Banes Motor České Budějovice
17.07.2002, David Schlegel

Primátor Tetter objasňuje okolnosti smlouvy o Budvar Aréně

Město České Budějovice připravilo desetiletou smlouvu na dva miliony ročně s národním podnikem Budvar, která se týká pronájmu jména zimního stadionu. Ten nyní ponese jméno Budvar Aréna. Zimní stadion patří městu, kterému také připadnou utržené peníze. O této smlouvě a některých dalších skutečnostech týkajících se vztahu města k budějovickému hokeji jsme si povídali s primátorem RNDr. Miroslavem Tetterem.
"Hokejový klub HC České Budějovice je jedním z většího množství nájemníků stadionu, který patří městu. Z tohoto důvodu nebude mít klub ze smlouvy žádný prospěch," říká jasně primátor města. Hokejový klub měl podle generálního manažera klubu Jaroslava Pařízka příslib, že bude mít možnost prodat jméno stadionu on. Tento příslib však nebyl uplatněn. Hokejová hala patří městu, přesto však názor klubu má své opodstatnění. Kdyby totiž v hale nehráli českobudějovičtí profesionální hokejisté, pak by se o hale v médiích téměř nehovořilo a žádný sponzor by pravděpodobně neměl o pronájem názvu zájem. "Město České Budějovice dává do sportu ročně 12,5 miliónu korun, z toho 1,7 miliónu korun jde na hokej, respektive hokejovou mládež. Výše financí vychází z počtu členů v mládežnických a dorosteneckých kategoriích v jednotlivých sportech. Nyní město financuje rekonstrukci zimního stadionu. Vložilo do toho 310 miliónů korun, hokejový klub to nestálo ani korunu. Za tyhle peníze jsme mohli pořídit zlaté náměstí. Peníze na provoz profesionálního hokeje od nás klub určitě neuvidí. To je úkol pro něj, aby na provoz hokeje našel dostatek sponzorů. Mezi naší smlouvou a zvýšením našeho příspěvku do hokeje žádné rovnítko není. Tyto peníze však hodláme určitým způsobem používat na financování sportu," říká RNDr. Miroslav Tetter.

Řada měst, která mají své hokejové profesionální týmy v extralize, ale dokonce i v první lize do hokeje, investuje prostředky i do profesionálního mužstva dospělých. Ať už formou půjček, které pomáhají překlenout klubu těžká období, tak prostřednictvím výrazných úlev, které se týkají nájemného či dokonce přímých příspěvků na provoz prvního mužstva. To je nezpochybnitelný fakt, který je doložitelný čísly. V některých dalších městech, kde se připravuje změna názvu arény, např. v Plzni, existuje předběžná dohoda, že hokejový klub bude mít z pronájmu názvu haly poměrně významný zisk. V Českých Budějovicích se s touto variantou nepočítá, navíc město hokejovému klubu od příští sezóny výrazně zvyšuje nájemné. "Musíme se chovat tak, aby byl spokojen auditor. Hokejový klub na konci roku vykázal něco jiného než říkají faktury. To se musí nějak vysvětlit a je to otázkou našeho dalšího jednání. Nájemné zvyšujeme proto, abychom pokryli naše náklady na provoz. Je nám v podstatě jedno, kdo na tom ledě zrovna je. Můžeme s klubem diskutovat případně o určitém zvýšení dotace na mládež, klub nám to ovšem zaplatí ve zvýšených platbách za pronájem zimního stadionu," říká nekompromisně Tetter.

V závěru našeho rozhovoru hovořil primátor o nepřímé formě podpory hokeje. Hodlá se postarat o další zvelebování zimního stadionu. "Můžeme hovořit o tom, že investujeme nějaké peníze do dalšího vylepšení vybavení zimního stadionu. Chybí na něm laserové efekty. Můžeme investovat do podobné atrakce, kterou mají v Pardubicích, kdy se po vstřeleném gólu v brankovišti točí čerti. Asi deset milionů by nás stála nová kostka. Na stadionu existuje televizní okruh, ale chybí tam televizní přijímače," přemýšlí nahlas Tetter.

Primátor Miroslav Tetter, zvolený za KDU-ČSL, poodkryl rovněž roušku nad tím, jak jednání o pronájmu názvu probíhala. "Jednali jsme s ČEZ, s Madetou a s Budvarem. Ve finále jsme se rozhodli pro nabídku Budvaru, jejímž výsledkem je desetiletá smlouva na dva miliony korun ročně, během níž bude stadion nosit jméno Budvar Aréna."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....