Banes Motor České Budějovice
17.03.2008, Tomáš Zetek

Štěpán Hřebejk: Ještě naberu fyzičku a jsem připraven

Č. B u d ě j o v i c e – Poslední lednový den pro něj měl znamenat konec sezony. Po srážce s kladenským bekem Martinem Ševcem musel opustit hřiště za vydatné pomoci lékařů a spoluhráčů. Šest týdnů po škaredém okamžiku už se ale Štěpán Hřebejk zase prohání po ledě. Odehrál dva poslední čtvrtfinálové duely s Kladnem a nyní se s týmem HC MOUNTFIELD připravuje na semifinále extraligy! „Ještě musím dohnat fyzičku a budu stoprocentně připraven,“ ubezpečuje pětadvacetiletý útočník českobudějovického mužstva.

Jednoduchá otázka na úvod: Jak se má vaše koleno?
Je v pořádku. Teď jde už jen o to dostat se zpátky do tempa a nabrat fyzičku.

Takže vás zranění v tréninku nebrzdí?
Už asi týden trénuji absolutně naplno po všech stránkách. Zranění mě vůbec v ničem nelimituje.

Předpokládám, že si zraněné místo chráníte…
Jasně. Mám ortézu a jsem s ní spokojen. Při hře vůbec necítím, že jí mám na noze.

To musíte mít ortézu udělanou přesně namíru, ne?
Přesně tak. Tady v Budějovicích je firma, která se specializuje na tohle zboží. Odborníci mi naměřili nohu a okamžitě vyrobili ortézu přesně pro mě.

A nebyl problém v tom, že jste měl po zranění nohu ochablou, a tudíž menší?
Změřili mi i tu zdravou nohu a udělali kompromis. Na začátku mi byla sice trochu volnější, ale postupně, jak posiluji, cítím, že je to akorát. Až definitivně naberu zpět objem svalů, tak se může stát, že mi bude trochu těsnější, ale to nebude vůbec problém.

Vaše hra je založena na dobrém bruslení a rychlých změnách směru. Necítíte při pohybu na ledě nejistotu?
To byla jedna z prvních věcí, kterou jsme zjišťovali, jestli mi to nebude vadit při tom, na jaký styl hry jsem zvyklý. Na ortézu jsem si nijak nemusel zvykat ani přemýšlet o tom, že jí mám . Prostě jsem jí nasadil a je to bez problémů.

A co bolest nebo pocit strachu?
Žádnou bolest necítím. Jen občas mírnou nejistotu, ale to je dáno tím, že jsem ještě nenabral zpět svalovou hmotu.

Neříkejte mi, že někde vzadu v hlavě nemáte tu srážku s Martinem Ševcem a že se vám občas neobjeví před očima…
Abych pravdu řekl, tak jsem ten zákrok ani pořádně neviděl. Jen v šatně na záznamu, ale nebylo to z takového detailu, jako to ukazovali v televizi. Prostě jsem se srazili, byla to shoda okolností. Klidně se to mohlo stát jemu, kdybychom byli jinak natočení. Žádný úmysl v tom rozhodně nebyl a já to tak beru. Nemá cenu to zpětně řešit

Ještě poslední věc k onomu souboji. Co vás první napadlo, když vás Ševc složil k zemi?
Kolikrát se člověku stane, že po podobném zákroku cítí bolest, ale pak to hned odchází. Tohle bylo úplně něco jiného. V první chvíli mě napadlo, že je konec. Že mám po sezoně. Další, co mě napadlo, že nepojedu na reprezentační sraz, který měl být pár dní potom.

Takže velká rána po psychické stránce…
Tak nějak. První noc jsem byl hodně skeptický, ale druhý den mi doktor Vodička řekl, že to nebude tak hrozné. Říkal, že když to dobře půjde, tak bych se za pět nebo šest týdnů mohl vrátit na led.

To se nakonec splnilo skoro do puntíku, protože jste poprvé od 31. ledna nastoupil už ve čtvrtém zápase čtvrtfinálové série na Kladně…
Jsem rád za každou chvilku na ledě. Ať už při tréninku nebo při zápase. Musím zaklepat, že to všechno takhle dopadlo a já můžu být zase s týmem.

Vaše vytížení v zápase ale zatím není ideální, že?
To je samozřejmé. Nemůžu zatím čekat žádné zázraky. Pro mě je momentálně důležité, že jsem se vrátil. Úkol je nabrat zpět sílu a fyzičku a pak můžu pomýšlet na něco dalšího. Jsem rád, že mužstvo zvládlo čtvrtfinále uhrát v pěti zápasech, protože na konci toho posledního už jsem cítil, že toho mám dost a chvílemi mě braly i křeče.

O víkendu měl tým dva dny volna. Ty vám osobně asi přišly vhod. Je to tak?
Sice nebyl oficiální trénink, ale s pár klukama jsme se sešli a na chvíli na led vyjeli. Jak říkám, jsem rád za každou chvilku na bruslích a musím využít všeho, abych se dostal zpět do rytmu.

Odehrál jste dvě utkání série s Kladnem. Na semifinále tedy bude stoprocentně připraven?
Určitě.

Pociťujete už na sobě nervozitu z blížící se série s Karlovými Vary, která začíná v pátek?
Zatím ještě ne, ale postupem času se bude napětí zvyšovat. Všichni víme, o co letos hrajeme, takže odhodlání je v každém z nás velké.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....