Banes Motor České Budějovice
13.11.2008, Josef Bláha

Menší kluziště proti Ufě výhodou Jihočechů nebylo

Č. B u d ě j o v i c e – Ač na to možná pomýšleli, nijak nepřekvapili. Hokejisté HC MOUNTFIELD sehráli už své třetí utkání v Lize mistrů. Ruskou Ufu, která byla v prestižní soutěži šampiónů jejich prvním protivníkem, však znovu nezaskočili. Ruský mistr na jihu Čech zvítězil 3:0. Zápas byl sice vyrovnanější, než první střetnutí, ale z bodového hlediska dopadl stejně. „V obou zápasech se proti nám soupeř dokázal kombinačně prosadit,“ vysvětloval kapitán českobudějovického celku Ondřej Veselý.
Měla to být asi dvě jiná utkání. Nakonec nebyla. Málokdo si mohl myslet, že by Jihočeši dokázali na domácím ledě v současném rozpoložení smazat šestibrankové manko ruského šampiona a hrát ještě o postup. Skutečně se to nestalo. Už od úvodu zápasu první celek minulé sezony ruské ligy a jeden z předním týmů letošní KHL dokazoval, že na jih Čech si přijel pro jediné. Vítězství a stvrzení svého postupu do semifinále Champions league.

„V obou dvou zápasech se Ufa dokázala dostat do vedení a potom je to těžké s nimi hrát,“ srovnával oba duely českobudějovický forvard Ondřej Veselý. Skutečně je to tak. Jihočeši stačili se svým soupeřem držet chvíli krok, ale kvalita se postupně přelila na stranu hostí. První branka přišla ve 12. minutě a od té chvíle už Ufa dokazovala, kdo je na ledě pánem. Šancí sice měli Jihočeši oproti prvnímu duelu podstatně více, ale v zakončení ukázali svojí současnou bolest. Koncovku.

„Chyběl nám větší tah na bránu , schopnost proměnit nějakou tu šanci a dát gól, který by nás malinko zvedl,“ vypočítával další nedostatky Ondřej Veselý. „Dost nám schází i produktivita v přesilovkách a dotlačit nějaký puk do brány.“

„Je škoda, že se nepodařilo dát ve třetí třetině nějakou kontaktní branku nebo dvě,“ mrzelo po utkání obránce Milana Tomana. „Ten závěr pak mohl vypadat jinak.“ Na výkonu Ufy se v poslední třetině mohlo zdát, že se šetří a nehraje naplno. To však českobudějovický bek odmítl.

„Všiml jsem si, že oni bruslili, když se rozjížděli do třetiny,“ tvrdil Toman. „Když byli v našem obranném pásmu, tak byli tak silní na puku a tak dobře o sobě veděli, že ani nemuseli lítat jako blázni, aby si mezi námi ty puky dávali,“ vysvětloval.

I když utkání skončilo celkem jasným vítězstvím ruského šampiona, Tomanovi se hodnotilo lépe, než to první, kdy Ufa doma vyhrála 7:1. „Když jsme nastoupili poprvé v Ufě, byli jsme neskutečně vyjukaný a tam to na nás dolehlo tak, že jsme dostali hodně gólů a hodně jich tam ještě viselo ve vzduchu,“ vrátil se ještě k prvnímu zápasu. „Tam to nebylo o hokeji. Tenhle zápas se mi hodnotí líp, i když jsme prohráli. Zlobí nás však koncovka a to je náš největší problém.“

Podle Milana Tomana nebylo užší kluziště pro domácí výhodou. Mohlo se sice spekulovat, že se na něm bude Rusům hůře kombinovat a budou ztrácet více puků, ale tyhle prognózy se ukázaly jako liché. „Já myslím, že se to na nich nijak zvlášť neprojevilo. Oni ty kombinace mají výborně nacvičené, vědí o sobě,“ vysvětloval Toman. „Mají sehrané pětky a bylo vidět, že když se dostanou do třetiny, težko se s nima dá hrát.“ Navíc bylo pro českobudějovické beky i trošku problémem srovnat se s přísnějším stylem posuzování zákroků ze strany rozhodčích. „Každý kontakt hokejkou se píská a člověk musí dávat i pozor, aby ho nesek nebo nezasáh,“ doplnil Toman.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....