Banes Motor České Budějovice
17.12.2008, Miroslav Mayer

Eddie Turek: Dávat góly mě baví víc než chytat

Č. B u d ě j o v i c e - Ač by ho jeho příjmení předurčovalo spíše do branky, jedná se o útočníka. Jeden z tahounů ligového dorostu, letos velmi produktivní hráč, často vyhlášený za hráče víkendu z juniorských a dorosteneckých mužstev. Hráč, jehož jméno se dobře pamatuje, Eddie Turek. Je synem slavného brankáře Romana Turka. Chtěl by se živit hokejem a má rád motory a závodní auta.
Kde jste se postavil poprvé na brusle?
To bylo v pěti letech v Německu. Moc mi to nešlo a proto jsem se u toho hodně vztekal. Tak mi táta sundal brusle a řekl, že to zkusíme za rok. Další rok už mi to šlo lépe a tak jsem u toho zůstal. To už bylo v Americe.

Vzhledem k vašemu pobytu v Americe jste vůbec nezažil českou výchovu mladých hokejistů. Jak jste na tom byl po návratu do Čech?
Vrátil jsem se do Čech do sedmé třídy. Po návratu jsem tři měsíce nehrál a doháněl jsem co mi chybělo. Klukům tady jsem prostě nestačil. To bylo pro mě překvapení, že v Kanadě na tom byli hůře.

Jak tedy probíhá v Kanadě systém výchovy mládeže?
Tady je vždy jeden tým na danou věkovou kategorii. V Kanadě bylo tolik týmů, kolik lidí se na hokej přihlásilo. Někdy byly jenom tři týmy. První byl nejlepší a třetí nejhorší. Ten poslední rok co jsem tam byli už bylo dokonce šest týmů. Sejde se tak šedesát kluků na ledě, dělají různá cvičení a trenéři si vybírají hráče do svých týmů. Většinou ten nejlepší tým zůstává, protože nikdo lepší v tom daném věku se už nepřihlásí. Každý má možnost hrát.

Hrál jste také nějakou žákovskou soutěž?
Fungovalo to tak, že velká města v Kanadě se skládají z menších měst a za ta se hraje a to je nejvyšší soutěž. Vůbec se nejezdí do celém státě, ale jezdí se jen do menších městeček.

Každého musí napadnou otázka proč jste se nepostavil do branky?
Já jsem to zkoušel párkrát v brance. To bylo tak ve čtvrté třídě. Měli jsme hodně dobrý tým a já dostával málo branek. Šlo na mě málo střel a ty končily v brance. To mě štvalo, protože jsem to bral jako svojí chybu. Neuvědomoval jsem si, že je to tím, že jsem si pořádně nesáhl na puk. Tak jsem to zkusil v útoku, začal jsem dávat góly a to mě začalo bavit a už jsem u toho zůstal.

V Americe je široká škála jiných sportů. Zkusil jste i něco jiného než hokej?
Hrál jsem taky fotbal v St. Louis, ale bylo tam hrozné vedro a pak začalo být více hokejových tréninků, a tak jsem zůstal jen u hokeje. Baseball nebo americký fotbal jsem nezkoušel. Jen jsem si několikrát zaházel s míčem. Jednou jsem byl na baseballu a zdálo se mi to být nudné. Tyhle sporty mě vůbec nelákají.

Působil jste v Českých Budějovicích v žákovských mužstvech, ale do dorostu jste šel do Písku. Jak se to stalo?
Bylo to tím, že v dorostu v extralize byl hodně silný ročník 1991 a trenér jim dával hodně velký prostor a já ještě se třemi hráči jsme šli hrát do Písku. Vrátili jsme se v únoru a pak jsem hráli v mužstvu pravidelně. Já jsem měl bohužel velké množství různých zranění a moc jsem toho nestihl.

Pak přišla letní příprava v dorostu A, ale nakonec jste se ocitl v dorostu B. Kde nastal ten zlom, kdy se o tom rozhodlo?
Letní přípravu jsem začal v dorostu A a věřil jsem, že se tam udržím. V přípravě bylo hodně mladších kluků a trenér dal nakonec přednost mladším hráčům. To bylo pro hodně z nás velké překvapení. To všechno bylo těsně před začátkem sezóny. Teď si někdy chodím za dorost A zahrát.

Co jste si myslel po přechodu do dorostu B?
Byl jsem hodně zklamaný. V šatně jsem to nedal najevo, ale doma jsem pak byl hodně smutný. Po pár trénincích v dorostu B jsem si uvědomil, že tam dostávám hodně prostoru a že se mi tam daří. Zdravě jsem se naštval a chtěl jsem ukázat, že na to mám. Zpátky mě nevzali, ale alespoň jsem více makal. Trenéři tam více komunikují, více povzbudí a pochválí.

Teď jste měl možnost zahrát si v pátek za dorost B a v sobotu za dorost A. V čem je největší rozdíl?
Byl jsem překvapený, že jsem dostal v sobotu tolik prostoru na ledě. Rozdíl tam určitě je, hlavně v rychlosti. Pokud bych s mužstvem dorostu A více trénoval a hrál i zápasy, určitě bych se lépe přizpůsobil.

Dorostu B se v soutěži daří, vede tabulku své skupiny. Jak jste v mužstvu spokojen?
Nálada v týmu je samozřejmě dobrá. Vyhrává se, a tak se i lépe trénuje a na trénincích nepanuje nervozita. Lépe se komunikuje i s trenéry. Když by se prohrávalo, bylo by to určitě jiné. Zatím je to takto dobré. Víme, že nemůžeme postoupit, ale každý maká, protože se chce v hokeji někam dostat.

Určitě jste už přemýšlel o své budoucnosti. Jaké jsou vaše plány?
Já teď druhým rokem studuji a až si dodělám maturitu, tak mám v plánu odcestovat do Ameriky. Najdu si školu a tým. Chtěl bych tam zkusit normálně žít a živit se hokejem.

Eddie Turek

Narozen: 7. června 1992
Post: útočník
Výška: 183 cm
Váha: 71 kg
Hůl: levá
Číslo dresu: v dorostu A 23, v dorostu B 12

Statistiky

Sezóna   Klub                           Z  G  A  B  TM  +/-
2005-06  HC Č. Budějovice - 8.tř.      26  5  2  7   2    -
2007-08  HC Č. Budějovice - dor. (E)    2  1  0  1   0  - 4
         IHC Písek - dor. (L)          27  6  3  9  14  + 1
2008-09  HC Č. Budějovice - dor. (E)    4  0  0  0   0    0
         HC Č. Budějovice - dor. (L)   18 18 10 28   -    -
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....