Banes Motor České Budějovice
07.09.2009, Josef Bláha

Jakub Kovář: Slovo jednička už nemá takovou váhu

Č. B u d ě j o v i c e – Společně s Romanem Turkem by měl vytvořit jednu z nejspolehlivějších brankářských dvojic extraligy. Jakub Kovář bude podle všeho i v letošní sezoně krýt záda zkušenějšímu kolegovi. Tak jsou rozdány karty nyní před startem soutěže. Ale brzy se to může změnit. „Dřív jednička odchytala celou sezonu, v dnešní době už je to jiné,“ myslí si jednadvacetiletý gólman.

Do prvního zápasu nové sezony zbývají v podstatě už jen hodiny. Jste nervózní?
Kdepak, nejsem. Já jsem úplně v klidu. Na start soutěže se už moc těším.

Tušíte, jestli byste mohl být brankářskou jedničkou mužstva?
Já nejsem jednička, jednička sedí v kabině naproti mně. Já se mám pořád co učit.

Takže je jisté, že prvním gólmanem bude Roman Turek?
Nikdo mi ještě nic neříkal, ale počítám s tím, že to tak bude.

V přípravě jste se ale pravidelně střídali, tak byste měli mít oba stejnou šanci, ne?
To já nevím, co mají trenéři v hlavách a jak to s námi do sezony vidí. V přípravě jsme se točili, ale to tak většinou bývá. Je to nejlepší řešení do přípravy, když oba brankaři chytají...

Takže když to shrneme, trenéři ještě vůbec nenaznačili, kdo by měl být v nové sezoně jedničkou a kdo dvojkou?
Mně neznačili nic, ale každopádně si myslím, že slovo jednička už dneska nemá takovou váhu, jako mívalo dřív. To jednička odchytala celou sezonu bez ohledu na svého náhradníka. Dneska prostě chytá ten, který zrovna cítí lepší formu a pro koho se rozhodnou trenéři. Příkladem byla loňská extraligová sezona, kdy se v devadesáti procentech našich klubů gólmani v brankovišti točili podle momentální formy.

Když mluvíme i minulé sezoně, nyní jste v jiné situaci. Zatím jste vždy vstupoval do sezony jako gólman číslo dvě, teď jsou ale vaše šance na to, že nebudete jen krýt Turkovi záda, větší...
Samozřejmě bych letos rád zase něco odchytal, ale kdyby Roman nedostal gól a my vyhráli dvaapadesát zápasů v základní části, tak to beru všema deseti. Po loňské sezoně jdou všechny individuální cíle stranou a jediné, co mě zajímá, je, aby tým vyhrával.

Jaký to vůbec bude podle vás ročník po propadáku z minulé sezony?
Na podobné věci se nás ptají všichni. Pochopitelně máme minulou sezonu pořád v hlavách, zatím se to z nich těžko dostává. Ale ve středu se všechny týmy postaví na jednu čáru a čeká je všechny stejně dlouhý závod. Oproti loňsku se budeme muset lépe chytnout pelotonu hned na začátku, a ne si je nechat utéct jako loni, protože v tak nabité konkurenci se pak jakákoliv ztráta dohání sakra těžko.

Mužstvo zůstalo až na pár výjimek prakticky stejné. Má současný tým vůbec sílu na to, aby se vyšplhal na přední extraligové příčky?
Nevím jestli má na to, aby hrál na špici, ale když ze sebe v každém zápase vymačká to nejlepší a bude mít trochu toho štěstíčka, tak bude mít na to, aby každému soupeři pořádně zatopil.

K pořádnému zatopení budou třeba i dobré výkony gólmanů...
Od toho nás tam kluci mají.

Vy jste do nové sezony změnil řadu věcí. Třeba v přípravě jste chytal v úplně bílé přilbě. Proč?
Chtěl jsem na letošní sezonu bezpečnější masku, a než jsem si vymyslel nějaký nástřik, tak mi přišla čistě bílá helma. Kdybych jí teď odeslal a čekal na nástřik, trvalo by to asi hodně dlouho. Takže ji polepím různýma nálepkama a třeba to nějak bude vypadat.

A to se dá jenom tak polepit maska?
Ano. Už jsem o víkendu něco zkoušel, tak uvidím, co nakonec budu nosit na hlavě.

A co jste si tam nalepil?
Na masce musí mít každý gólman nálepku O2, pak nějaké reklamy sponzorů a já si to doplním ještě číslem, logem klubu a českou vlaječkou.

Číslo tam bude taky nové, že?
Jo jo, bude. Konečně jsem se v Budějovicích dočkal svého oblíbeného čísla.

A to je jaké?
21

Proč zrovna 21?
Když mi v mém prvním zápase v životě dal trenér dres, byla na něm jednadvacítka, a od té doby jsem se vždy snažil najít si dres s tímto číslem. Už jsem ho chtěl loni, ale nějak se to nepovedlo, ani nevím proč. O to víc jsem teď rád, že si opět zachytám se svým oblíbeným číslem.

Takže ve středu uvidí fanoušci v brance dres s číslem 21? Nebo 1?
To jim ještě neřeknu, ale doufám ,že v zápase uvidí na ledě pouze jeden z těch dresů.



Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....