Banes Motor České Budějovice
02.08.2009, Miroslav Mayer

Oslovím bývalé hráče, říká nový manažer mládeže Radek Ťoupal

Č. B u d ě j o v i c e - Dalších z velkých postav českobudějovického hokeje se vrací do dění v klubu. Bývalý vynikající hráč a později trenér Radek Ťoupal se stal šéfem mládeže v Českých Budějovicích. Správní rada občanského sdružení HC ČB ho jmenovala s platností od 1.8.2009.

Rozhovor s Radkem Ťoupalem, novým manažerem českobudějovické mládeže

„Všechno proběhlo hodně rychle, věřím, že mohu klubu pomoci,“ říká jeden z nejlepších střelců historie československého a českého hokeje.

Jak se stalo, že jste se opět vrátil k hokeji a přijal výzvu k řízení mládeže v Českých Budějovicích?
Nastala situace, kdy dosavadní manažer mládeže Jarda Liška měl určitou koncepci práce s mládeží. Jeho návrhy nebyly několikrát scháleny. Postupně bylo jasné, že jeho koncepce nebude ani do budoucna schválena. Správní rada byla v časovém presu, a tak mě její členové oslovili, zda bych to vůbec stíhal dohromady se svojí prací a zda bych měl nějakou koncepci fungování mládežnického hokeje v Českých Budějovicích.

Kolik jste měl na vypracování své koncepce času?
Na konci června jsem si určitou koncepci vytvořil a během dovolené jsem si to všechno připravil. Po dovolené zasedala správní rada a moje koncepce tam byla schválena. Pak jsem byl pověřený jednat za občanské sdružení a od 1. srpna je podepsána smlouva. Smlouva je uzavřena na dva roky, ale po roce je tam opce obou stran, abychom mohli v případě nějakých problémů kdyžtak smlouvu ukončit.

Zatím jste působil v hokeji jako hráč i jako trenér. Jak se cítíte jako funkcionář?
Je pravda, že je to pro mě zatím trochu neznámá oblast, protože funkcionáře jsem zatím nedělal. Vzhledem k tomu, že v hokeji se pohybuji dlouhodobě a znám problémy českobudějovického hokeje, tak si věřím, že bych mohl klubu pomoci a mohl bych ho posunout kus dopředu.

Pokuste se tedy představit svoji koncepci mládežnického hokeje v Českých Budějovicích.
Moje koncepce by měla stát na čtyřech pilířích. Jsou to hráči a rodiče, trenéři, sponzoři a čtvrtým pilířem je spolupráce s magistrátem města České Budějovice a s krajským úřadem.

Pojďme se tedy na jednotlivé pilíře podívat podrobněji. Jako první jste jmenoval rodiče a hráče...
Máme v klubu asi tři sta hráčů, které se snažíme vychovat hráčsky i lidsky. Stejně důležití jako hráči jsou rodiče. Rodiče nám přivedou děti a stojí je to nemalé náklady a volný čas. Bohužel to bude rodiče stát více peněz něž dosud. Krize bohužel působí potíže a to zvyšováním nákladů, nebo peníze, které měly přijít se zmenšují. Peníze se budou muset do hokeje dávat z více stran a musíme najít nějaký systém, jak to bude fungovat dál. Na druhou stranu chci přinést rodičům kvalitu.

Ta slíbená kvalita se bude týkat druhého pilíře a to trenérů?
Ano. Letošní rok je takovým rokem nula, který je přechodný. Spousta věcí se už nedala změnit ani upravit. Další léta bych chtěl, abychom do klubu přivedli jako trenéry bývalé špičkové hráče, kteří mohou zajistit, že trenér je odborníkem, který to všechno zažil a může předat dětem svoje zkušenosti. Říká se "Nejlepší trenéři mládeže" tak se to nikde neděje, ale já si myslím, že je to pro tento klub hodně důležité.

Další důležitou věcí jsou sponzoři...
Bez sponzorů se dnes hokej dělat nedá. V dnešní době je velice těžké shánět peníze. Většina firem jako první šetří na reklamě. I v tomto budeme potřebovat pomoc rodíčů, třeba z hlediska svých zaměstnavatelů, aby se rozšířilo portfólio lidí, kteří pomohou sehnat do klubu peníze. U dětí to není otázka komerčního využítí, ale jde spíše o osobní vazby, je to vysloveně sponzoring.

Dalším pilířem je spolupráce s Jihočeským krajem a s magistrátem města České Budějovice.
Jsou to dva významné orgány státní správy a samosprávy, které přerozdělují peníze a pomáhají hokeji. V současné době je rozjednána jedna velká akce, která má vliv na celý Jihčeský kraj a část koláče by mohla zbýt i na hokej a to by nám mohlo významně pomoci.

Většina rodičů i hráčů určitě netrpělivě čeká na jmenování trenérů mládežnických mužstev. Je už tato otázka vyřešena?
Dneska již máme připravený a domluvený tým trenérů, který bude fungovat od 1.8. Po roce si vyhodnotíme jejich práci. Rozhodující nejsou výsledky, ale jde o to, jak podpořit širokou škálu hokejistů, abychom dali šanci všem a abychom podpořili a pomohli špičkovým hráčům, ze kterých má klub v budoucnu šanci získat nějaké peníze.

Chystáte nějaké změny i v oblasti marketingu?
To je další věc, kterou bych chtěl zlepšit. Chtěl bych vytvořit nové logo, abychom mluvili o tom, že tu bude HC České Budějovice ice hockey family. Abychom se chovali jako jedna rodina. Těch tři sta hokejistů je jedna velká rodina. Ti lepší by pomohli těm horším, abychom využili možností, které mají rodiče. Využili bychom prostor třeba na plotech, fasádě domů, abychom vytvořili podvědomí, že tady vůbec tento klub funguje. Že tu není jen vrcholový sport, ale i tvrdá práce na mládežnickém hokeji. Rádi bychom vytvořili i reklamní předměty s novým logem. Oslovíme bývalé hráče, kteří prošli naším klubem, aby pomohli oddílu ze svých současných pozic.

Většinu rodičů bude určitě zajímat, jestli mají očekávat zdražení příspěvků?
My nechceme zdražovat členské příspěvky! My chceme pomoct třeba tak, že budeme chtít, aby si koupili pět triček s logem kluby a ty pak zase můžou prodat někomu dál. Budeme chtít, aby to trenéři a vedoucí mužstev rodičům vysvětlili, že potřebujeme jejich podporu.

Důležitou věcí je určitě i vztah k akciové společnosti, která řídí profesionální hokej v Českých Budějovicích. Jaká je v současné době situace?
V současné době se připravuje smlouva o spolupráci. Měla by jasně definovat budoucí vztahy. Pokud vím, tak se již dolaďuje text. Určitě k dohodě dojde. Jednou z věcí je, že by si akciová společnost měla vzít pod svá křídla juniorský tým a to jak sportovně, tak věřím, že i finančně.

Někteří hokejoví odborníci razí teorii, že by se do sedmé třídy nemělo hrát na výsledky a všichni hráči by měli dostávat stejný prostor na ledě. Co si o tom myslíte vy?
Já myslím, že to není dobře. Hokej se hrál vždycky na výsledky. I malé děti baví vítězit. Myslím si, že hokej je soutěž a hraje se na góly. Byl by to podle mě krok zpět. Nemyslím si, že by se tím něco zlepšilo, spíše dojde k naprostému chaosu. Statistiky sledují více rodiče než děti, ale v zámoří statistiky fungují lépe než u nás a nakonec statistiky nikdy nelžou a všechno se ukáže.

Jaký tedy vidíte lék na současné problémy českého mládežnického hokeje?
Jediná šance, jak zastavit pád českého hokeje, je vrátit zpět dvojročníky, aby Soběslav, Milevsko a další menší kluby, mohly hrát dvěma ročníkama proti jednomu ročníku v Českých Budějovicích. Tohle vždy bez problémů fungovalo. Další věc je, že nám chybí kontakt se světem. Chtěl bych prosadit, že pokud zbydou nějaké peníze, zúčastníme se různých mezinárodních turnajů, aby každý tým mohl jednou za rok hrát na takové akci. Vydáváme obrovské peníze na mládežnický hokej, ale oni hrají stále se stejnými týmy i hráči a nikdy se nepodíváme, jak to dělají ve světe kolem nás.

Jako první z bývalých hráčů přijal nabídku na trénování mládeže Roman Horák. Bylo těžké ho k tomu přemluvit?
Docela jo. Životní osud Romana Horáka je trochu klikatější a já jsem rád, že se mi to povedlo. On je zatím takový rozpačitý, že neví, co ho čeká. Měl tu špičkového hokejistu, svého syna, a hokej tu sledoval i z pozice rodiče. Já bych chtěl, aby jeho zkušenosti hráčům ukázaly, že hokej se dá hrát s lehkostí a s nadsázkou. Není to jen dřina, ale i radost, že se povede klička, nebo nahrávka a to Roman vždycku uměl a teď to může předat.

Vy sám jste se stal zároveň i trenérem extraligového mladšího dorostu. Jaký je to pocit být opět na ledě?
Trénování mě hrozně baví a zvláště u dětí. Já jsem trénoval od malých dětí po extraligový tým. Mladší dorost je už na vyšší úrovni a hráči už mají nějaké schopnosti a dovednosti. Myslím si, že je to kvalitní tým a chtěli bychom hrát na špici tabulky. Výhodou je, že máme i B-tým a tudíž je konkurence velká.

Máte svoji firmu, děláte manažera mládeže a ještě trénujete. Budete stíhat všechny tyhle věci najednou?
Zatím to je hodně hektické a moje funkcionářská dráha začne až po návratu ze soustředění. Pak se musí udělat hodně práce ohledně smluv, sponzorů a grantů. Je toho opravdu dost, ale když jsem se do toho dal, tak to musím stihnout.

Rozdělení trenérů žákovských a mládežnických mužstev pro sezónu 2009/10

Junioři: Karel Soudek a Jiří Šrámek.

Starší dorost: Jaroslav Liška.

Mladší dorost A: Radek Ťoupal, Jan Trummer.

Mladší dorost B: Jan Trummer, Roman Horák.

Osmá a sedmá třída: Jaroslav Formánek a František Čech.

Šestá a pátá třída: Bedřich Pastyřík a Pavel Pýcha.

Čtvrtá třída: Pavel Pýcha, Milan Tripes.

Třetí třída: Petr Červený a Karel Svoboda.

První a druhá třída: Václav Vacek, Roman Fousek, Tomáš Cibulka, Rostislav Kadlec.

Škola bruslení a rehabilitace: Kamila Hansová.

Trenéři brankařů: Ladislav Gula, Václav Vacek, Stanislav Hrubec.

Specialista na posilování: Tomáš Cibulka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....