Banes Motor České Budějovice
09.09.2008, Miroslav Mayer

Změny jsme nastartovali už na jaře, říká Jaroslav Liška

Č. B u d ě j o v i c e – Léto pomalu končí svoji vládu a ke slovu se začínají hlásit zimní sporty. Již první zářijový víkend začaly mládežnické a žákovské soutěže. Znamená to, že další sezóna mládežnického hokeje v Českých Budějovicích právě odstartovala. Nad tím, co se před sezónou změnilo a jaká bude nová sezóna, se zamýšlí manažer českobudějovické mládeže Jaroslav Liška (viz foto).
Před letošní sezónou došlo ke změnám na trenérských postech. Co vás k těmto změnám vedlo?
Už před skončením loňské sezóny jsme udělali vyhodnocení a zjistili jsme, že máme šikovné hráče, ale dnešní hokej je více o síle a rychlosti. Chtěli jsme samozřejmě tuto situaci vylepšit. Naše trenérská struktura byla již delší čas neměnná a podle mého názoru všichni potřebovali nějakou změnu. Rozhodli jsme se tedy pro rozsáhlou personální změnu.

Kdo bude od nové sezóny vedoucí sportovních tříd a tedy hlavní postava všech plánovaných změn?
Rozhodli jsme se na tuto pozici angažovat nového trenéra, který trénoval dlouhá léta v zahraničí a měl nepřehlédnutelné úspěchy u mládeže i dospělého hokeje. Ví, jaké jsou požadavky na hráče, který by se měl vyvíjet do současného moderního hokeje. Je to Bedřich Pastyřík (viz foto). Věříme, že právě jeho vstup do klubu nám nastartuje jiné návyky, jiný pohled na hokej, jiné tréninkové metody i jiný pohled na přípravu mladého hokejisty.

Jak se budou změny týkat současných profesionálních trenérů?
Všem profesionálním trenérům jsme nabídli nové posty a se všemi jsme se domluvili. Všichni projevili zájem pracovat dál, což nás těší. Nová koncepce bude ovšem znamenat i velkou změnu. Jednou změnou je, že profesionální trenéři asistují i u jiných mužstev. Na tréninkové jednotce budou přítomni vždy dva trenéři. Hlavní trenér připraví plán tréninku a druhý trenér mu asistuje a plní pokyny hlavního trenéra. Pro trenéry to bude samozřejmě znamenat více času na ledě i práce na přípravě hráčů mimo led.

Mimo hlavní profesionální trenéry vznikl ještě jeden post asistenta pro pana Formánka. Co bude jeho úkolem?
V nové koncepci byl požadavek na profesionálního asistenta. Tento trenér nemá na starosti žádné konkrétní mužstvo, ale prolíná se celým systémem tréninků a je velmi důležitý. Může dojít k různým okolnostem, které zabrání trenérovi zúčastnit se tréninku či zápasů a tento člověk vyplňuje všechna tato místa. Je to náročné v tom, že to musí trenér přijmout za své. K tomuto bude ještě působit jako trenér krajských výběrů ročníku 1994 a 1995. Tento post mu umožňuje sledovat všechny potencionální hráče těchto krajských výběrů.

Co si od této změny, dvou trenérů na tréninkové jednotce, slibujete?
Je to jednoznačně velká pozitivní změna. Za prvé se na tréninku objeví jiná tvář než jsou zvyklí, za druhé se velmi zkvalitní celá tréninková jednotka a za třetí to umožní všem trenérům získat si velký přehled o hráčích a pokud přejdou později k jiným mužstvům, nebudou začínat od nuly. Vše dělám pro zlepšení kvality hráče, aby byl konkurenceschopný především v přechodu mezi žákovskou a dorosteneckou kategorií. O to nám hlavně jde.

To byl hlavní důvod, proč vznikl dorost B a postoupil do první dorostenecké ligy….
Ano, dnes máme stabilizovaný tým B dorostu, který by mohl hrát důstojnou roli ve své kategorii. Ten by měl pomoci hráčům z extraligového dorostu dostat se po zranění do zápasového tempa a zároveň dát příležitost hráčům, kteří ještě nemají potřebnou výkonnost, ale během sezóny se třeba zlepší a mohou hrát v extraligovém týmu. V tomto nás bohužel trochu limituje soutěžní řád, který nás nutí zapsat na extraligovou soupisku patnáct hráčů plus brankáře a s těmito hráči se nesmí hýbat. To bychom rádi změnili a budeme se pokoušet přes zástupce svazu toto do budoucna změnit.

Hokej patří mezi finančně náročnější sporty. Jaká je situace s financemi pro letošní sezónu?
Aktivně se snažíme sehnat si partnery, kteří by nás finančně podpořili. Jedna věc je spolupráce s akciovou společností, kde máme dohodu a kde část financí American Casino jde pro nás. Naším hlavním partnerem v této sezóně je stejně jako v loňském roce Apex a firma PlayWin . Dík ovšem patří všem našim partnerům, kteří nás finančně podporují. Naše partnery budeme prezentovat na druhé ledové ploše, na mantinelu či na banerech. Shánění peněz je moje práce, budu se snažit ještě v průběhu sezóny najít další přispěvatele. Cílem je, aby rozpočet byl vyrovnaný.

Jakou roli v tom hraje město České Budějovice?
S městem myslím máme velmi dobré vztahy. Úzce spolupracujeme se sportovní komisí města. Město je díky grantům a dalším příspěvkům naším velmi významným partnerem. Máme v současné době třináct mužstev, takže tréninkových hodin máme na zimním stadionu hodně a vážíme si toho, že město nám vychází vstříc i hodnotou hodiny ledu.

Mluvíme tady spolu o mládežnickém hokeji a to představuje i spolupráci se školou.
Styčnou osobou pro styk se školou je Bedřich Pastyřík. První věc, kterou udělal, je navázání styku se školou. Sám je bývalý učitel a má v tomto směru velké zkušenosti. Před sezónou jsme měli trochu dohady ohledně ročníků. My víme, že to, že hrajeme na ročníky, činí ve škole problémy. Nakonec jsme se dohodli. My musíme dodržovat potřeby školy, ale od školy také chceme určité úlevy. Vše by to mělo jít ruku v ruce. Úzká spolupráce mezi klubem a školu je nastartovaná. My si musíme pohlídat všechny věci ohledně hlavně středečních zápasů, které narušovaly vyučování. Chceme, aby jich bylo co nejméně.

Na začátku sezóny se objevila ještě jedna nová věc a tou jsou nové dresy. Proč právě tyto barevné kombinace?
V rámci rozšíření financí od našeho hlavního partnera jsme uvažovali i o tom, že změníme dresy, protože se změnila i loga sponzorů. Je jednodušší udělat nový dres, než stále přišívat nová loga sponzorů. Tak vznikl nápad, že bychom se mohli vrátit k původním barvám. Myslím si, že se dresy povedly, že jsou výrazné a že dobře prezentují případné zájemce.

Takže od začátku sezóny budou mít všechny týmy nové dresy?
Původní představa byla pokrýt všechna mužstva. Nicméně je to finančně náročné a my jsme se domluvili s našimi partnery, že bychom to rozložili na dobu dvou až tří let. Nyní mají nové dresy junioři, oba dorosty a žáci deváté a osmé třídy. Příští rok přijdou na řadu další mužstva a uvidíme, kam až dojdeme, ale rádi bychom došli až k první třídě.

Důležité pro klub jsou určitě i nábory nových hokejistů. Jak budou letos probíhat?
Je tady září a tak začínají nábory mladých hokejistů. První trénink byl toto pondělí a další budou pokračovat. My bychom byli rádi, aby zájem byl co největší. Podporujeme to i tím, že máme k dispozici výstroj na půjčení, celé sety i části výstroje. Dokonce máme na půjčení i malé brusle. Byli bychom rádi, kdyby to rodiče využili, aby zatím nemuseli vynakládat větší finance za koupi, ale mohou si to za symbolickou cenu půjčit. Děti samozřejmě přicházejí i v průběhu roku. Rádi bychom se dostali do stavu, že budeme dělat výběr a ne nábor.

Co byste si do nové sezóny přál?
Přál bych si, aby se změny, co jsme připravili, přetavily v tvůrčí činnost a vzájemný respekt a hlavně velmi úzkou a pozitivní komunikaci. Byl bych rád, aby výsledkem všech těch změn bylo, že kluci, kteří přicházejí do dorostu, byli konkurenceschopní se poprat o místa v týmech dorostu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....