Banes Motor České Budějovice
21.06.2002, Michal Klátil

Aleš Kotalík už nechce být jen ”farmářem”

Aleš Kotalík, nedávno ještě nejproduktivnější hráč HC ČB, se po roce v zámoří vrátil na léto do rodného kraje. Rodák z Jindřichova Hradce odehrál na farmě 63 zápasů, ve kterých si připsal přes 40 bodů. Okusil i NHL, kde si zapsal do statistik čtyři body za jednu branku a tři asistence. Nejen o tom jsme si se čtyřiadvacetiletým jihočeským hokejistou povídali.
Jak bys zhodnotil minulou sezónu?
"Ze začátku jsem byl trošku zklamaný, že jsem nedostával víc šancí. Vlastně jsem neodehrál ani jeden přípravný zápas, což mě hodně mrzelo, ale zase jsem si řekl že musím bojovat dál. Pak to na nějaký čas vyšlo, zahrál jsem si pár zápasů v Buffalu. Když jsem ale přišel zpátky na farmu, tak jsem čekal, že budu hrát víc a dostanu na ledě větší prostor, ale paradoxně to bylo horší. Chvilku to trvalo, než jsme našli společnou řeč s trenérem, ale pak už se to zlepšilo a trávil i víc času na ledě."

O některých hráčích je známo, že si moc nerozumí s trenéry a pak se to odrazí na tom, že nedostávají mnoho příležitostí. Jak vycházíš s trenéry ty?
"Já doufám, že to o mě známé není. S trenéry jsem vždy vycházel dobře, tady jde spíš o to zvyknout si na tu odlišnou mentalitu lidí, na odlišný styl hokeje a přesvědčit ty lidi, že mě nemají nutit do něčeho co mi není vlastní a čemu nebudu týmu prospěšný. Nakonec se to podařilo, protože trenér byl celkem rozumný, začal mě využívat v situacích, kde jsem mohl týmu pomoci a to se pak projevilo i v mém kanadském bodování a v mé pohodě."

Když si šel do Buffala, kdo ti tam pomohl nejvíce zapadnout a s kým sis tam nejvíc rozuměl?
"Když už přijde hráč do A-týmu, tak tam už se nedělají rozdíly jestli přišel z Evropy, z farmy nebo odjinud. Bez výjimky se snaží každý hráč nějak pomoci, ta závist už tam není jako farmě, tam každý hraje tak, aby na sebe upozornil, ale když už je hráč v NHL, tak je vidět, že už dosáhl nějaké úrovně - té nejvyšší. A podle toho to taky vypadá. Hráči se nad nikoho nepovyšují. Ale pokud mám někoho jmenovat, tak mi moc pomáhali pochopitelně kluci z Čech, například Venca Varaďa nebo Ríša Šmehlík. Ale nejvíc času jsem trávil s Miro Šatanem - tomu opravdu patří velký dík, je to výborný a hodný kluk."

Jak by si porovnal farmu a nejvyšší hokejovou soutěž, jaký je podle tebe mezi nimi rozdíl?
Ten rozdíl je celkem znatelný, na té farmě hraje spousta mladých kluků, kteří na sebe chtějí upozornit za jakoukoli cenu, tudíž hokej tam je pak daleko živelnější, rychlejší a tvrdší. Je to i daleko fyzicky náročnější. V NHL je pro mě, jako pro Evropana, daleko jednodušší přizpůsobit se tomu stylu hry, než tomu hokeji na farmě, protože tam jsou hráči přece jen chytřejší, mají to hokejové myšlení na vyšší úrovni. Připadalo mi to takové víc evropštější v NHL, i když někteří hráči hráli vyloženě jen fyzický hokej."

Odehrál jsi 13 zápasů v NHL, a v nich nasbíral čtyři kanadské body za jednu branku a tři asistence, bylo to podle tvých představ?
"Já byl šťastný, že tam vůbec jsem, snažil jsem se v každém zápase odevzdat maximum, využít každé střídání a každou možnost, kterou jsem od trenéra dostal. Potom jsem byl nakonec vcelku spokojený. Nejlepší zápas jsem odehrál proti Ottawě, kde jsem jednou brankou a asistencí pomohl k výhře Buffala 5:1. Vzpomínám na to moc rád, to zůstane v mé paměti a je to takový splněný sen. Věřím, že tu sbírku těch čtyř bodů v příštím roce rozšířím."

S kým se ti hrálo nejlépe?
"Asi dva zápasy jsem hrál s Miro Šatanem, který má v Buffalu výsostné postavení, je to vlastně mistr světa. S ním bylo opravdu radost hrát, ale i s ostatními hráči se mi hrálo dobře, někteří hrají technický hokej, který mi určitě není cizí."

Jaké máš ubytování? máš za mořem svůj vlastní byt?
"Pronajal jsem si apartmán v takové vesničce apartmánů, kde jsem žil zprvu sám, v únoru za mnou přiletěli rodiče, takže pak to bylo lepší. Bydlí tam také Češi a Slováci. Pomáhali jsme si navzájem, byla to pohoda."

Jak jsi trávil volný čas?
"Chodili jsme se trošku bavit s klukama z týmu, snažili jsme se na hokej zapomenout, hlavně jsme odpočívali, protože ten program je opravdu náročný. Bez odpočinku to nejde."

Byl jsi v kontaktu s dřívějšími spoluhráči z Českých Budějovic?
"Jednou týdně jsme si vždycky volali s Petrem Sailerem, probírali jsme situace v obou klubech."

Takže jsi sledoval pečlivě výsledky českobudějovického mužstva?
"Určitě, pomocí internetu jsem sledoval všechno dění v extralize. Byl jsem v obraze. Několikrát jsem mluvil i s panem Pařízkem."

Co si říkal na výsledky Českých Budějovic?
"Tak kluci to měli těžké, vlastně už když jsem s nimi v létě trénoval, tak už bylo jasné, že ta příprava neprobíhala tak, jak by bylo třeba. Všichni známe důvody - rekonstrukce stadionu, dojíždění na tréninky, na zápasy, a podobně... Přál jsem klukům co nejlepší výsledky, sledoval jsem to pečlivě, ale ovlivnit jsem to nijak bohužel nemohl. Jsem rád, že se chvílemi i dařilo, a že se někteří dostali i do reprezentace. Petr Sailer nastřílel 24 branek, hodně jsem to sledoval."

Příští rok předpokládám, že to budeš zkoušet opět v NHL?
"Určitě, ještě jeden rok mám kontrakt, i když z Evropy nabídky mám také, ale na vlastní kůži jsem se v těch 13 zápasech přesvědčil, že na NHL mám. To je i vyjádření představitelů klubu, generálního manažera a trenéra. Řekli mi, že jsem je o svých kvalitách přesvědčil a já udělám všechno proto, abych tam mohl být od příští sezóny od začátku. Záleží na tom jak se předvedu v kempu, jak se na to vše připravím. Snad budu mít i štěstí."

Já se vrátím k teroristickým útokům na spojené státy, kde jsi byl zrovna ty, když zaútočili na dvojčata a jak si to prožíval ty a tví spoluhráči?
"My jsme měli zrovna v areně v Buffalu zdravotní testy, dopoledne pak začali běhat televizní záběry, já jsem nevěděl jestli jde o nějaký film a pak jsem nakonec zjistil co se vlastně stalo. Nedá se to pochopit. Všichni jsme to prožívali se vší vážností, hlavně Američani, což je pochopitelné a trenér pak rozpustil tým na tři dny, aby hráči mohli být se svými rodinami a nejbližšími. Bylo to hrozné, to jsou slova, která k tomu říci."

Jak absolvuješ letní přípravu?
"Připravuji se individuálně podle šablony kondiční přípravy Buffala, kterou mi připravil sám kondiční trenér, ale nedělám všechno stritkně, trénuji ve dvojici s Lukášem Zíbem, hodně si vyhovíme, děláme všechno. Něco si i někdy trošku pozměníme, tak aby nám to víc vyhovovalo. Hodně nasazuji kolečkové brusle, mám vlastně i kondici na bruslích. To by mi mohlo pomoct, a v té přípravě toto není. V neposlední řadě pracuji hodně na síle."

Sleduješ mistrovství světa ve fotbale? Kdo podle tebe vyhraje světový šampionát?
"Nemám příliš čas sledovat jednotlivé zápasy, protože jsou většinou dopoledne a to já jsem v posilovně, ale z těch zápasů co jsem viděl se mi líbí Brazílie, hraje pěkný fotbal na který se dá koukat. Postupy některých týmů jsou opravdu překvapivé, takže uvidíme sami jak to nakonec dopadne, ale já favorizuji Brazílii."

Jak se ti líbí stránky www.hokejcb.cz?
"Jsou super, opravdu pěkně udělané, často si na nich listuji."

Děkuju za rozhovor a hodně štěstí do nové sezóny.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....