Banes Motor České Budějovice
06.08.2009, Antonín Vansa

Reakce na prohlášení hráčského agenta Jaromíra Henyše!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V reakci na středeční prohlášení hráčského zástupce útočníka Tomáše Kůrky Jaromíra Henyše v případu přeřazení osmadvacetiletého forvarda do prvoligového Tábora vychází následující prohlášení ve snaze uvést na pravou míru veškeré uvedené informace.
Klub HC MOUNTFIELD v první řadě odmítá nařčení ze strany Jaromíra Henyše o tom, že by se ze strany klubu vůči Tomáši Kůrkovi jednalo o šikanu, či zastrašování. Hráč Tomáš Kůrka jako jediný hráč týmu v průběhu jednání se zástupci klubu od května do července postupně třikrát odmítl návrh klubu na úpravu hráčského dodatku. Navíc v posledním návrhu, podobně jako u ostatních hráčů týmu, se nejednalo o snížení platu, nýbrž o převedení jeho určité části do motivační složky. Při účasti klubu v play-off a při následném postupu si tak hráč mohl v konečném důsledku přijít na stejné peníze, které by mu náležely podle původního dodatku z 2. listopadu 2007. Tento návrh byl rovněž několikrát tlumočen zástupci hráče Jaromíru Henyšovi, který dokonce nezávisle na sobě přislíbil sportovnímu manažerovi Jaroslavu Jágrovi a generálnímu manažerovi Františku Jounovi svou pomoc v jednáních s hráčem samotným. Pro klub HC MOUNTFIELD je proto nyní krajně nepříjemným zjištěním fakt, že Jaromír Henyš tuto skutečnost veřejně popírá.

Klub HC MOUNTFIELD tak 30. července sáhl k možnosti, kterou mu umožňovala hráčská smlouva s Tomášem Kůrkou, a s platností od 1. srpna 2009 přeřadil hráče v souladu s přestupním řádem ČSLH do prvoligového klubu HC Tábor. Jedním z důvodů byl veřejný nesouhlas hráče s navrhovanou úpravou, kterou veřejně prezentoval před zbytkem mužstva a svým postojem výrazně ohrožoval snahu vedení klubu o domluvu s ostatními hráči A-týmu, což se zásadně neslučovalo s týmovou koncepcí pro nadcházející ročník. Hlavním důvodem, proč klub v době současné ekonomické krize, která postihla celou hokejovou O2 extraligu, přikročil k jednání s hráči o úpravě hráčských dodatků je finanční hledisko. Klubu v současné chvíli chybí k naplnění plánovaného rozpočtu na sezonu 2009/2010 zhruba dvacet procent prostředků a bez dohody s jednotlivými členy A-týmu by nebyl s největší pravděpodobností schopen dostát svým závazkům vůči hráčům, které za každou cenu plnit chce a považuje je ve svých povinnostech vůči hráčům za prioritní. Z důvodu, že se Tomáš Kůrka odmítl na řešení nepříznivé finanční situace klubu podílet, zvolil klub variantu jeho odchodu za výrazně nižších podmínek, které přesně specifikuje hráčská smlouva, do prvoligového HC Tábor, jenž ve vztahu k HC MOUNTFIELD prakticky plní status farmy, aby tím předešel možnou platební neschopnost, při níž by hráč mohl vypovědět smlouvu. Nijak však svým krokem nehodlal hráče šikanovat, či trestat. Pouze se v souladu se smlouvou hráče Tomáše Kůrky rozhodl výraznou měrou posílit prvoligový Tábor, jenž by měl od příští sezony plnit nenahraditelnou roli pro HC MOUNTFIELD v zapojování mladých talentovaných odchovanců klubu do seniorského hokeje.

Fakt, že se hráč Tomáš Kůrka nedostavil v souladu s oznámením o postoupení hráčských práv, u něhož dokonce odmítl podepsat potvrzení o převzetí, na úvodní trénink v Táboře dne 3. srpna, považuje klub HC MOUNTFIELD za neomluvitelné. Za omluvu nepovažuje ani lékařskou zprávu obvodní doktorky MUDr. Ivany Panochové z Mostu. Argument Jaromíra Henyše, že klubový lékař HC MOUNTFIELD MUDr. Zdeněk Vodička nebyl z důvodů dovolené hráči k dispozici, je dle názoru klubu HC MOUNTFIELD naprosto scestný, jelikož hráč se měl dle ujednání v hráčské smlouvě hlásit u klubového lékaře HC Tábor.

Stejně tak HC MOUNTFIELD jednoznačně odmítá tvrzení Jaromíra Henyše o tom, že hráči bylo při podpisu smlouvy ústně přislíbeno, že nemůže být bez svého souhlasu přeřazen do nižší soutěže, ani jiného extraligového klubu. Tato skutečnost je ve většině hráčských smluv ošetřena písemným ujednáním, mimochodem i ve smlouvách brankáře Romana Turka, či obránce Josefa Melichara, kteří oba patří do skupiny hráčů agentury Eurohockey Services, zastoupenou právě Jaromírem Henyšem. Skutečnost, že toto písemné ujednání ve smlouvě hráče Tomáše Kůrky chybí, považuje klub HC MOUNTFIELD za osobní selhání agenta Jaromíra Henyše.

HC MOUNTFIELD ve vší vážnosti věří, že se Tomáš Kůrka v souladu s postoupením hráčské smlouvy do klubu HC Tábor neprodleně nahlásí na tréninku v prvoligovém Táboře, jiné řešení kauzy Kůrka momentálně nepřipadá v úvahu. Agent Jaromír Henyš sice skutečně nabídl klubu řešení formou výměny Tomáše Kůrky do jiného klubu O2 extraligy, tato výměna však pro klub byla vzhledem k její nevýhodnosti nepřijatelná.

Podepsán Vansa Antonín, tiskový mluvčí HC MOUNTFIELD a.s.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....