Banes Motor České Budějovice
11.04.2002, Aleš Rod, David Lukeš

J. Tlačil: Své hráče obdivuju!

Z trenérského tandemu Tlačil - Šrámek se stala úspěšná dvojice. Poté, co před dvěma lety pro jihočeský hokej se svými ovečkami vydobyli mistrovský titul v kategorii dorostu, byli letos jen krůček od podobného úspěchu coby vůdci juniorského výběru HC ČB. Nám se podařilo vytrhnout Mgr. Jana Tlačila, známého tím, že úsměv na jeho tváři schází asi tak stejně často, jako na Saharu přichází déšť, z jeho posezónního shonu a udělat s ním krátký rozhovor.
Můžete nyní objektivně zhodnotit uplynulou sezónu? S mužstvem jste dokráčeli až do finále, což mnozí v předsezónních prognózách nepředpokládali...
" My jsme si vůbec nepřipouštěli, že bychom se nedostali mezi nejlepších 6. Začátek sezony nevypadal podle našich představ, ale naše cíle vždy byly dostat se do finálové šestky."

Mužstvo, jež jste s panem Šrámkem vedl, nemělo tolik zkušených hráčů jako třeba vítězové titulu Pardubice, souhlasíte?
"Samozřejmě, Pardubice vyhrály už loni a jejich mužstvo mělo hráče, kteří již absolvovali finálové boje a měli zkušenosti z minulé sezóny. My jsme tyto zkušenosti měli z dorosteneckého finále, takže jsme nebyli úplnými nováčky, ale je jisté, že juniorská extraliga je kvalitativně někde úplně jinde."

Za rok se tedy musí karty obrátit, ne?
(Smích) "Je možné, že za rok využijeme letošních zkušeností, přáli bychom si to."

Během soutěže a hlavně v play-off docházelo k prolínání některých hráčů mezi juniorkou a prvním mužstvem, určití hráči byli zavázáni střídavými starty. Jaký na tyto okolnosti máte názor?
"Je pravda, že někteří hráči měli program velice náročný. Obdivujeme je."

V letošním kádru jste vlastně hráče znal již z působení u dorostu a hráči znali Vás. Sehraný jste i s trenérským kolegou panem Šrámkem. Myslíte, že to na úspěch mělo vliv?
"Samozřejmě, kolektiv, který jsme letos měli, vlastně vedeme již čtvrtý rok a mohli jsme stavět na základech, které jsme budovali již od dorostu. To mělo podstatný vliv na zisk stříbrné medaile."

Lze říci, že již svěřence znáte dobře. Z hráčských i trenérských zkušeností znáte poměry v seniorském hokeji. Dovedl byste prorokovat, kdo z Vašich svěřenců má největší předpoklady prosadit se?
"Skoro všichni, pokud na sobě budou pracovat tak, jak jsme se je to snažili naučit a dostanou dostatek příležitostí v seniorském hokeji."

Ještě v létě se za moře přesunul Vladimír Škoda, v průběhu soutěže nečekaně i Jan Chábera. Jaký máte názor na tyto úprky. Myslíte, že jsou pro mladého hráče dobrým řešením? Očekáváte znovu něco podobného?
"Odchod Honzy Chábery nás velice překvapil a i reakce hráčů byly velice negativní. Pokud mladý hokejista chce odejít do Kanady, v současnosti nemáme sílu v Čechách ho udržet."

Jak se díváte na budoucnost budějovického mládežnického hokeje?
"Je důležité změnit v současnosti přístup k hráčům a pracovat, pracovat, pracovat."

Jedna sezóna zanedlouho skončí a druhá již pomalu klepe na dveře. Nemůžu se znovu nezeptat, zda jste se již rozhodl, co dál?
"Novou sezónu začínáme již 2. května, kdy rozjedeme letní přípravu na sezónu 2002/03."

Působíte i jako trenér u mládežnického reprezentačního výběru do 16 let. Vybíráte si adepty na národní dres z lavičky při extraligových zápasech, kdy vedete "svůj" budějovický tým?
"Dorosteneckou a juniorskou extraligu sledují pozorovatelé, kteří nám dávají informace o hráčích. Pokud je to možné, samozřejmě sleduji i já dění kolem sebe."

Když jsme u té reprezentace, můžete popsat současný program našeho výběru?
"Teď jsme hráli (minulý týden) dva zápasy proti Slovensku "16". V Písku jsme zvítězili 5:0, ve Strakonicích pak remizovali 1:1. Poté jsme odjeli do Švýcarska ke třem utkáním s výběrem místním reprezentačním výběrem "17". První utkání jsme prohráli 1:2, druhé 2:6 a třetí 1:3. Doby, kdy jsme švýcarské týmy poráželi rozdílem třídy, jsou nenávratně pryč. Ve Švýcarsku se projevuje cílevědomá práce s mládeží, která po deseti letech začíná přinášet ovoce. To je vidět na umístění jak národního mužstva "20", tak "18" a my jsme se přesvědčili o síle jejich 17-ky."

Děkuji a přeju spousty dalších úspěchů!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....