Banes Motor České Budějovice
04.09.2009, Miroslav Mayer

Cílem je semifinále, říká Jaroslav Liška

Č. B u d ě j o v i c e - Jako první z mládežnických mužstev zasáhne do extraligových bojů mužstvo staršího dorostu. Trenér Jaroslav Liška má k dispizici široký kádr hráčů a má tedy z čeho vybírat. Kádr má svoji kvalitu a má ambice bojovat o nejvyšší příčky. "Je dobře, že mám široký kádr a mohu vybírat, ale někdy z toho mám zamotanou hlavu," konstatuje Jaroslav Liška.
Máte za sebou přípravu na ledě. Jak jste byl spokojen s jejím průběhem?
Příprava probíhala standartním způsobem. Na začátku byla komplikace s ledem a museli jsme využít ledu v Soběslavi. Pak jsme absolvovali soustředění také v Soběslavi. Tam jsme byli s mužstvem delší čas a měli jsme možnost se lépe poznat. Sehráli jsme i dva přípravné zápasy s Plzní a s Pískem a jejich průběh mě naplnil optimismem.

Nastaly v průběhu letní přípravy nějaké změny v kádru?
Příšli zpět hráči staršího ročníku, kteří se nedostali do kádru juniorů. Všechno se trochu změnilo a pak přišli znovu ti samí soupeři. Utkání s Plzní a pak turnaj v Písku, kde byl Havlíčkův Brod a Salzburg. Tyto zápasy mi ukázaly na čem je třeba neustále pracovat, abychom se dostali na nějakou herní úroveň. Zápasů nebylo mnoho a teprve soutěž samotná nám ukáže, jak na tom opravdu jsme.

Jakou očekáváte úroveň extraligy staršího dorostu?
Já osobně trénuji tuto soutěž poprvé. Sám jsem zvědavý, jak na tom naši soupeři budou. Hned první utkání s Libercem nám napoví, jak jsme na tom ve srovnání se špičkovým mužstvem. Mám zprávy, že mužstva budou hodně využívat hráče ročníku 1992. My jsme se na to také připravili a využijeme na obě utkání víkendu také starší hráče po domluvě s trenérem Soudkem. V dalších utkáních se uvidí.

Nebude přítomnost starším hráčů, kteří trénují s juniorkou, v mužstvu spíše na závadu?
Je to risk. Teď jsem trénoval s určitým počtem hráčů a najednou do toho vstoupí hráči se kterými jsem nepracoval. Zkusím to. Pro ně to je příležitost si plnohodnotně zahrát, ale budu od nich očekávat kvalitu. Jsem si vědom toho, že ročník 1993 je velmi kvalitní a je tam řada velmi dobrých hráčů a mám s nimi chuť něco dokázat.

Máte tedy jasnou představu o základním kádru se kterým budete soutěž absolvovat?
Nechci, aby to vyznělo jako alibismus, ale teď nemám představu a základním kádru. Mám představu o deseti, dvanácti hráčích, kteří mají úroveň, kterou bych si představoval, nebo se k ní blíží. Možná, že je to tím, že jsem moc náročný. Ti ostatní pracují tvrdě, je velká konkurence, což je dobré pro hráče i pro klub. Zdravá konkurence je dobrá, ale rád bych našel zdravý základ mužstva, který odehraje sezónu.

Co bude s hráči, kteří se nevejdou v současné době do kádru pro extraligové zápasy?
Teď jsem nechal dvacet pět hráčů v přípravě. Čtyři, pět hráčů je v juniorech, zatím je otázka jejich uplatnění mezi juniory. Ti hráči, kteří budou zatím na okraji toho, jestli budou hrát nebo ne, byl bych rád, kdyby šli na hostování. Ti, kteří mají šanci být někdy nasazeni, tak bych se rád dohodl s mužstvy tady v regionu na střídavý start, který je možný do 31.12. Mohu je v případě potřeby použít a oni budou v zápasovém zatížení.

Důležitým mužem sestavy je určitě brankář. Jak jste byl spokojen s jejich výkonem v přípravě?
Celou přípravu podávali všichni brankáři velmi spolehlivé výkony. Ondřej Bláha je brankář, který je v reprezentačním výběru, je pro mě prvním brankářem. Podskalský a Havelec jsou na stejné úrovni. Mám nabídku využít je na střídavé starty. Vždy po měsíci je můžu vyměnit, protože potřebuji, aby chytali.

Další důležitou osobou je i kapitán mužstva. Kdo bude plnit tuto funkci v této sezóně?
Bude to Michal Švihálek. Prvním asistentem bude Lukáš Sedlák a druhého zatím hledáme. Oba jsem určil já. Jedná se o kvalitní hráče a reprezentanty.

Loni skončilo mužstvo dorostu na sedmém místě. Jaké máte vy ambice pro letošní sezónu?
Já bych rád hrál semifinále! Myslím si, že tady kvalitní mužstvo je. Máme špičkového brankáře. Trochu je otázka, co obrana. Tam nám do toho zasahují mladší ročníky i starší a ten střed se o to bude muset poprat. V útoku sázím na kvalitu z loňska, protože hráči mají již něco odehráno a ještě mohu čerpat i z loňského B týmu.

Přípravná utkání staršího dorostu naleznete ZDE!