Banes Motor České Budějovice
20.08.2009, Roman Šperňák

Jihočeši mají na programu dva zápasy ve dvou dnech

Č. B u d ě j o v i c e – Dva zápasy ve dvou dnech mají před sebou hokejisté HC MOUNTFIELD. Po úterním vítězství na ledě Mladé Boleslavi se představí ve dvou přípravných zápasech na svém ledě. Ve čtvrtek od 17.30 hodin přivítají účastíka německé nejvyšší soutěže Kolín nad Rýnem a přesně o 24 hodin později nastoupí v odvetě s Mladou Boleslaví. Jak se jim bude dařit?

Jako první přijedou kolínští Žraloci

Pro svěřence trenéra Jana Tlačila bude čtvrteční utkání s německým Kölnem už druhou mezinárodní konfrontací v přípravném období. A to je podle něj to, co českým hráčům všeobecně chybí. Jihočeši se střetli v přípravě v sobotu s rakouským Salzburgem a vyválčili horko těžko vítězství 3:2, když otáčeli průběh zápasu v poslední třetině. Vlastně ho otáčeli až v posledních minutách utkání, kdy se trefili Sailer a Vak a navázali na trefu Gřegořka z první části hry.

Rakouský tým se představil v Českých Budějovicích jako bojovný celek, který se nebál hrát ani v přípravném utkání pěkně od podlahy a v určitých momentech hry přitvrdit. A to dělalo Jihočechům problémy. "Chtěli jsme si zkusit změnu pojetí naší taktiky. Do zápasu jsme šli s tím, že si vyzkoušíme, jestli dokážeme změnit herní rytmus. Prvních patnáct minut se nám to dařilo, ale pak se projevila tvrdost a agresivita soupeře a bylo vidět, že některým hráčům toto pojetí hokeje velice vadí," hodnotil střetnutí hlavní kouč HC MOUNTFIELD Jan Tlačil.

„"Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Je to mužstvo, které hraje moderní hokej a také to tady předvedl. Jsem rád, že jsme utkání vyhráli. Zároveň nám utkání ukázalo spoustu věcí. Potřebovali bychom hrát více takových zápasů," pronesl v zápětí kouč Tlačil. A samozřejmě v té době věděl, že podobné střetnutí sehraje jeho mužstvo o necelý týden později.

Na led českobudějovické haly nastoupí podobný soupeř, tradiční účastník DEL. Žraloci z Kolína nad Rýnem pravidelně nastupují v elitní německé soutěži a je to také tým, který má na soupisce zahraniční hráče, také Kanaďany, kteří se nebojí hrát do těla a svůj hokej praktikují i v přípravných zápasech.

Kolínští budou mít ale v nohách hodně náročný program. V neděli vyhráli Dolomiten Cup v jižním Tyrolsku, kde ve finále porazili 5:4 švýcarský Zug a kolínský trenér Igor Pavlov si pro internetové stránky klubu pochvaloval: „Byla to kvalitní příprava. Asi nejlepší zápas v přípravě.“ V úterý prohráli jeho svěřenci ve Štýrském Hradci 3:6 a ve středu podlehli na ledě Salcburku účastníkovi loňského finále rakouské nejvyšší soutěže 1:5.

Na soupisce německého celku najdete tři Kanaďany, jednoho Švéda, jednoho Nora, švýcarského brankáře a také zástupce našeho východního souseda. Dres kolínských Žraloků oblékají útočníci Martin Bartek a Ivan Čiernik. První pochází ze Zvolena, druhý z Levice. Dres Kolína nad Rýnem obléká také český rodák z Hradce Králové, ale odchovanec třineckých Ocelářů Dušan Frosch, který v současnosti disponuje jak českým, tak i německým občanstvím.

Páteční podvečer zpestří Mladá Boleslav

V pátek potom změří českobudějovický tým síly s loňským účastníkem baráže o extraligu z Mladé Boleslavi. Středočeši nakonec soutěž uhájili, ale v letní přestávce o ni zase málem přišli, když se spekulovalo o prodeji licence do Chomutova. Nakonec však soutěž zůstává ve městě automobilů a celek trenéra Vladimíra Čermáka se ještě posiluje.

Naposledy získal právě z Českých Budějovic obránce Tomáše Frola, pro kterého bude hned první utkání v mladoboleslavském dresu docela pikantní, protože na jihu Čech strávil poslední dvě sezony. V letní přestávce se však v konkurenci dalších obránců neprosadil a byl vyřazen z kádru a bylo mu umožněno si hledat nové angažmá.

Pro oba celky to bude hned druhé vzájemné střetnutí v přípravě a také v jednom týdnu, protože se potkaly už v úterý. Na ledě Metrostav Arény vyhráli Jihočeši celkem pohodlně 5:2, když se o branky podělili Gulaš, Metrl a Květoň. Svěřenci trenéra Jana Tlačila také poprvé nastříleli v přípravě více než tři branky a i to pro ně může mít pozitivní efekt.

Soupeř se však s porážkou úplně nesmířil a na páteční duel vyhlašuje odvetu. "Přestože jsou to jen přípravné zápasy, tak každý chce vyhrát. Musíme se pokusit hrát líp než posledně, poučit se z chyb a soupeři porážku vrátit. Budeme se snažit udělat co nejlepší výsledek," ujistil své příznivce na mladoboleslavském webu útočník Zdeněk Bahenský.

Pro obě utkání budou opět otevřeny pokladny 2,3 a vstup do haly bude umožněn tribunou C. Vstupné činí 50 korun a držitelé permanentek mají vstup volný.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....