Banes Motor České Budějovice
10.11.2009, Petr Novotný

Hvězdou měsíce října se stal Tomáš Vak

Č. B u d ě j o v i c e - V září to byl Milan Gulaš. Hvězdou měsíce října se stal jiný útočník HC MOUNTFIELD. Je jím zkušený centr Tomáš Vak. I když se v říjnu českobudějovickému týmu nedařilo, on prožil dobré období. Byl jedním z tahounů jihočeské ofenzívy, připsal si do týmové produktivity sedm bodů. "Je to příjemné, ale radši bych se toho vzdal na úkor bodů pro mužstvo. Musíme zabrat," tvrdí odhodlaně jednatřicetiletý forvard.

Říjnová vizitka Tomáše Vaka

ZÁPAS S KARLOVÝMI VARY.
Skvělý říjen předznamenal Tomáš Vak už na konci září, když dvěma góly pomohl porazit úřadujícího mistra z Karlových Varů. Na snímku střílí vítěznou branku utkání.
Foto: František Panec


Tři góly a čtyři asistence. To všechno stihl ve dvanácti zápasech. A navíc v zápasech, kdy se mužstvu zrovna nedařilo. Jako hvězdu měsíce října jste si vybrali Tomáše Vaka a nutno dodat, že právem. Ačkoliv Jihočeši zažili spíše říjen hrůzy, Tomáši Vakovi se dařilo. Svůj dobrý měsíc předznamenal už v zápase s Karlovými Vary, kde dvakrát mířil do černého.

Pak na to navázal hned v zápase se Zlínem. Tam sice Jihočeši prohráli, ale Vak se alespoň asistencí podílel na druhém úspěchu svého týmu. Ve stejném čase, v poslední minutě nahrával na gól i po dvouzápasové pauze v Litvínově a navázal na ní další asistencí hned v utkání doma s Třincem.

První říjnový gól vstřelil na Slavii, kde pečetil v 57. minutě vítězství českobudějovického celku 2:0 a druhou branku přidal v Brně. Tam sice vyrovnal ve 47. minutě na 1:1, ale hosté nakonec odjeli s prázdnou. Asistence ve Vítkovicích udělala radost, protože pomohla vybojovat bod. A závěr měsíce? Ten měl Vak stylový. Tvrdou ránou v nastavení skolil před reprezentační přestávkou Mladou Boleslav a pomohl svému týmu získat druhý bonusový bod.

Rozhovor s Tomášem Vakem

Ocenění sice potěší, ale vyměnil bych osobní statistiky za body pro tým

Byl jste vybrán fanoušky na internetových stránkách klubu jako hvězda měsíce říjen. Co na to říkáte?
Je to hezký. Potěší to, ale já bych z toho teď nic nedělal. Těší to, že se pár zápasů povedlo. Ale chce to, aby se tým teďko zvedl, bodoval a abychom šli jako manšaft nahoru. To hlavně.

Vy sám jste nasbíral ve dvanácti zápasech sedm bodů. To je slušná bilance. Ne?
Tak docela to jde. Ale jak říkám. Týmově jsme klesli v tabulce a je to de facto o ničem. Kdybych neudělal ani jeden bod a byli bychom na pátým, šestým místě, byl bych radši. To je samozřejmost.

Pojďme se ještě vrátit k tomu říjnu. Proč se mužstvu přestalo po nadějném září dařit?
Těžko říct. Trápili jsme se venku. Hráli jsme hodně zápasů venku a tam odsuď jsme body nevozili. Pak jsme zbytečně přišli o některé body i v domácím prostředí. Takže je to asi tím. Trošku na nás dopadají ta utkání venku.

Jsou potom některá domácí zaváhání třeba s Plzní nebo Pardubicemi důsledkem toho, že nevozíte body z venku? Cítíte pak na sebe větší tlak, že musíte bodovat?
Těžko říct. S těma Pardubicemi třeba nám to tam napadalo během chvilky a pak už se těžko hrálo. Nevím. Nemyslím si, že bychom nastupovali pod nějakým tlakem. Naopak jsme byli doma docela v klidu. Nebyl tady nějaký tlak, že musíme vyhrát. Nevím. Prostě nám to uteklo.

Vypadli jste mimo příčky zajišťující účast i v předkole play off. Na házení flinty do žita je ale ještě brzy, ne?
Přesně tak. Vždyť ještě není ani půlka základní části. Od toho osmho místa je pár bodů. Navíc máme zápas k dobru. Kdyby se nám třeba v Pardubicích povedlo udělat nějaké body, jsme hned osmí, devátí. To, že jsme momentálně na jedenáctém místě tabulky, ještě vůbec nic neznamená.

Před pauzou přišel nový trenér. Jak probíhají tréninky pod vedením Františka Výborného?
Minulý týden jsme jeli celý dvoufázově, takže jsme si trochu mákli. Tenhle týden už to budeme asi ladit do zápasových situací. Budeme pilovat přesilovky, založení útoku, střední pásmo a tak dále.

Pojďme ještě k vám. Dokážete vybrat zápas, který se v říjnu nejvíce povedl?
Jééé, tak to vážně nevím. To nedokážu vybrat.

A alespoň moment?
Tak možná ten gól proti Boleslavi v prodloužení. Asi proto, že to bylo právě v prodloužení a rozhodlo to o dalším bodu pro mužstvo.

Rána to byla slušná…
Hmmm, takže asi to bych vybral. (usmívá se).

Největší překvapení září podle Tomáše Vaka

Největší překvapení měsíce října hledal Tomáš Vak těžce. „Nevím, fakt mě nic nenapadá,“ kroutil chvíli hlavou, ale na neustálé naléhání přece jen jednu věc vybral.. Překvapením, i když ne tak obrovským, jsou podle něj výkony třineckých hokejistů, kteří jsou na čelných pozicích v tabulce a jednu chvíli celou extraligu dokonce vedli. Na vedoucí Vítkovice v současné chvíli ztrácí jeden bod a od druhého místa je dělí jen horší skóre.
Tomáš Vak: Možná výsledky Třince. I když mají manšaft dobrý a útočně ladění, přece jen mě to překvapilo, ne tedy zase tolik, že dokážou udělat takovou bodovou šňůru, kterou udělali.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....