Banes Motor České Budějovice
01.08.2009, Josef Bláha

První přípravný duel: HC MOUNTFIELD proti hráčům z NHL

Č. B u d ě j o v i c e – První přípravný duel pro HC MOUNTFIELD je tady. Nový extraligový ročník se blíží a v rámci předsezonní přípravy se v sobotu českobudějovický klub střetne se zajímavým soupeřem. Během oslav osmdesáti let od založení hokeje v Jindřichově Hradci totiž vyzve výběr tamních odchovanců a jejich „kamarádů“. Bude se hrát na stadionu Vajgaru od 16 hodin. Po utkání je naplánovaná autogramiáda.

Pro HC MOUNTFIELD to nebude úplně klasický přípravný duel. Jedná se spíše o exhibici. I tak chtějí ale svěřenci trenérů Tlačila a Kupky přistoupit ke svátečnímu utkání zodpovědně. „Měli bychom hrát v plné sestavě na čtyři útočné formace,“ přiblížil Jaroslav Jágr, sportovní manažer Českobudějovických. „V brance by se měli podle všeho vystřídat Eda Turek s Kubou Kovářem, ale poslední rozhodnutí učiní samozřejmě trenér až v den zápasu,“ dodal Jágr. Českobudějovickým trenérům bude ze základní sestavy chybět Tomáš Kůrka, který byl poslán na hostování do Tábora, a také Petr Sailer. „Nastoupí za tým soupeře. Jindřichův Hradec nás požádal, jestli by nemohl hrát jako odchovanec při exhibici za ně. Neměli jsme s tím problém,“ vysvětlil Jágr.

A kdo tedy nastoupí v retro dresech Vajgaru s osmdesátkou na počest výročí na prsou? Samozřejmě řada odchovanců jako Zbyněk Michálek, Lukáš Zíb, Vladimír Sičák, útočníci Jiří Novotný, Aleš Kotalík, Jan Marek či Milan Michálek. Hvězdná jména historie jindřichohradecké hokejové školy si ale pozvala i další parťáky z klubů a reprezentace. Takže na ledě se v sobotu od 16 hodin proti HC MOUNTFIELD postaví třeba i Tomáš Pekanec, Martin Hanzal, Petr Průcha nebo obránce Rostislav Klesla. „Bude to opravdu svátek hokeje a my jsme rádi, že se jej budeme moci zúčastnit,“ řekl spokojeně za českobudějovický klub jeho sportovní manažer.

Exhibiční duel je pro jediný jihočeský celek v extralize vstupní prověrkou. Hned v úterý bude následovat první opravdu ostrá příprava. HC MOUNTFIELD by se měl doma střetnou v rámci Tipsport Cupu s ambiciózním členem prvoligové elity Chomutovem. Už teď je nadmíru pravděpodobné, že se duel uskuteční v Budvar Aréně. Tam sice nemohli doposud Tlačilovi hoši trénovat kvůli závadě na chladícím zařízení, ale teď už by mělo být vše v pořádku. „Ve čtvrtek odpoledne se začalo mrazit. Profukování trubek nějakým způsobem dopadlo a my uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ řekl v pátek dopoledne Jaroslav Jágr.

Situace se nakonec vyvinula, zdá se, úspěšně. „To, že odehrajeme zápas v Budvar Aréně je takřka na 99%. Stále si však raději držíme v záloze rezervní řešení. Pokud by k němu došlo, včas bychom veřejnost informovali,“ prohlásil František Joun, generální manažer klubu v pátek odpoledne. „Pokud by nedopadlo vše podle představ, zápas bychom odehráli pravděpodobně v Táboře,“ doplnil ho Jágr.

Ovšem v případě, že by se chlazení znovu porouchalo, nastal by další problém, kterým je pokračující příprava na ledě. Už první dva týdny museli Jihočeši strávit cestováním do Soběslavi, kde postupně najeli na plánovaný scénář tréninků. „Kluci tam zůstávali po první tréninku. Ráno byli dvě hodiny na ledě rozděleni na skupiny a od pěti odpoledně do půl sedmé trénoval mančaft v kompletním složení. Mezi tím bylo pro hráče zařízeno ubytování, kde mohli odpoledne odpočívat,“ vysvětlil Jágr.

Je to málo pravděpodobné, ale pokud by chlazení na první ploše Budvar Arény opravdu znovu „vyplivlo“, pokračoval by scénář přípravy podle minulého týdne, tedy v Soběslavi. Led na záložní ploše bude totiž hotov až 23. srpna. A kdyby musela nastat důkladnější oprava první plochy, protáhla by se rekonstrukce takřka do začátku extraligy.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....