Banes Motor České Budějovice
24.10.2008, Roman Šperňák

Do Budvar arény vtrhne Plzeň

Č. B u d ě j o v i c e – Liga mistrů je pryč. Hokejisté HC MOUNTFIELD se vrací do extraligové reality. Po vítězství v soutěži šampionů nad Slovanem Bratislava chce tým kouče Ernesta Bokroše získat body i do tabulky nejvyšší domácí soutěže. Nebude to mít jednoduché. Na jih Čech přijede soupeř z nejtěžších, letos hodně silná Plzeň i s hvězdným útočníkem Martinem Strakou. Zápas začne v Budvar aréně v pátek v 17.30 hodin.

O soupeři - HC LASSELSBERGER PLZEŇ

Hokejisté Plzně mohou být po 17 odehraných zápasech spokojení. Deset vyher, šest porážek a jedno vítězství v prodloužení. Tahle bilance je posunula na třetí místo v extralize a to v Plzni po hubených letech čekal málokdo. Na dobré náladě v týmu Západočechů nic neubral ani poslední zápas, kdy svěřenci kouče Pavla Hynka poprvé prohráli na vlastním ledě.

Utržili porážku 2:4. Ovšem vzhledem k tomu, že kolo předtím dokázali vyrabovat halu pražské Sparty, není důvod ke chmurám. „Nezvládli jsme důležité momenty utkání. Za stavu 1:0 a 1:1 jsme mohli strhnout zápas na naší stranu. Nepovedlo se to, když jsme v přesilovkách neproměnili ani ty nejvyloženější šance,“ hodnotil poslední duel kouč Lasselsbergeru Pavel Hynek.

Do pátečního utkání na českobudějovickém ledě půjdou hostující hráči odpočatí. Přestávka kvůli Lize mistrů jim přišla k duhu. Navíc se do sestavy zřejmě vrátí obránce Stanislav Hudec. Zato další marod Jakub Šindel zatím nesmí kvůli vyhřezlé ploténce ani trénovat. Začít by měl snad příští týden.

Dát si pozor budou muset Jihočeši na plzeňskou dvojici Vlasák – Straka. Právě prvně jmenovaný se dostal po posledním kole do čela kanadského bodování. Postavení obou mužstev v tabulce velí jasně. Plzeň si na jih Čech pojede pro body, které ztratila v posledním utkání doma s Karlovými Vary.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Na rozdíl od Plzně hokejisté českobudějovického HC MOUNTFIELD pauzu neměli. Ve středu na domácím ledě přivítali slovenského mistra Slovan Bratislava a nebyli dobrými hostiteli. Slovenský tým se vracel domů s pětibrankovým přídělem.

„Svůj“ Slovan Bratislava, který ho pro velký hokej vychoval, načal první brankou ve druhé minutě utkání Michal Hudec. „Moje branka ve druhé minutě nám nesmírně pomohla,“ říkal po zápase šťastný střelec. „Pak nás tam při několika šancích podržel Roman Turek a když jsme zvýšili na 3:1, mohli jsme se uklidnit. Psychicky jsme šli nahoru.“ Dát první gól, pak přidat další a vzadu hrát na jistotu. Na podobný scénář se budou českobudějovičtí hokejisté spoléhat i v pátečním zápase proti Plzni.

Výhra nad Slovanem Bratislava prý českobudějovickému mužstvo pomohla hlavně po psychické stránce. „Už jsme ani nevěděli, co je to vítězství,“ uvedl Hudec. „Člověk prohrál sedmkrát v řadě a ještě v Ufě dostal sedm gólů. To není pro nikoho jednoduché. Z vítězství se těšíme a uvidíme v pátek s Plzní, jestli nám to pomohlo.“

Proti Slovanu Bratislava hráli Jihočeši na tři útoky. Ve třetí třetině nastoupil i čtvrtý. Proti Plzni bude mít trenér Bokroš více na výběr. Bude už moci využít Jareše s Bílkem, kteří nemohli nastoupit v Lize mistrů. Ve středu nehráli také Gulaš, Kovář a Vydarený.

Utkání HC MOUNTFIELD - HC Lasselsberger Plzeň začně v Budvar aréně v pátek v 17.30 hodin.

Pár zajímavostí

- V prvním vzájemném zápase sezony vstřelila Plzeň českobudějovickému týmu 9 gólů a to o od jeho návratu do extraligy ještě nikdo jiný nedokázal. Do té doby dostali Jihočeši nejvíce sedm branek právě od Plzně a také od Sparty.

- V minulé sezoně se proti Plzni ze současného kádru nejvíce dařilo Tomáši Kůrkovi, který dal ve vzájemných zápasech čtyři branky a na jednu přihrál.

- Plzeň je nejlépe střílejícím celkem v soutěži a má ve svém středu i neproduktivnějšího hráče, kterým je Tomáš Vlasák.

- Na ledě soupeřů není Plzeň tak silná jako doma. V devíti zápasech 4krát vyhrála a 5krát prohrála.

Statistiky

18. kolo
HC MOUNTFIELD

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
13.
Umístění v tabulce
3.
17 - 4/1/2/10
42:54/ 16
Statistiky v sezoně
17 - 10/1/0/6
66:52 / 32
1) 2:3 Liberec (D)
2) 1:2sn Slavia (V) 3) 1:3 Vítkovice (V)
4) 1:3 Znojmob(D) 5) 1:5 Litvínov (V)
Aktuální série
1) 5:8 Pardubice (V)
2) 3:4 Zlín (V)
3) 3:2 Ml. Boleslav (D)
4) 4:2 Sparta (V)
5) 2:4 K. Vary (D)
Ivan Huml
11 (7+4)
Nejproduktivnější hráč
v sezoně
Tomáš Vlasák 22 (12+10)
Ivan Huml (7)
Nejlepší střelec v sezoně
Tomáš Vlasák (12)
Milan Toman (7)
Radek Duda (7)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jaroslav Kracík (14)
Milan Toman
9 (2+7)
Nejproduktivnější obránce
v sezoně
Václav Benák 11 (1+10)
Milan Gulaš (+1)
Lukáš Květoň (-7)
+/- bodování v sezoně
Martin Straka (+9)
Tomáš KUbalík (-6)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy - výhry / výhry v prodloužení / prohry v prodloužení / prohry - skóre / body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....