Banes Motor České Budějovice
27.09.2008, David Lukeš

Na Spartu v bílém!

Č. B u d ě j o v i c e - Extraliga rychle pádí. Fanoušci i hráči ještě pomalu nestačili vstřebat vysokou výhru nad Třincem a už se musí připravovat na atraktivní duel s pražskou Spartou, který vždy přináší špičkový hokej. Skalní příznivci z Fanklubu vymysleli a zorganizovali na nedělní zápas akci "White out" neboli Bílé peklo, po vzoru zámořských arén. Přijďte v bílém i vy!
"Není to primární snaha kopírovat zvyky, které už mají určitou tradici v NHL a tvořit jakousi megalomanskou show. Šlo nám o to vymyslet něco, co by bylo vidět, co by klukům v jejich herním tápání pomohlo. Aby bylo vidět, že jsme tu pro ně a že s námi mohou počítat," zní hlas z Fanklubu. V úvahu přicházelo několik možností. Transparenty, velké vlajky, nakonec ale zvítězila "bílá" varianta. I kvůli tomu, že bude nejvíc vidět.

Není to poprvé, co se zimní stadión v Českých Budějovicích oblékne do bílého. V sezóně 1998/99 se České Budějovice po dvou letech probojovaly do play-off. Famózně je při tom táhla nově složená útočná formace Bartoš - F. Turek - V. Král. Tehdy s nápadem bílého pekla přišel Jaroslav Pouzar, který takovýto způsob vytváření atmosféry poznal dobře při svém působení v zámoří. Klub nechal vyrobit bílé šály a i většina diváků se nechala strhnout. Přišli v bílých trikách, bundách, mikinách, dresech. K vidění byly i doktorské pláště, i kožená řeznická zástěra. Přestože budějovickému klubu takováto podpora k postupu do semifinále přes silného rivala z Prahy nestačila, efekt i dojem z netradiční fanouškovské akce byl pozitivní.

Podruhé se vedení jihočeského klubu pokusilo obléci halu do bílého o čtyři sezóny později, v play-off na jaře 2003. Shodou okolností znovu proti Spartě. Rozjetí Pražané se ale nenechali zaskočit a po výhrách 2:1 a 5:0 směřovali do semifinále proti nakonec mistrovské Slavii. Bílé hlediště tak v Budvar Aréně už potřetí přivítá Spartu a všichni věří, že bílá barva tentokrát už konečně přinese vítězství.

Hlavní iniciátor akce, bubeník Pány, prosí všechny fanoušky, aby se připojili: "Nezáleží na tom, jestli máte značkovou bílou mikinu nebo jen obyčejné triko nebo laboratorní plášť. Dobré je všechno, co se dá obléci nebo s tím mávat nad hlavou." Fantazii se opravdu meze nekladou, kotel možná bude vypadat poněkud hybridně, neboť kotelníci si objednali jednorázové ochranné pláště s kapucemi.

Se zorganizováním celé akce ochotně pomohla celá řada lidí. Spontánně asistovalo Radio Kiss, Hitradio Faktor, deníky Budějovický deník a MF Dnes, s prázdnou fandové nepochodili ani na klubu. Kromě prostoru na oficiálním webu dostal Fanklub šest a půl tisíce bílých čtvrtek, které příchozí diváci naleznou před zápasem na svých sedačkách. O to, že by ani jedna sedačka nemusela zůstat prázdná, se přičinili i hráči sami zlepšenými výkony v posledních zápasech. Herní projev proti úplnému začátku sezóny se už o jednu třídu zvedl.

Zbývá tak dodat jediné - těšte se na duel se Spartou a hledejte ve svých šatnících bílé doplňky!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....