Banes Motor České Budějovice
08.09.2008, David Lukeš, Josef Bláha

Ernest Bokroš: Chci dát klukům klid a pokoj do hry

Č. B u d ě j o v i c e - Premiéra v novém ročníku extraligy se nezadržitelně blíží. Už jen hodiny dělí českobudějovický HC MOUNTFIELD od úvodního vhazování zápasu se Slavií. Vše vypukne v úterý odpoledne v Budvar Aréně. Do té doby ještě může nový trenér Ernest Bokroš vymýšlet a snovat plány a zároveň odhánět nervozitu. "Vždy jsem trochu nervózní, když mám před sebou start v novém působišti nebo začíná sezona," přiznává lodivod.

Jaké jsou Vaše pocity těsně před startem extraligy - připravenost nebo byste potřeboval ještě pár dní?
To, co jsme si předsevzali, jsme si splnili. Samozřejmě mě mrzí zranění Jindřicha Kotrly, který start zřejmě nestihne. To je asi tak jediný černý puntík. Jinak jsme naplnili, vše, co jsme chtěli a pochopitelně případné chyby odhalí až samotná hra. Pak to budeme řešit. Protože tak je to vždy - jedna věc je plánovat a druhou věcí může být realita samotná.

Byla páteční generálka na Spartě z vaší strany v tom tempu, jaké si představujete v extralize?
My jsme si pro poslední přípravu před ligou vybrali těžkého soupeře, aby nás takové utkání dostatečně prověřilo. Myslím si, že to byla dobrá prověrka a já mám velkou radost z obránců, kteří konečně zahráli podle mých představ. Protože v každém předchozím zápase byla spousta hrubých chyb a až teď, v utkání se silnou Spartou, obrana konečně zahrála dobře.

Takže útočné trojice a obranné dvojice jsou již ustálené?
Hokej je variabilní hra a sestava se může měnit, ale já chci dát klukům klid a pokoj do hry. Samozřejmě vše se odvíjí od výsledků a pokud ty nejsou dobré, tak každý trenér mění sestavu. Každopádně já bych to chvíli nechal takhle pohromadě.

První formace Duda - Huml - Sailer by měla táhnout ofenzívu. Souhlasíte?
Já neplánuji jednotlivé útoky měnit, protože si myslím, že jsme v Budějovicích připravili čtyři dobré lajny. Samozřejmě všichni budou zvědaví na nové hráče jako jsou Huml nebo Duda a já pro jejich výkonnosti chci, aby viděli, že mají ode mě důvěru.

Bude to premiéra nejen pro Dudu, Humla a Poživila, ale i pro Vás. Cítíte nervozitu?
Určitě. Já vždy bývám na začátku sezony nebo nového angažmá nervózní, takže určitě budu i nyní. Teď ještě samozřejmě ne, ale určitě to přijde. Začátek je vždy důležitý, to si všichni uvědomují. O utkání bude zájem, předpokládám, že bude vyprodáno a je naším přáním do soutěže vstoupit úspěšně.

Začínáte se Slavií, úřadujícím mistrem. Je lepší do soutěže skočit takhle po hlavě nebo začít se slabším soupeřem?
Já radši beru ostrou prověrku, takže mně soupeř nevadí. Hrajeme doma, takže se budu dívat hlavně na to, abychom my vnutili soupeři naší hru. Ale samozřejmě máme před Slavií velký respekt, je to úřadující mistr. Takže nejen my, ale i diváci se mají na co těšit.

Už se speciálně připravujete právě na Slavii? (Rozhovor byl pořízen v neděli po večerním tréninku)
Je nová sezóna a já potřebuji nějakých čtrnáct dní, tři týdny na zmapování. My se samozřejmě můžeme připravovat na Slavii, ale ta klidně mohla změnit systém a rozehrávku hry. Můžou hrát v přípravě nějak a naostro jinak. Slavia má určité znaky, na které upozorníme, ale moudřejší budeme po první třetině úterního zápasu. To uvidíme, jakou hru přijeli produkovat do Budějovic.

Váš poslední přípravný zápas na Spartě osobně sledoval slávistický asistent trenéra Jiří Kalous. Sledovali jste i vy Slavii v přípravě?
Ne, neměli jsme tu možnost, protože jsme vždy hráli, když měli zápas i oni. Viděl jsem na našem zápase i kouče Svozila s motákem z Vítkovic. Je vidět, že nikdo neponechává nic náhodě. Bude otázka času, kdy budou dostupné materiály o soupeřích. Prvních několik kol je vždy loterií a rozhoduje v nich plno faktorů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....