Banes Motor České Budějovice
22.01.2008, Tomáš Zetek, Radek Papáček

Bude duel prvního s posledním jasnou záležitostí?

Č. B u d ě j o v i c e - Přečkali těžké období kolem Vánoc a po Novém roce opět šlápli do pedálů. V posledních sedmi duelech získali hokejisté HC MOUNTFIELD patnáct bodů a devět kol před koncem základní části vedou extraligu se čtyř resp. pěti bodovým náskokem na druhou Slavii a třetí Liberec. O další dílčí úspěch v cestě za nejlepší výchozí pozicí do play off se poperou Jihočeši v úterý na svém ledě s týmem Ústí nad Labem. Zápas začíná v 17.30.

Třikrát venku, z toho dvakrát na výbornou

Tři utkání na hřištích soupeře v řadě. To vše během osmi dnů. Českobudějovický HC MOUNTIELD prošel těžkou zkouškou před závěrem základní části, v němž půjde o první místo a zároveň účast v nově vytvořené Lize mistrů. Jihočeši obstáli. Ze tří duelu získali šest bodů a pouze druhá polovina utkání v Pardubicích nesnesla přísnější měřítka. „Hráli jsme tam dobře prvních deset minut a pak to byl z naší strany hluchý výkon,“ hodnotil nevydařený duel na východě Čech kouč Josef Jandač. S jeho slovy souhlasil i asistent trenéra Milan Černý. „Zápas v Pardubicích nebyl z naší strany rozhodně ideální.“

Protože ale před tím dokázali jejich svěřenci zvítězit jasně v Plzni a poté i na zlínském ledě, mohli hodnotit těžkou misi kladně. „Zvládli jsme zapomenout na nevydařený zápas v Pardubicích a náš výkon ve Zlíně byl podstatně lepší,“ pochvaloval si Černý. Valaši sice vstoupili do utkání aktivně, ale zodpovědná hra hostů nesla své ovoce. „Soupeř si na začátku vytvořil řadu příležitostí a byl nebezpečný v útočném pásmu. Postupem času jsme se ale dokázali z jeho tlaku vymanit,“ tvrdil po nedělním utkání v městě obuvi Milan Černý.

V prvním dějství se trefili Šimánek s Brabencem, v polovině utkání Viktor Hübl a jasné vítězství Jihočechů pečetil ve třetí třetině Květoň. „Všichni naši hráči ze sebe vydali maximum a odevzdali se pro tým. Tak to má být,“ mnul si ruce asistent českobudějovického kouče. „Byl to rozhodně těší zápas než by se při pohledu na konečný výsledek mohlo zdát. My jsme ale podali parádní výkon a zaslouženě vyhráli.“

Ústí se přijede pokusit o zázrak

Ve Zlíně se opět po třízápasové pauze postavil do branky HC MOUNTFIELD Jan Chábera a podal skvělý výkon. „Jeho výkon je třeba vyzdvihnout,“ přitakává uznale Milan Černý. O tom, zda se postaví do branky i v úterním domácím utkání s mužstvem Ústí nad Labem, však otevřeně mluvit nechtěl. „Rozhodneme se až v den zápasu.“

Stejně tak zůstávají hlasy z českobudějovické kabiny opředeny tajemstvím v případě zraněných hráčů. Ve Zlíně chyběl v sestavě opět Michal Hudec a také obránce Filip Novák. „Filip nebude hrát ani v úterý. Důvody bych nechtěl blíže konkretizovat, ale jedná se o nějaké zhmožděniny. Má bolesti a nebude připraven do hry,“ vysvětluje diplomaticky Černý.

Utkání na ledě “ševců“ rozhodly skvělé přesilovky Jihočechů. Padly v nich tři ze čtyř branek do Murínovy sítě. I v úterý doma s Ústím budou chtít hráči HC MOUNTFIELD v početních výhodách úřadovat. „Dlouho nám přesilovky nešly, a tak jsme pochopitelně moc spokojeni, že se nám teď daří. Pilně je trénujeme a je příjemné vidět, že to k něčemu je,“ usmívá se asistent českobudějovického kouče.

Poslední celek tabulky zavítá na půdu prvního. V úterý v podvečer budou Jihočeši v nelehké pozici. Všichni čekají jasné vítězství domácích barev. „Nebude to ale jednoduché utkání,“ zdvihá varovně prst Milan Čený. „Ústí rozhodně nic nebalí a bude se chtít zachránit. Nepasoval bych jej do role jasného outsidera. Nebude to žádný odevzdaný soupeř,“ dodává kouč.


Zajímavost před duelem s Ústí nad Labem

Už devět kol před koncem základní části, v duelu s ústeckými Lvy může českobudějovický hokejový klub dosáhnout v novodobé historii nejvyššího počtu bodů. Nejvíce to bylo zatím loni - 89. V případě tříbodové výhry se Severočechy může být dílčí bodový zisk v této sezoně už 90.

Tříbodový systém není zaveden v extralize dlouho a v dřívějších letech se hrálo i méně utkání v základní části. V takovém případě se nabízí srovnání průměru získaných bodů na zápas.

Vrcholem v tomto ohledu byla zatím sezona 1987/1988, kdy tehdejší Motor České Budějovice vyhrál základní část. V přepočtu na tříbodový systém tehdy měli Jihočeši průměr 1,91 bodu na zápas. Nyní činí bodový průměr na jedno utkání hodnotu 2,02.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....