Banes Motor České Budějovice
20.11.2009, Miroslav Mayer

Roman Bernat - Další jihočeský talent

Č. B u d ě j o v i c e - Mužstvu staršího dorostu se v letošní sezóně daří. Po pomalejším začátku chytlo svěží vítr do plachet a v celku v poklidu se blíží ke svému prvnímu cíli a tím je postup mezi čtyřmi nejlepšími mužstvy do další fáze bojů a zajistit si tím play-off. Jedním z tahounů mužstva je i Roman Bernat. Přesto, že nepatří k nejstarším hráčům má na svém kontě již osmdesát zápasů v dorostenecké soutěži. V letošní sezóně se mu daří zatím nejvíce. Je druhým nejlepším střelcem mužstva a celkově drží osmé místo v produktivitě celé skupiny extraligy staršího dorostu.

K hokeji ho přivedl ve čtyřech letech táta, ale už předtím chodíval s mámou na školní bruslení a s prvními bruslařskými krůčky začínal doma v Soběslavi. Tam, jako předškolák, musel hrát za 4. třídu, protože v Soběslavi se nehrál minihokej a tak to byla jediná možnost, jak v Soběslavi hrát. Později odešel do Veselí nad Lužnicí, kde už se minihokej hrál. Po dvou letech, po krátké zastávce v Soběslavi, odešel do Tábora, kam si ho vybral trenér Ježek, na kterého dodnes rád vzpomíná. Asi po dalších dvou sezónách odešel do Českých Budějovic. Tam si ho vybral trenér Heindl a po zkušebním tréninku už zůstal. Od října roku 2005 hájí budějovické barvy.

R - Vybaví se mi rodina - je pro mě nepostradatelnou v mém dosavadním životě, ať už je to babička, nebo brácha. Všichni mě vždy podrží i když se zrovna nedaří. Bez nich bych asi nebyl tam, kde jsem.

O - Okolnosti – hodně záleží také na nich. Můžou být různé, ať už máte jenom špatnou náladu, nebo jste nějak psychicky vystresovaní. Tak to všechno může hrát roli potom v zápase. Naopak zase, když máte dobrou náladu, jste něčím potěšeni, tak se vám hraje pak s mnohem větším klidem.

M- Motivace – Na každý zápas mám nějakou motivaci. Třeba letošní sezonu máme velkou motivaci, protože se nám zatím daří a myslím, že když nepolevíme tak máme šanci se dostat daleko.

A - Aktivita – Každý hráč se snaží být aktivní, aby byl co nejvíce vidět a byl přínosem pro tým. Někdy to bohužel nejde a nedaří se, i když se snažíte něco vymyslet. Naopak taky jsou dny, kdy to pak přijde skoro samo.

N - Nasazení – Vždy se snažím udělat, jak v zápase tak i v tréninku maximum, abych si to nasazení co možná nejvíc přenesl do zápasu.

B - Bojovnost – Tu musí každý na ledě mít. Bez toho to nejde. I když se vám zrovna nedaří a nejde to podle vašich představ, neměli byste se vztekat a mlátit vším různým okolo sebe, ale aspoň můžete na tom ledě bojovat a pomoct spoluhráčům.

E - Efektivita – Hokej musí být efektivní, aby se na něj diváci přišli podívat, protože pro ně se přeci ten sport hraje. Někdy se to, ale s tou efektivitou přehání. Místo toho, abychom stříleli si ještě přihráváme do prázdné brány. Ne vždy to vyjde. Na druhou stranu to zase potěší, když se nějaká taková akce povede.

R - Rituály – má skoro každý. I já mám své rituály. Každý má sice jiný, ale všechny mají podobnou představu. Někdo si například před zápasem obalí nově hůl, někdo si třeba políbí ruce atd. prostě každý má něco jiného a věří, že mu to přinese štěstí.

N - Nemoci a zranění – Když mě něco takového přepadne, tak mě to vždycky mrzí. Je to škoda, protože musím nechat spoluhráče ve štichu a nemůžu jim pomoct. Proto je asi ze všeho nejdůležitější chránit si zdraví.

A - Asistence – Asistenci na ledě potřebuje každý hráč. Jak asistenci na góly tak i asistenci ve hře. Neznám hráče, který by si na ledě vystačil sám (možná nějaký je…). Při tréninku i hře potřebujeme taky asistenci trenéra, který nám poradí, ale také vytkne chyby a ovlivňuje náš výkon.

T - Tým – vždy mám rád každého ze svého týmu, abychom vyhrávali a dotáhli to v tabulce co možná nejdál musíme všichni pracovat jako jeden tým a tahat za jeden provaz bez vyjímky. Jakmile nebude někdo bojovat pro tým a bude hrát jen za sebe ztrácí hokej smysl a určitě jako tým nemůžeme uspět. Hokej je kolektivní hra, kterou hrajeme všichni dohromady.

Roman Bernat

Narozen: 18. srpna 1993
Post: Levé křídlo
Výška: 180 cm
Váha: 71 kg
Hůl: levá
Číslo dresu: 16

Statistiky

Sezóna  Klub                            Z  G  A  B  TM  +/-
2007-08 HC Č.Budějovice - dor. (E)     18  1  0  0   8  - 2
        HC Č.Budějovice - dor. (E,p-o)  2  0  0  0   0  + 1
2008-09 HC Č.Budějovice - dor. (E)     43 13 14 27  16   -2
        HC Č.Budějovice - dor. (E,p-o)  4  0  3  3   2   -1
2009-10 HC Č.Budějovice - dor. (E)     19 14  7 21  10  +13    
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....