Banes Motor České Budějovice
03.11.2009, Miroslav Mayer

Junioři: Chybí nám klasický střelec, říká Ladislav Kolda

Č. B u d ě j o v i c e - Juniorka HC České Budějovice nesplnila svůj první cíl, který si pro tuto sezónu dala a tím byl postup ze základní skupiny mezi šest nejlepších celků. Ani nová trenérská dvojice Kolda - Trummer nedokázala dovést tým k vytyčenému cíli. Mužstvo skončilo ve své skupině na desátém místě se ztrátou čtyř bodů na postup. Novým cílem proto bude dostat se mezi čtyři týmy, které ještě postoupí do play-off. "V prvních zápasech jsme měli i trochu štěstí," říká hlavní trenér Ladislav Kolda.

Junioři měli přímo katastrofální vstup do sezóny. Prvních osm kol dokázalo mužstvo zvítězit pouze s nejslabším týmem z Kladna a pak v Mladé Boleslavi. Po osmém kole přišla trenérská výměna. Změna trenérů polila hráče živou vodu a ti dokázali vyhrát pět zápasů po sobě a dostat se znovu do hry o postup. Zlom nastal v domácím zápase s Libercem. Utkání ovlivnili svým výkonem i rozhodčí a mužstvo prohrálo 3:5. Utkání ukázalo, že tým má poškozenou psychiku a že mu každá „nespravedlivá“ porážka škodí. Přesto měli junioři tři kola před koncem ještě osud ve svých rukou. Naděje umřela hned v prvním zápase po první inkasované brance. Tým přestal věřit, žít hrou a bojovat až do konce. Zábleskem do dalších bojů může být vydřená výhra v posledním kole nad Ústím nad Labem.

Jak jste reagoval na nabídku jít trénovat juniorku?
Nejdříve jsem musel dostat svolení generálního manažera pana Jouna, protože jsem zaměstnán v managementu klubu. Chtěl jsem samozřejmě v rámci klubu pomoct. Ta práce mě lákala, protože až do této doby jsem trénoval. Zároveň jsem chtěl zůstat pracovat v klubu. Takže teď dělám obě věci najednou.

V jakém stavu se nacházelo mužstvo, když jste ho, spolu s Janem Trummerem, přebírali?
Viděli jsme, že mužstvo má chuť se ještě poprat o postup. Měli jsme na to už jenom měsíc, ale chuť a odhodlání tam bylo. Bylo to vidět i na prvních trénincích a pak i v těch prvních zápasech. To všechno nás trenéry povzbudilo do další práce.

Přišla série pěti vítězných zápasů za sebou a pak prohra s Libercem na domácím ledě.
Musíme říct, že jsme v těch zápasech měli i štěstí. V pěti utkáních jsme neprohráli, což bylo výborné, ale i ostatní mužstva bodovala. Bodový rozdíl na šesté místo byl prakticky stále stejný. My jsme hráli každý zápas pod tlakem toho, že musíme vyhrát. Ty nejdůležitější utkání s Libercem a se Slavií jsme doma nezvládli.

Před posledním zápasem se zranili někteří hráči. Byli jste spokojeni se sílou mužstva v zápase s Ústím nad Labem?
V tomto zápase se ukázal charakter mužstva. Ústí sem přijelo v nejsilnější sestavě a hrálo o postup. My jsme ho dokázali porazit a získat body do další části soutěže.

V čem vidíte příčiny toho, že mužstvo nedokázalo postoupit do finálové skupiny?
Všechna ostatní mužstva v soutěži měla k dispozici dorazové hráče od začátku soutěže. Tady nebyli tito hráči k dispozici. Pak mužstvu určitě nepomohl ten nešťastný úvodní zápas s Chomutovem, kdy mužstvo těsně před koncem vedlo a nakonec prohrálo. Možná hráči ještě žili pod vlivem loňské úspěšné sezóny a mysleli si, že se nemůže nic stát. Každopádně toto mužstvo má sílu na to, aby se do šestky týmů ve skupině dostalo.

Dalším důvodem bude asi střelecká nemohoucnost mužstva. Co s tímto problémem budete dál dělat?
To je určitě jeden z důvodů, proč mužstvo nepostoupilo. Dá se s tím něco dělat, na tréninku zařadit různá cvičení, nutit hráče do koncovky atd. Nakonec při zápase je to na tom hráči, jak dokáže situaci vyřešit. Zřejmě nám chybí i klasický střelec, který zápasy rozhoduje.

Neztratili hráči motivaci, když mužstvo nepostoupilo do finálové skupiny?
Motivací určitě je to, že z těch deseti mužstev můžou ještě čtyři postoupit do play-off. Zároveň je motivace zachránit juniorskou extraligu. O motivaci je v této skupině postaráno.

Do konce sezóny vás čeká ještě hodně práce. Jaký máte pro zbytek sezóny cíl?
Rád bych, abychom se dostali do play-off a abychom tam nešli ze šestnáctého místa. Pak dojít co nejdále, protože zespoda se nejlépe útočí.

Příčiny neúspěchu

- narušená psychika mužstva
- nejhorší střelecká produktivita ze všech týmů ve skupině, druhá nejhorší v celé soutěži
- nevyužití domácího prostředí, nejhorší tým skupiny
- dokonce třikrát nedokázalo dát mužstvo v zápase branku!
- posily, hráči ročníku 1989, nechodili do mužstva zrovna s nadšením a neodváděli svůj nejlepší výkon (čest vyjímkám)
- Josef Rezek zůstal v produktivitě osamocen
- třetí nejlepší hráč týmu v bodování je obránce!
- časté hry v oslabení a tím přetěžování klíčových hráčů

Kuriozitka

Mužstvo dostalo i dalo přesně polovinu branek na domácím hřišti i na hřištích soupeřů.

Z mužstev, která postoupila do finálové skupiny, českobudějovičtí junioři dokázali porazit dvakrát Mladou Boleslav a pak získali pouze čtyři body za jedno vítězství v prodloužení a jedno vítězství na samostatné nájezdy.

Nejlepší hráči mužstva

Nejlepší střelec mužstva: Josef Rezek 19 zápasů , 10 branek.
Nejlepší nahrávač mužstva: Josef Rezek 19 zápasů, 12 nahrávek.
Nejproduktivnější hráč mužstva: Josef Rezek 19 zápasů a 22 bodů.
Nejproduktivnější obránce: Bohumil Jank 17 zápasů, 9 bodů (4+5).
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jaroslav Šaršok +3
Nejtrestanější hráč: Aleš Ježek 56 minut.
Brankář: Šimon Hrubec 17 zápasů, 8 vyhraných a 9 prohraných. Jedno čisté konto, průměr gólů 2,7 a úspěšnost zákroků 92,2 %.

Co bude dál?

To je otázka, na kterou se dozvíme odpověď možná ve středu, kdy se v Praze uskuteční schůzka zástupců klubů. O výsledku jednání budeme informovat na stránkách mládeže.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....