Banes Motor České Budějovice
04.11.2009, Tadeáš Nový

František Výborný: Každý trenér by chtěl hrát s týmem nahoře

Č. B u d ě j o v i c e - Tisková konference u příležitosti uvedení Františka Výborného do funkce hlavního trenéra, ve které střídá Jana Tlačila, ani zdaleka nepřipomínala akci ve světle reflektorů. Jen tak mimochodem byl nový trenér představen jako trojnásobný vítěz extraligy se Spartou a jako trenér reprezentace Slovinska. Pak už František Výborný jen trpělivě odpovídal na otázky.

Váš kontakt s Budějovicemi byl velmi rychlý. Jak k němu došlo?
Tohle přišlo jako blesk z čistého nebe. Pan Drbohlav mě pozval na kávu. byl jsem hodně překvapený, nevěděl jsem o co jde. Popovídali jsme si o Spartě, o Budějovicích a pak jsem obdržel nabídku. Dal jsem si nějaký čas na rozmyšlenou. Zdálo se mi to hodně rychlé. Chtěl jsem si spíš odpočinout a v téhle sezóně už netrénovat, pokud by k vyhazovu opravdu došlo. Ale potom se to seběhlo velice rychle, vedení Sparty si nás zavolalo a domluvili jsme se na ukončení spolupráce. Nakonec jsem se rozhodl nabídku přijmout.

Proslýchá se, že jste měl nabídku trénovat nějaký tým z KHL. Můžete říct o jaký tým se jednalo?
Zhruba týden před reprezentační pauzou jsem odmítl nabídku Dynama Riga, ale nechtěl jsem odcházet ze Sparty sám, když se nedaří. Přestože jsem věděl, že každou minutu může ten vyhazov přijít.

Součástí Vašeho příchodu byl trejd Vydarený - Stanislav Hudec. Vy jste se na něm nějak podílel?
Ne, to šlo úplně mimo mne. S Pavlem Hynkem jsme byli se Standou Hudcem spokojeni a trejdovat jsme ho nechtěli. K dohodě došlo až po mém odchodu ze Sparty.

Byly pro Vás Budějovice skutečně tak lákavou nabídkou, že jste je upřednostnil před odpočinkem?
Byly. Říkal jsem si, co je lepší, jestli si někde čtrnáct dní čistit hlavu a pak sedět doma, nebo pokračovat. A věděl jsem, že hokej mám pořád rád a chci ho dělat. Určitě by mi chybělo, kdybych už letos netrénoval.

S jakými vizemi do týmu přicházíte?
O vizích jsem zatím až tak nepřemýšlel. Budějovice znám hlavně jako soupeře. Myslím si, že tým je velmi dobrý už od dob Pepíka Jandače. Má velmi vyrovnanou brankářskou dvojici, kvalitní obranné dvojice a dobře vyvážený útok. V době, kdy jsme trénovali s Mariánem Jelínkem ve Spartě jsme vždycky záviděli Budějovicím výborné obránce, protože takových je málo. A ještě méně je jich dostupných.

Novou tváří je Stano Hudec. Trénoval jste ho ve Spartě. Myslíte, že bude přínosem?
Tak o tom rozhodne čas. Když přišel loni do Sparty z Plzně, tak nám hodně pomohl, i předtím ve Vítkovicích se mu hodně dařilo. Ale každá štace je jiná, takže uvidíme.

Předpokládáte, že vám zůstane stávající kádr, nebo budete usilovat o nějaké změny?
Zatím o tom neuvažuji. Hlavní je, aby nikdo neodcházel. Trénink i první zápasy hodně naznačí. Člověk se samozřejmě posílení nebrání, pokud je to třeba. Ale je tu i finanční stránka. Pamatuji si to i ze Sparta, když jsme byli s Budějovicemi v kontaktu ve snaze získat nějaké hráče. Atˇuž to byl Sičák, Gulaš nebo Květoň. K trejdům prostě těžko dochází, protože těch hráčů je na čtrnáct týmů málo.

Na začátku sezóny bylo jako hlavní cíl určeno napravení minulého ročníku. Upřesnilo Vám vedení, co si pod pojmem náprava představuje? Dostal jste konkrétní cíle?
O tomhle jsme nemluvili. Každý trenér chce, aby se s jeho příchodem něco zlepšilo a hrálo se nahoře. Budu se snažit hráče co nejrychleji poznat, i když přestávka je krátká. Ale i krátká přestávka nám může pomoci dobře se poznat a lépe vykročit do další části s tím, že se chceme zlepšit. liga je vyrovnaná a rozhodují detaily. Kolikrát vyhrajete vyrovnaný zápas a všichni vás chválí, ale sám vnitřně cítíte, že to nebylo ono. Na druhou stranu můžete prohrát zápas, kdy hrajete výborně a pak je třeba ty hráče hájit. Takových utkání jsme na Spartě letos odehráli hodně. Je třeba vycházet z těch dobrých věcí.

Budete žádat o informace i bývalého kouče Tlačila?
Pokud se tomu nebude Honza bránit, rád bych si s ním popovídal. Nejen jako trenér, ale i jako kamarád. Znám ho z Jihlavy, kde byl na vojně a poté získal jako hráč se Spartou titul.

Jaký chystáte program na nejbližší dny?
Tři dny teď budeme trénovat dvoufázově a samozřejmě přidáme i nějakou posilovnu, aby se klukům i ta síla oživila. Musíme také doléčit nějaká zranění. Kotrla a Sailer nebyli fit a dneska odjel Michal Hudec do Prahy kvůli tříslům. Budeme se také věnovat samotné organizaci hry. Celý herní systém ale měnit nejde, hráči mají něco zažitého a je hlavně důležité vyjít z těch dobrých věcí, jako jsou třeba přesilovky.

Sledoval jste zápasy proti Vítkovicím a s Boleslaví?
Viděl jsem dvě třetiny zápasu ve Vítkovicích a tým se mi hrozně líbil. Na tom velkém válu to nemá nikdo jednoduché, ale kluci je ubruslili a jen shodou náhod a neštastných okolností přišli o tři body. To byla pro Budějovice ztráta dvou bodů. V prodloužení už je to ošidné, byla tam dvě vyloučení a to je vždy těžké.

Na jak dlouho jste v Českých Budějovicích podepsal smlouvu?
Dohodli jsme se na kontraktu do konce ročníku.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....