Banes Motor České Budějovice
29.03.2008, Michal Špírek

Pod drobnohledem: Roman Turek a Lukáš Mensator

Roman Turek a Lukáš Mensator. Spolehliví brankáři svých týmů, mající v play-off jedny z nejlepších gólmanských statistik. Jenomže v pátém semifinálovém střetnutí se ani jednomu z nich nevyhnula černá chvilka. Roman Turek propustil za svá záda lehké nahození Skuhravého. Mensator dlouho držel naděje Karlovarských, ale jeho zaváhání v prodloužení nakonec přineslo rozhodující okamžik zápasu. „Branku z takového úhlu prostě nemůžu dostat," nehledal výmluvy karlovarský brankář.

Pro Romana Turka to byl v bráně domácího HC MOUNTFIELD velice nepříjemný zápas. Za celé utkání čelil pouhopouhým dvanácti střeleckým pokusům karlovarských hráčů a bylo pro něj těžké udržet se v zápasovém tempu. Nejvíce ze střel Karlových Varů, konkrétně osm, na něj letělo během první třetiny.

Jenomže pak přišla třetina druhá. Časomíra právě ukazovala dvacet odehraných vteřin, když jí najednou donutila zastavit se velmi důležitá situace zápasu. Václav Skuhravý nahodil puk z rohu hřiště směrem k Romanu Turkovi. Brankář HC MOUNTFIELD se touš marně snažil zkrotit ve své výstroji a ke zděšení domácích fanoušků ho nechal propadnout do sítě. Kuriózní branka byla na světě.

S druhým obdrženým gólem už Roman Turek nic dělat nemohl. Nepokrytý Petr Kumstát zametal puk po Pechově přihrávce do prázdné brány.
Další zapeklitou situaci musel Turek řešit na konci druhé dvacetiminutovky, když na něj najížděl Milan Kraft. Turek ale zkušeně vykryl prostor a nechal Krafta zakončit jen mimo bránu.


Na rozdíl od českobudějovického "kolegy" si Lukáš Mensator na nedostatek práce nemohl stěžovat. „Bylo to dobré. Mně se chytá vždy lépe, když mám více zákroků, než v bráně jenom koukat, jak se hra vyvíjí,“ vysvětloval brankář Západočechů.

Karlovy Vary v zápase po většinu času za HC MOUNTFIELD zaostávaly, a jak řekl sám Menstator, dlouho se jich drželo i štěstí. „Dnes nám to určitě moc nesedlo,“ přiznává ke hře Karlových Varů. A přidává zajímavý postřeh: „Jedním z důležitých faktorů je odlišnost stadionů. U nás je velká zima, zato tady v Budějovicích je, co jsem koukal, snad 22 stupňů.“ A v čem je podle něj největší problém? „Led je samozřejmě jiný, u nás je daleko tvrdší. Nechci se na to vymlouvat, ale je to jedna z důležitých věcí, tady se víc boříte, brusle je třeba nabrousit jinak. Pro Budějovice je to ale stejné, když hrají u nás. My se na to prostě musíme připravit.“

Svými zákroky držel Lukáš Mensator akcie Karlovarských dlouho vysoko. Nakonec své spoluhráče dotáhl až do prodloužení. V jeho třetí minutě ale přišla osudová chyba. Ze strany střílel Veselý a nachytal západočeského brankáře na švestkách. „Tam bylo přečíslení tři na dva. Já sem tu střelu nečekal, šla mi od žeber do branky. Spíš jsem počítal s nahrávkou podél brankoviště a byl jsem špatně natočený, spíš na střed hřiště, než na hráče,“ osvětluje Mensator, co předcházelo rozhodujícímu okamžiku utkání. „Branku z takového úhlu prostě dostat nemůžu,“ dodal bez vytáček Lukáš Mensator.


ROMAN
TUREK
LUKÁŠ
MENSATOR
"brankář"

5. utkání semifinále

HC MOUNTFIELD -
- HC Energie Karlovy Vary
2
Obdržené góly
3
0
Tyče
0
10
Zákroky
29
3
Z toho lapačkou
7
1
Z toho vyrážečkou
3
3
Z toho betony
15
2
Z toho hokejkou
2
1(H)
Z toho ramenem(R), hrudí(H)
1(R), 1(H)
83,33%
Procentuální úspěšnost zákroků
90,63%
5
Vyražené střely
21
5
Udržené střely
8
14
Rozkleky
35
12
Výjezdy pro puk za bránu
6
9
Rozehrávky hokejkou
4
0
Zalehnutí kotouče
1
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....