Banes Motor České Budějovice
15.07.2002, David Schlegel

Čierny bude hostovat v Togliatti, v Budvar Aréně ho nahradí asi Kutlák, Novotný nejspíš do Buffala

Dnes v dopoledních hodinách se rozhodlo vedení Českých Budějovic uvolnit do ruského celku Lada Togliatti mistra světa ze Švédska Ladislava Čierneho na roční hostováníi. „Podmínky, které hráči ruský celek nabídl, jsou opravdu vynikající. Nemůžeme mu naší nabídkou konkurovat a Lacovi ani nechceme bránit ve štěstí,“ uvedl generální manažer Českých Budějovic Jaroslav Pařízek. Čierny má v Budějovicích víceletou smlouvu a ta mu bude na jednu sezónu přerušena. „Od Togliatti dostaneme za roční hostování velice zajímavé finanční vyrovnání,“ podotkl Pařízek. Hráč hned zítra odlétá do Finska, kde se klub poprvé objeví na ledě. Klub se pak bude připravovat ještě v Rusku, Švédsku a Německu.
„Vedení Lady Togliatti očekává, že se Čierny stane jedním z nejlepších hráčů mužstva. Lada hraje stylem, který je založený na dobré defenzivní činnosti. Pokud hráč splní očekávání klubu, může si přijít na vynikající peníze. S Omskem se sice Togliatti nedá srovnávat, ale například Hranáč si loni v témž klubu přišel přibližně na desetinásobek částky, kterou si vydělal v Litvínově,“ uvedl Jaroslav Zídek, který přestup zprostředkoval.

V Togliatti naopak nebude působit v příští sezóně slovinský ostrostřelec Marcel Rodman, druhý nejlepší střelec světového šampionátu, který v klubu údajně podepsal smlouvu. Předtím se hovořilo rovněž o jeho angažmá v Českých Budějovicích. „Rodman k nám nejspíš nepřijde. Máme už nyní sedmnáct útočníků a vzhledem k dalším okolnostem nemáme peněz nazbyt, abychom si mohli dovolit takového hráče pořídit,“ komentoval tuto možnost Jaroslav Pařízek. Zkoušku v Togliatti pravděpodobně ukončí zlínský obránce Rostislav Malena, jenž by měl v příští sezóně posílit jihlavskou Duklu.

Útočníků bude ovšem možná brzy pouze šestnáct, neboť na spadnutí je odchod mladého útočníka Jiřího Novotného do týmu Buffala Sabres. "S hráčem jsem v neustálém kontraktu. Žádnou smlouvu zatím nepodepsal, ale je velmi pravděpodobné, že dostane od klubu to, co žádá. Dnes v noci se musí rozhodnout, ale tak trochu počítám s jeho odchodem" říkal manažer.

Klub hodlá okamžitě po prodeji Čierneho vstoupit do jednání se Zdeňkem Kutlákem. Ten nyní pobývá v Českých Budějovicích, ale má stále platnou smlouvu s bostonskými Medvědy. „Kutlák chce ovšem určitě zkusit kemp, ale přesto ho určitě chceme oslovit. Uvidíme, jak jednání dopadnou, hráč má sice s Bostonem smlouvu, ale ta obsahuje jisté klauzule, které naznačují, že existuje cesta, jak se domluvit,“ uvedl Pařízek, který hodlá pokračovat ve výrazné orientaci na hráče pocházející z českobudějovického regionu.

Ten byl poněkud rozladěn, když po svém návratu z dovolené zjistil, že se zástupci města domluvili s národním podnikem Budvar na pronájmu jména českobudějovické haly. Hala od příští sezóny ponese název Budvar Aréna, na čemž se zástupci města domluvili s podnikem bez účasti klubu a podepsali desetiletou smlouvu o pronájmu jména, která vynese městu dva miliony korun ročně. „My jsme měli příslib, že jméno haly prodáme my, ale příslib nebyl uplatněn, což nás velmi mrzí. Navíc nám město pro nás nepříjemným způsobem upravilo ceny za pronájem naší ledové plochy pro muže i mládež. Ceník je výrazně odlišný a máme a budeme mít velké problémy ho plnit. Nárůst je totiž velmi vysoký. Čeká nás teď jednání s městem zejména o této záležitosti,“ dodal poněkud smutný generální manažer. „Klub nám sice poskytuje určitou částku na provoz mládeže, ale vzhledem k okolnostem nám tato každoroční dotace letos nestačí. I o tom budeme s městem v brzké době jednat.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....