Banes Motor České Budějovice
24.01.2008, Roman Šperňák, Radek Papáček

Porazí HC MOUNTFIELD liberecký lazaret?

Č. B u d ě j o v i c e – Boj o první příčku v extraligové tabulce pokračuje. K důležitému zápasu, který hodně napoví o konečném postavení HC MOUNTFIELD po základní části, zajíždí Jihočeši na horký led liberecké Tipsport arény. Budou je hostit domácí, notně oslabení Bílí Tygři. Zápas začne v pátek v 18.30 hodin.

Velká marodka nemusí být pro soupeře výhoda

Oba dva týmy dělí v tabulce jedna pozice. Přesto se v současné době nachází ve zcela odlišném rozpoložení. Jihočeši šlapou a sbírají body. Liberec trápí ohromná marodka. Už v minulém zápase v Karlových Varech nastoupili Severočeši bez sedmi útočníků. Jeden kompletní útok dokonce museli složit z beků. I v hodně kombinované sestavě sahali na body, ale tři minuty před koncem inkasovali gól z hole Krafta. Domů se vraceli naštvaní na svůj výkon ale také s pocitem křivdy. Hlavně za faul karlovarského Košťála na Rapáče, který nebude moci naskočit ani do dalšího zápasu.

Liberecký kouč Dušan Gregor nebude moci počítat ani proti výběru kouče Josefa Jandače s osmi hráči. K dispozici nebude mít kromě Rapáče ještě Blatného, Nedorosta, Fikrta, Procházku, Šachla a Hrušku. Distanc na jeden zápas automaticky naskočil Čermákovi za trest ve hře, který obdržel za šarvátku v posledním utkání. „Musím se však opět pozastavit nad tím, že hráči všeobecně dostávají tresty do konce utkání za férovou bitku, kterou podle mého vidí rádi i diváci,“ podivoval se Gregor.

Oproti minulým zápasům již může počítat s uzdravenými Plodkem a Klimentou. „Věřím, že se k tomu postavíme jako v Karlových Varech. S plným respektem k Varům si myslím, že České Budějovice jsou ještě o něco kvalitnějším týmem a nebude to jednoduché. Doma však chceme udělat vše, abychom vyhráli,“ řekl kouč Dušan Gregor.

V kabině Českých Budějovic ví, že by mohli případným vítězstvím nakročit k prvnímu místu a účasti v hokejové Lize mistrů, která odstartuje v následujícím ročníku. „Samozřejmě by to mohlo být v případě úspěchu důležité, abychom tím potvrdili a pak třeba i udrželi první příčku,“ uvedl asistent trenéra Milan Černý. Soupeřovy problémy sledují, ale raději se k nim nechtějí moc vyjadřovat. Koneckonců i Karlovy Vary nevyhrály proti oslabenému Liberci jednoznačně.

Osm hráčů je sice hodně znát, ale nikdo v českobudějovické kabině to nechce přeceňovat. „Liberec má i tak široký kádr, takže i když třeba postaví lajnu z obránců, jsou tam ještě další tři kvalitní a vyrovnané řady,“ uvedl asistent trenéra Jandače Milan Černý. Oproti kolegům z liberecké střídačky mají trenéři HC MOUNTFIELD příjemnější starosti. Kádr mají téměř kompletní. Chybět bude jen obránce Filip Novák.

Jde teď o všechno, tvrdí Lukáš Květoň

Stejně jako se daří celému týmu, daří se i jemu samotnému. Českobudějovický útočník Lukáš Květoň takhle povedenou sezonu asi ještě nepamatuje. Střílí góly i nahrává. Navíc už dokáže rozhodovat zápasy. Nyní čeká jeho samotného i jeho spoluhráče těžký test, ale v Liberci se pokusí uspět.

Po utkání s Ústím jste měl obvázané koleno, už je všechno v pořádku?
Bylo to jen naražený. Bude to dobrý. Trápilo mě to už dýl, ale bude to dobrý.

Po Ústí jedete hned na led silného Liberce…
Zápasy jdou teď rychle za sebou. Jsem rád, že aspoň chvíli vysadíme. Jsme trošku unavený. Musíme si trochu odpočinout a nabrat síly. Budou nás teď v závěru čekat těžký zápasy.

Hlavně ten v Liberci, že?
Bude to něco jiného, bude to jiný zápas než ty ostatní. S Libercem se hraje vždycky hodně takticky a padá málo gólů. Oni po nás půjdou. Nebudou nijak bránit. Defenzivně hrát určitě nebudou. Půjdou dopředu. My musíme hrát taky, nezalézt, dobře bruslit, napadat je.

Hlavně je to souboj o špici tabulky…
Pokusíme se tam vyhrát nebo aspoň urvat nějaké body.

Blíží se konec základní části a ve hře je první místo. Vnímáte to?
Určitě. Blíží se konec, to každý vidí. My se chceme a pokusíme se udržet nahoře. Jde o všechno, už se blíží konec základní části a my se budeme snažit co nejvíc bodů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....