Banes Motor České Budějovice
18.01.2008, Roman Šperňák

Potvrdí HC MOUNTFIELD první místo na pardubickém ledě?

Č. B u d ě j o v i c e – Krátká pauzička skončila a znovu se bude hrát. Od 19. prosince loňské roku do téhle chvíle sehráli hokejisté HC MOUNTFIELD dvanáct zápasů. Hrálo se téměř každý druhý den a teprve po utkání v Plzni si mohli českobudějovičtí hráči odpočinout. Po náročném programu se dočkali krátkého volna. Ovšem všechno končí a dnes v podvečer už Jihočeši opět vjedou na extraligový led. Od 18 hodin nastoupí v Pardubicích.
Bude se hrát o hodně. Jihočeši by rádi udrželi své vedoucí postavení v tabulce, Východočeši se na oplátku stále snaží probojovat do play-off. Po sérii čtyř výher v řadě neuspěli v týdnu v dohrávce s Libercem a k vytoužené desítce mají zase o něco dál. Na Kladno jim chybí pět bodů. Proti HC MOUNTFIELD jim velí povinnost zvítězit.

„Doufám, že nás poslední zápas vrátí na zem. Někteří hráči měli moc hlavu nahoře. Doma proti silnému soupeři se snad budou chtít vytáhnout," věří trenér „Perníkářů“ Jiří Šejba. A stále nemůže složit tu nejsilnější možnou sestavu. Chybět mu budou Pivko, Hlinka, Havíř a nově i Blažek. Po pauze by naopak mohl nastoupit nejlepší střelec Sýkora, jasno však bude až v den zápasu.

Tým trenérů Josefa Jandače a Milana Černého bodoval v posledních pěti zápasech. Dokázal vyhrát i na ledě silné Plzně, kde se mu obvykle nedaří. „Podali jsme takticky vyspělý výkon vyšperkovaný Romanem Turkem,“ uvedl asistent hlavního kouče Milan Černý. „Důležité bylo, že jsme dali třetí gól. Plzeň byla pořád aktivní, ale my jsme ji nepustili blíž než na dva góly. Jsou to pro nás velmi důležité tři body.“

Černý ví, že jednoduché utkání tým nečeká ani na Pardubickém ledě, kde se jim dlouhodobě nedaří. Spolu se zápasy loňského play-off tam nevyhráli už šest duelů v řadě. Naposledy si odvezli z tamní arény dva body za výhru v prodloužení v lednu 2006. Tehdy zvítězili 5:4 v prodloužení, když se o rozhodující branku postaral v 62. minutě Marek Posmyk. Obránce s tvrdou střelou však nyní působí právě v Pardubicích a měl by nastoupit proti svým bývalým spoluhráčům.

"Pro celky, které bojují o postup do play-off, jsou všechny zápasy životní. Musíme proto hrát zodpovědně, stejně jako oni," řekl asistent trenéra Milan Černý. Protože jen takový výkon, může celku pomoci k získání bodů. Výhodou Jihočechů je fakt, že jsou kompletní a trenéři tak mají při tvorbě sestavy z čeho vycházet. Dvěma posledními zápasy českobudějovičtí hráči ukázali, že krize, o které se v jejich souvislosti často mluvilo je dávno pryč a že tým umí vyhrávat. A to dokonce i na nájezdy, které v letošní sezoně hráčům nešly. Právě kvůli nim prohráli první střetnutí v pardubické hale.

tehdy Jihočeši bod brali, ale nyní by v rámci boje o první místo v tabulce potřebovali tři, protože v případě zaváhání se na ně může třetí Liberec dotáhnout a druhá Slavia dokonce předběhnout. I když oba soupeři mají více odehraných utkání, ztráta první příčky by mohla být nepříjemná, už jen kvůli vidině případné hokejové ligy mistrů, která by mohla v příštím roce odstartovat a kam by se vítěz základní části kvalifikoval.

Něco ze statistik

Poslední zápasy s Pardubicemi
2007/2008
HC MOUNTFIELD – Pardubice 5:3
Branky: Hübl 2, Sailer 2, Toman - Andrašovský , Tvrdík, Pivko.

HC MOUNTFIELD – Pardubice 6:3
Branky: Sailer 2, Veselý, Hřebejk, F. Novák, Hübl, - Tvrdík, Somík, P. Sýkora.

Pardubice – HC MOUNTFIELD 3:2 sn.
Branky: Pivko, Havíř, rozhodující nájezd Blažek - Šimánek, Vak.

2006/2007
Pardubice – HC MOUNTFIELD 5:1
Branky: Tvrdík 2, Havíř, Sýkora, Blažek – Hudec.

HC MOUNTFIELD – Pardubice 5:2
Branky: Hudec 2, Šimánek, Vydarený, Vak - Mrázek, Sýkora.

Pardubice – HC MOUNTFIELD 3:0
Branky: Snopek, Pivko, Hlinka.

HC MOUNTFIELD – Pardubice 3:2
Branky: Hübl, Šimánek, Bolf – puchem, Havíř.

Pardubice – HC MOUNTFIELD 4:1
Branky: Píša, Ondřej, Rolinek, Sýkora – Mertl.

Pardubice – HC MOUNTFIELD 4:2
Branky: Hlinka, Pucher, Kolář, Sýkora - Hřebejk, Vak.

HC MOUNTFIELD – Pardubice 3:0
Branky: Vak, Hübl, Mertl

HC MOUNTFIELD – Pardubice 2:5
Branky: Gřegořek, Sailer – Sýkora 2, Ondřej, Koukal, Rolinek.

Pardubice – HC MOUNTFIELD 5:2
Branky: Cetkovský, Hlinka, Andrašovský, Ondřej, Rolinek – Brabenec, Hudec.

POROVNÁNÍ BRANKÁŘŮ
Roman Turek 2,09 průměr na zápas a 93,01 procentuální úspěšnost
Ján Lašák 2,59 průměr na zápas a 92,93 procentuální úspěšnost

KANADSKÉ BODOVÁNÍ
Viktor Hübl 26 bodů (15+11)
Petr Sýkora 24 bodů (19 + 5)

STŘELCI
Jiří Šimánek 16 branek
Petr Sýkora 19 branek

PRODUKTIVITA OBRÁNCŮ
Milan Toman 18 bodů (5 + 13)
David Havíř 10 bodů (4 + 6)

ZLÍ MUŽI
Milan Toman 74 trestných minut
Aleš Píša 79 trestných minut.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....