Banes Motor České Budějovice
14.08.2009, Michal Špírek

HC MOUNTFIELD po dlouhé době přivítá soupeře z jihu. Přijede Salcburk

Č. B u d ě j o v i c e - Do Českých Budějovic se obvykle sjíždějí soupeři ze západu, severu či východu území. Ne tak v sobotu. Na ledě Budvar Arény se představí v přípravném zápase rakouský vicemistr, Salcburk. Jste zvědaví, jak dopadne konfrontace rakouského a českého klubového hokeje? Tak se přijďte podívat! Utkání začíná v 17:00.
Pouť Jihočechů hokejovým Tipsport Cupem skončila, definitivní postup si zajistila Sparta čtvrteční výhrou nad Chomutovem. HC MOUNTFIELD podlehl pražskému soupeři v posledním zápase v prodloužení 2:3, stejným výsledkem padl i předtím v Plzni. Spravit chuť si budou chtít Českobudějovičtí na Salcburku. Podaří se domácím v přípravě poprvé nastřílet více než tři branky? „Salcburk je velice silný soupeř. Já s ním mám zkušenost z turnaje z Lugana, kde jsme s Rakušany remízovali a oni nakonec celý turnaj vyhráli," vylovil na soupeře vzpomínku hlavní trenér HC MOUNTFIELD Jan Tlačil. „Jsou to praví řemeslníci a hrají od podlahy. Praktikují spíše takový pochodový hokej, ale silově a agresivně podložený. Takže se na zápas těšíme,“ charakterizoval Tlačil sobotního soupeře.

Domácí fandové, kteří se na zápas vypraví, si mohou být jistí, že hokejisté ze Salcburku nejsou žádní nazdárci. Ve čtyřech posledních letech se Salcburk stal dvakrát mistrem rakouské ligy a dvakrát vicemistrem. Pro Salcburk bude utkání v Českých Budějovicích vůbec prvním přípravným utkáním na novou sezónu. Zdaleka ale ne posledním, Salcburk dokonce na konci srpna pořádá turnaj s hvězdným obsazením, nebude chybět vítěz Ligy Mistrů z Curychu, Espoo Blues či pražská Sparta.

Soupiska týmu je sice tvořena ve většině rakouskými hráči, ale početné zastoupené mají v Salcburku i Kanaďané a Američané. Dokladem a vrcholem multikulturality je trenérská čtveřice týmu, složena z Kanaďana, Fina, Američana a Rakušana. Hlavním koučem je Pierre Pagé, jenž v minulosti působil jako trenér i v NHL. Mezi Kanaďanovy štace se řadí Minnesota North Stars, Quebec Nordiques, Calgary a Anaheim. Nyní vstoupí Pagé v Salcburku již do své třetí sezóny.

EC Red Bull Salzburg, jak zní oficiální název klubu, má širokou základnu mladých hráčů, kteří se rozehrávají ve farmářském týmu Salcburku, nebo spíše „B“ týmu, hrajícím nižší soutěž, a postupně dostávají příležitost v prvním mužstvu. Věkový průměr mužstva činil v týmu v loňské sezóně, kdy Salcburk obsadil druhé místo, 23,8 let. V aktuální soupisce HC MOUNTFIELD je to 27 let... „Mnoho mladých talentů, ať už z Rakouska či ciziny, se podařilo namíchat se zkušenými hráči, jakým je například kapitán Koch," zdůvodnil úspěch týmu Pagé. Mezi klíčové hráče svého týmu tak zařadil Pagé Thomase Kocha, přestože útočníkovi je pouze 26 let. Tento hráč je pravidelným reprezentantem našeho jižního souseda, v minulé sezóně Koch nasbíral v 68 zápasech 77 bodů.

Na straně Českobudějovických by dle slov trenéra Tlačila měl naskočit poprvé do přípravného zápasu po vyřešení sporu jiný Tomáš, Kůrka. Nastartuje se šikovný forvard se Salcburkem k vydařené sezóně?

Utkání začíná v Budvar Aréně v sobotu v 17:00.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....