Banes Motor České Budějovice
14.03.2008, Radek Papáček

Postup jen jako splněná povinnost? Vůbec ne

Č. B u d ě j o v i c e – Byly jen dvě možnosti. Buď postup nebo konec sezony. Jak to ve vyřazovacích bojích bývá. Smutnější scénář si českobudějovičtí hokejisté, vedení klubu a samozřejmě ani fanoušci vůbec nepřipouštěli. Kdyby se místo Kladna na dovolenou vydali hokejisté HC MOUNTFIELD, v jihočeské metropoli by zavládlo velké zklamání. To se ale nestalo. Jede se dál a na českobudějovické mužstvo čeká semifinále, v němž se vítěz základní části střetne s Karlovými Vary!

Jako povinnost mohli brát postup fanoušci

CEB KLA GulašVe dvou předchozích sezonách se Českobudějovičtí pokaždé probojovali až do semifinále play-off. Po pěti zápasech, které nakonec byly potřebné ke zdolání Kladna, si účast mezi nejlepšími čtyřmi týmy zopakování i letos. To ale pro HC MOUNTFIELD ještě zdaleka není žádný úspěch. Jak je dobře známo, ambice jsou ty nejvyšší. „Víme, jaké cíle jsou dané,“ přikyvuje Milan Gulaš (na snímku v prvním utkání překonává brankáře Orcta). Ale i on sám dobře ví, že k vysněnému titulu je třeba dostoupat po dílčích krůčcích. „A postup do semifinále je samozřejmě jedním z nich.“

Že by ale překonání překážky s názvem HC GEUS OKNA Kladno bylo pouhou splněnou povinností, to se říct nedá. „Jako povinnost to možná mohli brát fanoušci, ale my rozhodně ne,“ říká Tomáš Vak. V sérii s Kladnem Jihočeši byli jasnými favority, což se ale někdy šeredně nevyplácí. „Obzvlášť v play off opravdu neexistuje žádná jistota a možné je cokoliv, je to jiná soutěž,“ přidal Tomáš Vak. „Stačí jen vzpomenout čtvrtfinále před dvěma lety, kdy jsme vyřadili Liberec,“ připomněl Petr Sailer sezonu, kdy Jihočeši vystavili stopku tehdy vítězi základní části.

Kladno nám nedalo nic zadarmo

CEB KLA VakSe stejnou vizitkou ale Jihočeši letos roli favorita zvládli. Kladno skolili po výsledku 4:1 na zápasy. „Jsme i rádi, že se nám podařilo sérii ukončit celkem brzo,“ uvedl Tomáš Vak (na snímku mu ve vstřelení gólu zamezil jeden z kldenských obránců). Samotné výsledky v jednotlivých utkáních ovšem nebyly nijak jednoznačné. „Byla to napínavá série a lidem se musela líbit,“ soudí obránce Tomáš Frolo. „Rozhodovaly opět maličkosti. V nich jsme byli lepší a proto postoupili,“ dodal statný bek.

Po dvou úvodních výhrách v domácí Budvar Aréně mohli být Jihočeši s vývojem série spokojeni. Malou dramatickou zápletku však obstaralo třetí utkání na Kladně. V něm poprvé naskočil i zkušený Martin Procházka a s jeho velkou pomocí Kladno stav série stáhlo na 1:2 ze svého pohledu. „Určitě nám nedali nic zadarmo a jejich výkony se neustále zlepšovaly,“ řekl na adresu Středočechů Milan Gulaš. Čtvrté utkání na Kladně už ale po parádním hokejovém představení vyhráli svěřenci kouče Josefa Jandače, čímž čtvrtfinálovou partii posunuli před blízké rozhodnutí.

Už jsme se do Kladna vracet nechtěli

CEB KLA RadostDalší duel, který se hrál opět na půdě vítěze základní části přímo předurčoval pro ukončení série. A když nakonec stejně jako v prvních dvou zápasech opět Jihočeši doma ani jednou neinkasovali, stačilo k postupu vstřelit jednu branku. Ta padla z hole Michala Hudce v začátku druhé třetiny. „Věřili jsme si, že bychom sérii už mohli ukončit. Že bychom se ještě jednou vraceli do Kladna, to si nikdo z nás nepřipouštěl,“ prohlásil obránce Frolo.

Trochu zvláštní sérii s Kladnem odehrál útočník Milan Gulaš. Ve středu Čech totiž v letošní sezoně působil tři měsíce na hostování. „Jen tak vymazat se to nedá,“ říká. Když Jihočechům výsledky předkola určily za soupeře Kladno, Gulaš však žádné rozpolcené pocity neměl. „Na zápasy jsem se určitě těšil, i kvůli tomu, že jsem věděl, že Kladno se snaží hrát hokej a nebude to tak jen pouhý boj,“ pověděl důrazný útočník.

Díky sérii s Pardubicemi jsme zkušenější

V semifinále hokejisté HC MOUNTFIELD narazí na Karlovy Vary. „Mně osobně to bylo úplně jedno,“ tvrdí Gulaš o možných soupeřích pro druhou část play-off. Před souborem trenéra Josefa Jandače tak nyní stojí jasný úkol, aby po dvou účastech v semifinále nakoukl i do bojů o titul. „Je za námi teprve první kolo, jedeme dál,“ přikyvuje souhlasně hlavou Tomáš Frolo.

V nadsázce by se dalo říct, že pro českobudějovický tým začíná sezona teprve až nyní. S přechodem přes čtvrtfinále se totiž počítalo stejně, jako že každé ráno vyjde slunce. „Snad by nás teď mohlo opustit to podvědomí, že jsme ze čtvrtfinále v uvozovkách prostě museli postoupit,“ soudí Tomáš Vak.

Předloni v semifinále vypadli se Slavií, loni s Pardubicemi. „Hlavně z toto loňského vyřazení jsme se hodně poučili. Tenkrát jsme to neunesli psychicky, nyní jsme ale už opět zkušenější,“ tvrdí kapitán Petr Sailer. Sérii s Karlovými Vary startuje příští pátek v Budvar Aréně.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....