Banes Motor České Budějovice
21.03.2008, Tomáš Zetek

Kamil Brabenec: Měli jsme zápas pod kontrolou

Č. B u d ě j o v i c e - Tak to bychom měli. Důležitý první krok je za nimi. Hráči HC MOUNTFIELD zvládli úvodní semifinálové utkání s karlovarskou Energií a zvítězili 3:2. Vedli sice už o tři branky, ale hosté ještě utkání zdramatizovali. Dokonce se jim povedlo jako prvním v letošním play off překonat Romana Turka na českobudějovickém ledě. „Nebýt toho smolného gólu, kterým překonali Edu, tak bychom to asi dohráli s nulou,“ hodnotí duel Kamil Brabenec.

Vary jsou kompaktnější mužstvo, myslí si útočník Brabenec

Prozatím nejproduktivnější hráč Českých Budějovic v letošním play off se prosadil gólově i v úvodním semifinále s Karlovými Vary. Ve 44. minutě vsítil důležitou druhou branku svého celku. „Nechal jsem Ondrovi (Veselému) puk na modré a šel jsem do branky. Kotouč se odrazil od gólmana ke mně a bek, který mě hlídal si toho nevšiml, takže jsem do toho plácnul ještě jednou,“ líčil po utkání svůj gólový příběh Kamil Brabenec. „Šlo to od tyčky do tyčky a pak do brány. Určitě šťastný gól, ale play off je o takových gólech.“

V tu chvíli vedli Jihočeši 2:0. Pak se ještě trefil Hübl a vypadalo to na jasnou záležitost. „Hrálo se nám dobře. Měli jsme celý zápas hru pod kontrolou. Pak ale přišel smolný gól. Dvakrát tečovaná střela na 3:1,“připomněl Brabenec branku Milana Procházky. „I po tom jsme ale utkání kontrolovali.“ Druhá trefa Západočechů totiž přišla až vteřinu před koncem. „Kluci, co byli na ledě, už to možná trochu vypustili. Ten gól ale nehrál roli. Pro nás je důležité vítězství a ne skóre,“ tvrdí rázně Brabenec.

„Jsme stoprocentně spokojeni s tím, jak jsme hráli. Vary měly sice pár šancí, ale nebyl to tak velký rozdíl od zápasů s Kladnem. Opět jsme hráli výborně vzadu a když budeme pokračovat v tomhle trendu, tak to s námi budou mít hodně těžké,“ říká sebevědomě českobudějovický útočník.

Podle "kladenského vzoru" nastoupili českobudějovičtí hráči na svého soupeře hned od začátku a vyplatilo se jim to. Než ze sebe hosté shodili zbytečný ostych, už Jihočeši vedli o tři branky. „Možná nám trochu zvedlo sebevědomí to, že Vary neměly dlouho žádnou větší šanci. Nebýt toho smolného gólu, kterým překonali Edu, tak bychom to asi dohráli s nulou,“ domnívá se Brabenec.

Znovu opakoval scénář z úvodních dvou čtvrtfinálových duelů, kdy HC MOUNTFIED proti Kladnu otevřel rychlou branku skóre. Nabízí tedy srovnání obou soupeřů. „Vary jsou kompaktnější mančaft. Branku může dát každá pětka, kdežto u Kladna jsme si museli dávat pozor hlavně na jednu maximálně dvě formace. Jejich výkon byl ale podobný kladenskému v tom, že jsme je skoro do ničeho nepustili,“ říká hrdě dvaatřicetiletý forvard.


Viktor Hübl: Z toho, že nemůžu dát gól, jsem nervózní nebyl

Naposledy se trefil více jak před měsícem. V 51. kole doma rozhodl dvěma brankami duel s Litvínovem. V play off se ale zatím nejlepší kanonýr Jihočechů posledních sezon trápí. Tedy lépe řečeno trápil. Viktor Hübl v úvodním semifinále s Karlovými Vary protrhl střeleckou smůlu. „Podařilo se nám vyhrát, takže jsme samozřejmě spokojeni,“ usmívá se litvínovský odchovanec. Jeho branka z 50. minuty se nakonec ukázala být rozdílovou. „Kluci výborně napadali a dostali obranu pod tlak. Jejich bek mi to namazal přímo na hokejku. Já jsem ještě přemýšlel, že bych někomu nahrál, ale před tím jsme takhle řadu šancí zahodili, tak jsem se rozhodl zakončit.“

Rána napnula síť a domácí vedli o tři branky. „Z toho, že nemůžu dát gól, jsem nervózní nebyl. Věřil jsem, že někdo z nás tu uklidňující branku dá.“ Trefa, která by vnesla mezi hráče HC MOUNTFIELD klid, mohla přijít už ve dlouhé přesilovce pět na tři. Jihočeši hráli dohromady přes dvě minuty ve dvojnásobné početní výhodě, ale branku nedali. „Přesilovky jsme nehráli nejhůř. Nevedlo se nám vlastně jen při hře pět na tři. Tam jsme nevystřelili dobře na bránu. Ale věděli jsme, že když budeme hrát, jak jsme se domluvili, tak z nějaké dorážky puk za čáru dotlačíme,“ poznamenal Hübl

Podle jeho slov byl opět klíčový výkon gólmana Romana Turka. I když neudržel na domácím ledě čtvrté čisté konto v řadě, byl mužstvu znovu velkou oporou. „Už v sérii s Kladnem a vůbec celou sezonu nás hodně drží. Dnes to jen potvrdil,“ přikývl střelec třetího gólu domácích, jenž čekal trochu jiný průběh utkání. Na jihu Čech se hodně mluvili o pověstné karlovarské tvrdosti a důrazu. Tohle přišlo až ve chvíli, kdy neměli energetici co ztratit, právě po Hüblově brance. „Ze začátku jsme dobře bruslili, tak nás možná nestačili dohrávat. Přitvrdili až na konci, což bylo možná zastrašování do dalších zápasů,“ pousměje se českobudějovický kanonýr.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....