Banes Motor České Budějovice
21.04.2009, Michal Špírek

Letní příprava bude náročná, potvrzuje Štěpán Hřebejk

Č. B u d ě j o v i c e - Týmu HC MOUNTFIELD začala v pondělí 20.4. příprava na ročník 2009/2010. Do předsezónního drilu vstoupili českobudějovičtí hokejisté z extraligových týmů mezi prvními. Mezi hráči byl připraven na nabírání fyzické kondice i Štěpán Hřebejk. Hbitý útočník nastupuje do letní přípravy po dvou letech, tu poslední totiž musel vynechat vinou zranění. „Absence přípravy u mě v sezóně byla znát," nezastírá Hřebejk.

Štěpáne, těšil jste se na letní přípravu?
Upřímně řečeno, na jednu stranu jsem se i těšil. Loni jsem totiž letní přípravu vynechal kvůli zranění kolena a celou sezónou jsem se pak protrápil. Ta absence přípravy u mě určitě byla znát. Takže doufám, že teď nějakou tu fyzičku naberu, aby další sezóna byla lepší.

Na druhou stranu, letní příprava rovná se nutné zlo, ne?
Přesně tak, přichází ne úplně oblíbená část sezóny.

Letošní letní příprava bude asi ještě méně příjemná, program trenéra Tlačila je opravdu nabitý...
Těžká určitě bude. Ale já už jsem pod trenérem Tlačilem nějaké letní přípravy absolvoval v dorostu a juniorech, takže jsem něco podobného očekával. Je to změna oproti minulým létům. A změna je například i ve volnu nevolnu v červenci. Bylo zvykem, že vždy byly volné první tři týdny v červenci a poté se šlo rovnou na led. Teď je to jiné, jsou tam volné týdny během přípravy, ale o to méně volna v létě.

Čeká vás nejtěžší letní příprava v kariéře?
Čtyřikrát v týdnu máme dvoufázové tréninky, což je také nové. Středeční trénink je posunutý na odpoledne. Ale jestli bude příprava celkově nejtěžší? Uvidíme, jak to bude nebo nebude. (úsměv)

Příprava kouče Tlačila odstartovala oproti minulým rokům nezvykle brzy, že? Je to tím, že máte po uplynulé sezóně co napravovat?
Máme za sebou několikatýdenní pauzu, jestli by tréninky nezačaly tento týden, přišlo by to ten příští. Neřekl bych, že příprava začala extrémně brzy. Začala dříve, než začínala vždy, to ano, ale asi to bylo i důsledkem té loňské sezóny.

Mohl byste pro představu nastínit, jak vypadá taková denní tréninková jednotka?
Když třeba vezmu tu úterní, tak první fázi tréninku jsme absolvovali v tělocvičně na Sokolském ostrově, od devíti do jedenácti hodin. V tělocvičně je to takový posilovací trénink, různá stanoviště, posilování víceméně vlastní vahou, k tomu nějaké přeběhy, poskoky atd. Přes oběd máme volno a od čtyř hodin byl na programu druhý trénink. Znovu jsme byli na Sokoláku, tentokrát běhat na okruhu.

Hodně se toho namluvilo o loňské přípravě vedené trenérem Bokrošem, která prý byla, řekněme, nenáročná. Je oproti té minulé letošní příprava opravdu něco na hony vzdáleného?
Co jsem viděl loni, jak kluci trénovali, tak to diametrální rozdíl určitě bude.

Podceněný vliv letní přípravy prý byl jedním z důvodů, proč se ročník nepovedl...
Nerad bych říkal, zda nepovedená sezóna byla či nebyla důsledkem přípravy. Možné je ale všechno. Nicméně ta příprava možná nebyla taková, jaká by asi měla být.

Na plánu letní přípravy je opět i soustředění. Ale výměna loňského Turecka za letošní Frymburk, to nic moc, ne?
(úsměv)My jsme tady byli zvyklí na Frymburk, na Železnou Rudu. Většina z nás pojede letos do známých míst, víme co můžeme čekat. Loni pro nás bylo zpestření, že se něco takového uspořádalo. Ale nikdo z toho, že se nikam nepojede, znechucen není. Že by si někdo zoufal, že se nepodívá k moři nebo tak, to vůbec ne.

Co vaše operované koleno, už je vše v pořádku?
Teď už mi nevadí, nijak ho nevnímám, je to obrovské zlepšení. Ale noha je stále slabší a musím do ní nabrat sílu, stále mám na operované noze o čtyři centimetry menší obvod stehna než na té druhé...

Již jste zmínil, že kvůli zranění jste nepodstoupil žádnou přípravu, to se pak asi těžko hledají síly během sezóny...
Přesně tak. Měl jsem z toho obavy už před sezónou, když jsem šel rovnou na led a ani nehrál všechny přípravné zápasy. Takže to pro mě byl strašák, jak to bude vypadat. Ale ze začátku sezóny, zhruba prvních sedm zápasů, jsem se cítil skvěle, měl jsem z výkonů dobrý pocit. Jenomže pak už to přišlo. Příprava prostě chyběla.

Ohledně hráčských změn v kádru je zatím ticho po pěšině. Nebál jste se ale po sezóně, že by se mohla nějaká výměna týkat i vás? Přeci jenom to z vaší strany nebylo v uplynulé sezóně to pravé ořechové, například ve srovnání s předchozími ročníky...
Určitě, vím o tom. Skončila sezóna a já se chtěl věnovat rodině, nějak extrémně jsem se o to nezajímal. Vše okolo hokeje jsem tak trochu posunul stranou. Když by se nějaký ten trejd týkal mě, tak bych s tim nic dělat nemohl a musel bych to respektovat, to je hokejový život.

Štěpáne, můžete divákům slíbit, že ten, vzhledem k předsezónním týmovým ambicím můžeme říci propadák v podobě nepostupu do play-off, už se nebude opakovat?
Všichni z toho, co se stalo, mají v šatně respekt, snad jsme si vzali ponaučení. Určitě už si nikdo nechce nic podobného zopakovat. Způsobila to souhra náhod, už od začátku jsem si nevedli dobře, poté nám chyběla nějaká série výsledků, abychom se odlepili ode dna do klidnějších vod. No a na poslední chvíli se už sezóna honit nedá.

Rozhovor jsem začínal otázkou, jestli se na přípravu na suchu těšíte. Na konci by se hodilo říci, zda nějaký takový "blázen", milovník letního drilu, v týmu je?
Nerad bych mluvil za ostatní, abych se někoho nedotkl, ale asi... Asi ne(smích). Nikdo takový, že by se vyloženě těšil na letní přípravu, zde asi není.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....