná, takže do branky prošla,“ říká šťastný střelec.

Ve druhé třetině přidal druhý gól Milan Gulaš. Třetí třetina byla ovšem ve znamení Tomáše Vaka. Nejprve si připsal přihrávku na první gól Tomáše Micky. „Tomáš si to tam po buly vyškrábl a vystřelil. Myslím, že to někdo z obránců ještě tečoval Sáblíkovi mezi nohy.“ Po třetí brance se Karlovy Vary zdáli být již odevzdanější a zápas spíše jen dohrávali. Přesto jim ještě „ránu jistoty“ dal opět Tomáš Vak, který přidal čtvrtý gól. „Chtěl jsem puk nahodit na branku a tam to někdo tečoval Sáblíkovi nahoru a on už tu teč neregistroval.“ Navíc měl českobudějovický útočník ještě možnost dát i třetí branku. Měl dvě dobré šance, ale ani jedna už v síti neskončila. „Jednou jsem to přestřelil a pak mi ještě jednou přihrával Tomáš Micka zpoza branky, střela šla po ledě a Sáblík ji chytil.“

Při jedné z těchto šancí se stalo v Budvar aréně věc často nevídaná. Nadšené publikum povstalo a odměnilo výkon českobudějovického útočníka potleskem ve stoje. „Moc jsem to neregistroval. Pišta Hřebejk mi to říkal. Já jsem zaznamenal jen trošku větší hluk,“ skromně říká Tomáš Vak.

Hra hokejistů HC MOUNTFIELD je poslední dobou založená na obrané hře. Svědčí o tom jediný inkasovaný gól během pěti zápasů. „Když přišel trenér Výborný, tak říkal, že moc inkasujeme a že to musíme zlepšit. Ty dva první zápasy to ještě nebylo ono. On zůstal klidný a říkal, že tam vidí zlepšení a takhle nějak jsme se k tomu dopracovali. Začali jsme lépe bránit a útočníci se začali více vracet a obsazovat hráče. Pro diváky to není možná tak hezké, ale je to účelné," uzavírá Tomáš Vak.

Bylo strašně těžké se probíjet, říká Petr Kumstát

Nejlepším hráčem týmu Energie Karlovy Vary byl Petr Kumstát. Snažil se o aktivní hru a na ledě byl vidět. Nikdo ho v karlovarském dresu ale nenapodobil. „Podali jsme špatný výkon. Nedali jsme žádný gól a dostali jsme čtyři.“ Hosté zlobili pouze v první třetině, kdy si vytvořili i několik slibných šancí. „První třetinu jsme nehráli zase tak špatně, ale byla to jen jedna třetina. Jinak byly Budějovice lepší a zaslouženě vyhrály. Od nás to byl špatný výkon,“ uznává reprezentační útočník.

Zrovna Petr Kumstát se snažil často zakončovat a byl hodně vidět při útočných snahách svého týmu. Přesto se ani on nezapsal mezi střelce zápasu. „Budějovice výborně bránily a my jsme ani žádnou pořádnou šanci během zápasu neměli. Jestli takhle domácí hrají, pak jim ty nuly naskakují dobře. Bylo strašně těžké se probíjet. Po dvou třetinách jsme prohrávali 0:2 a chtěli jsme s tím ještě něco udělat, ale pak jsme dostali nešťastný gól po buly a tím se zápas zlomil úplně,“ hodnotí karlovarský hráč.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....