Banes Motor České Budějovice
16.04.2009, Miroslav Mayer

S Kanadou jsme měli vyhrát, říká Roman Horák

Č. B u d ě j o v i c e - Čeští hokejoví reprezentanti do osmnácti let se probojovali na mistrovství světa v USA do čtvrtfinále! Rozhodlo o tom utkání mezi Německem a Švýcarskem. Ve čtvrtfinále se naši hokejisté utkají s reprezentací USA. V reprezentačním dresu naší vlasti nastupují i tři odchovanci českobudějovického hokeje a zatím si vedou dobře. Naši redakci se podařilo získat informace přímo z dění MS od zatím nejúspěšnějšího z nich - Romana Horáka.
Hrát na mistrovství světa ve své kategorii to je určitě splněním jednoho snu každého hokejisty. Letos se zápasy hrají v ne zrovna hokejových městech a to ve Fargu a v Moorheadu. "Popravdě řečeno, město jsem nijak moc neviděl, znám pouze cestu z hotelu na zimní stadion. Myslím, že obě města nepatří k nějakým metropolím," říká Roman Horák. Co ubytování? Jak vypadá hotel, ve kterém hráči bydlí? "Bydlíme ve Fargu v hotelu Ramada. Je to hezký hotel s hezkými pokoji a s bazénem," odpovídí dále českobudějovický centr.

Každý příznivec hokeje má určitě představy o krásných zimních stadionech a o velkém zájmu hokejechtivých zámořských příznivců. Jak to tedy vypadá v tomto směru? "Ve Fargu mají zcela novou krásnou halu tak pro šest až sedm tisíc diváků," potvrzuje Roman Horák, ale vzápětí popisuje druhou halu v Moorheadu. "Tam je zrekonstruovaná hala asi pro dva a půl tisíce lidí, ale nevypadá nějak extra." Zdá se, že vše není podle představ a co návštěvy jsou tedy vysoké? "Na naše první utkání se Švédskem přišlo tak sto lidí, na další dva zápasy asi pět set. Na utkání s Kanadou tak tisíc diváků." Znamená to, že diváky mladý hokej příliš netáhne, nebo alespoň né podle představ českého fanouška. Je tedy ve městech vůbec poznat, že se tam koná světový šampionát? "Já osobně jsem viděl jen pár malých reklam na to, že probíhá šampionát a také jednu v televizi, jinak vic velkého," překvapuje opět Roman Horák. Zdá se, že ani USA nejsou, co se týká mládežnického hokeje, úplně dokonalé.

Pojďme se tedy podívat na zápasy naší hokejové reprezentace. V prvním zápase prohráli naši reprezentanti se Švédy vysoko 0:7. Nebyl problém třeba v aklimatizaci hráčů? Byl to přeci jen první zápas. "Myslím, že aklimatizace dělala problém pouze první a druhý den. Vzhledem k tomu, že jsme zde již od 1. dubna, tak to určitě nemělo dopad na zhajovací zápas," nehledá žádné výmluvy nadějný jihočech. Co tedy říká na průběh prvního zápasu centr druhé řady reprezentační osmnáctky? "Atmosféra utkání nebyla nic moc, protože ze sta diváků bylo asi 70% skautů a agentů. My jsme šli do zápasi s tím, že chceme vyhrát, ale Švédi na nás vlítli a po první třetině to bylo 0:3. Pak jsme se zvedli a začali hrát lépe, ale až ve třetí třetině. Do té doby nás přehrávali a my jsme nestíhali bruslit," hodnotí první zápas na turnaji Roman Horák.

Vstup do turnaje se tedy mužstvu nepovedl. V dalším zápase narazili naši hráči na tým Švýcarska. Zápas se nakonec ukázal jako klíčový pro další průběh turnaje. Nakonce jsme jej dokázali vyhrát 6:2. Co o tomto zápase soudí autor jedné z branek ve Švýcarské síti. "Zápas nám vyšel o něco lépe. V půlce zápasu byl ještě stav 2:2, ale pak se nám podařilo vstřelit dvě rychlé branky a už jsme si to pohlídali."

Ve třetím zápase ve skupině bylo naším soupeřem Německo. S tímto soupeřem se nám tradičně nedaří. Navíc v případě vítězství by si naši reprezentanti zajistili postup do dalších bojů. Zápas nakonce skončil těsnou porážkou 3:4. Jak Roman Horák viděl tento zápas? "Absolutně jsme nezvládli začátek zápasu. Po polovině už jsme prohrávali 0:3. Pak jsem se zvedli, ale měli jsme zbytečně moc vyloučených hráčů, což nás stálo hodně sil a šanci na zvrat v zápase."

Co naplat utkání se nepovedlo a mužstvo čekal tým Kanady. Mužstvu se moc šancí nedávalo a většina fanoušků čekala spíše jasnou porážku. Ovšem překvapení bylo na cestě. Ještě na začátku třetí třetiny vedli Češi 3:0. Kanadě se podařilo do konce hrací doby vyrovnat a nakonec i vyhrát v prodloužení. Přesto je výsledek 3:4p úspěchem Českého týmu. Jak prožíval herně zatím nejvydařenější utkání Roman Horák? "S Kanadou jsme hráli výborně a dvě třetiny jsme byli lepší a po zásluze jsme vedli 3:0. Pak přišla třetí třetina a najednou jsme dostali během deseti vteřin dva góly a Kanada byla na koni. Nakonec přišel i třetí gól a v prodloužení čtvrtý a byl konec. Vybojovali jsme bod, ale pro nás to byla velká škoda, když jsme už vedli 3:0."

Nakonec díky vítězství Švýcarska nad Německem postupují naši hráči do čtvtrfinále ze třetího místa a v pátek ráno ve 2.30 našeho času se utkají s USA o postup do semifinále. Sledovalo mužstvo zápas mezi Německema Švýcarskem?" Samozřejmě, někteří na internetu a někteří byli přímo v hale. Věřili jsme, že to Švýcaři dokážou," odhaluje ještě Roman Horák. Nakonce ještě zmínka o čtvtrfinále s USA," samozřejmě chceme vyhrát a jít dál," uzavírá rozhovor mladý českobudějovický hráč.

Zápasy ČR "18" na MS a body českobudějovických hráčů

Švédsko - ČR     7:0
ČR - Švýcarsko   6:2   Heřman 1+0, Horák 1+0
ČR - Německo     3:4   Soudek 1+0; Horák 0+1
ČR - Kanada      3:4p  Horák 1+0; Soudek 0+1

Tabulka skupiny A

1. Kanada                 4  3  1  0  0  27:8  11 
2. Švédsko                4  3  0  0  1  25:8   9 
3. Česká rep.             4  1  0  1  2 12:17   4
--------------------------------------------------
4. Švýcarsko              4  1  0  0  3 11:28   3 
5. Německo                4  1  0  0  3 13:27   3
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....