Banes Motor České Budějovice
30.01.2008, Antonín Vansa

Jaromír Látal nadále sportovním manažerem HC MOUNTFIELD!

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Českobudějovický HC MOUNTFIELD má otázku pozice sportovního manažera pro další dvě sezony vyřešenou. Na svém pokračování se totiž s klubem dohodl současný sportovní manažer Jaromír Látal. Nabídku představenstva HC MOUNTFIELD definitivně přijal po nedělním vítězném utkání s Vítkovicemi.

Profil Jaromíra Látala

Narodil se 12. října 1963 ve Šternberku a bruslit se učil pod vedením svého otce na rybníku v Litovli. S opravdovým hokejem však začínal v Olomouci, kde prošel všemi mládežnickými kategoriemi. Na mezinárodním poli na sebe poprvé výrazněji upozornil na mistrovství Evropy do osmnácti let v roce 1981, kde Československo vybojovalo stříbrné medaile. O dva roky později se opět vracel domů se stříbrem. Tentokrát však již v dresu československého výběru do dvaceti let.

Seniorský hokej poprvé ochutnal v dresu druholigové Olomouce v ročníku 1980 / 1981, ale jeho nesporných kvalit si brzy všimla Sparta Praha, která jej v létě roku 1982 zlanařila do svých řad. Látal v Holešovicích vydržel do roku 1986, než musel v rámci povinné vojenské služby odejít do Dukly Trenčín. Pak se vrátil do Prahy a pomohl Spartě k zisku titulu pro mistra ligy na jaře 1990.

Po úspěšné sezoně 1989 / 1990 se rozhodl pro zahraniční angažmá a odešel do norského Valerengenu Oslo. Během tří let, které ve Skandinávii Látal strávil, se třikrát radoval ze zisku titulu, dvakrát si zahrál All-star game norské nejvyšší soutěže. Během tří let odehrál v Norsku téměř stovku utkání a nastřílet osmadvacet branek.

V létě roku 1993 se vrátil zpět do Čech. Jeho novým působištěm se stala Olomouc a Látal prodloužil svou sérii velkých úspěchů. První manažerský tým tuzemské nejvyšší soutěže postupně vyřadil v play-off 1994 České Budějovice, Kladno a ve finále i Pardubice. Tím však dny slávy na Hané skončily. Klub se rok od roku propadal extraligovým pelotonem níže a proto Látal znovu odešel do Prahy.

Tentokrát si však zvolil Slavii, kde v ročníku 1996 / 1997 nastřádal velmi slušných třiadvacet kanadských bodů. A byla to jeho poslední sezona. Celkem během své kariéry odehrál 525 zápasů v československé, později české nejvyšší soutěži a nastřílel v nich pětačtyřicet branek.

U hokeje však rozhodně neskončil. Jediným důvodem, proč ukončil aktivní hráčskou kariéru již ve třiatřiceti letech, byl odchod generálního manažera Slavie Tomáše Herstuse do Třince. Na jeho místo nastoupil právě Látal. Prakticky přes noc se stal z hráče manažerem a v křesle generálního manažera Slavie vydržel čtyři roky. Dvakrát se pod jeho vládou tým z Edenu dostal do play-off, v sezoně 1999 / 2000 si na čas vyzkoušel i trenérské řemeslo, když z pozice asistenta vypomáhal kouči Josefu Beránkovi.

V roce 2001 přijal nabídku konkurenční Sparty Praha a stal se hlavním skautem a generálním manažerem mládeže, kde pracoval dva roky. Poté působil jako spolukomentátor extraligových zápasů v České televizi a z této pozice se v květnu roku 2005 podíval i na světový šampionát do Rakouska.

Tou dobou však za sebou měl již měsíc ve funkci sportovního manažera klubu z Českých Budějovic, kde letos působí již třetím rokem. Předchozí dva vyšly Jihočechům parádně. Tým se pokaždé dostal až do semifinále, kde však nad jeho síly byla pražská Slavia, později Pardubice.

Jaromír Látal je ženatý a má dva syny. Starší Martin byl v roce 2006 draftován týmem Phoenix Coyotes, mladší Jan nastupuje za juniorský tým Kladna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....