Banes Motor České Budějovice
12.01.2008, Tomáš Zetek

HC MOUNTFIELD se představí v neděli v Plzni

Č. B u d ě j o v i c e – Klíčové utkání pro setrvání na první příčce tabulky HC MOUNTFIELD ve čtvrtek před kamerami české televize zvládl. Porazil na nájezdy pražskou Slavii a na čele extraligového pelotonu má náskok čtyř bodů na svého pražského pronásledovatele. V neděli čeká Jihočechy cesta na neoblíbený plzeňský led. Jak dopadne “pivovarské derby“ západu s jihem? Odpověď se začne psát v 17.30.

Konečně podařené nájezdy, těší Jihočechy

Ve čtvrtek to byl vyrovnaný zápas. Souboj prvního s druhým celkem extraligové tabulky nabídl kvalitu i drama zároveň. Po krásné kombinaci otevřel už v 6. minutě skóre českobudějovický Květoň a vyprodaná Budvar aréna jásala nadšením. Sup sice v polovině utkání vyrovnal, ale ještě do druhé obrátky vrátil vedení Jihočechům Hübl. I přesto zvládli houževnatí hosté dovést duel do prodloužení. „Mrzí nás, že jsme neudrželi vedení. Věděli jsme, že Slavie není poslední dobou v optimální pohodě, a tak jsme toho chtěli využít už v normální hrací době. Nepovedlo se,“ posteskl si po utkání kouč HC MOUNTFIELD Josef Jandač.

Dramatické utkání vrcholilo až penaltovým rozstřelem. „Bylo vidět, že obě mužstva se znají z play off. V zápase bylo hodně taktiky,“ všiml si trenér Jihočechů. Zatímco v loňské sezoně měl českobudějovický klub stoprocentní úspěšnost při nájezdech, když se radoval šestkrát ze šesti pokusů, letos nejsou penalty disciplína, v níž by exceloval. Pět pokusů bylo v této sezoně zatím neúspěšných, až v neděli prolomili Jihočeši prokletí. „Pochopitelně nás těší, že se nám konečně povedlo vyhrát na nájezdy,“ přiznal Jandač. Dvěma identickými penaltami rozhodl tradiční exekutor Jiří Šimánek. „Před čtvrtou sérií se nikdo neměl k tomu, aby šel na nájezd. Zakřičel jsem, kdo to chce jet a od hráčů se ozvalo, ať jede Šimi. Tak jel a proměnil,“ vyprávěl českobudějovický kouč. Vytáhlý útočník tak tváří v tváří Adamu Svobodovi zařídil bonusový bod pro HC MOUNTFIELD.


Do Plzně bez Sičáka, ale s Hřebejkem

Poslední čtvrtinu základní části otevřeli českobudějovičtí hokejisté výhrou nad hlavním sokem v boji o čelo tabulky. Teď je čeká jeden z nejméně oblíbených soupeřů. Plzeňský Lasselsberger. Jihočeši zavítají na jeho led v neděli a do branky se možná proti nim postaví nedávný spoluhráč Martin Altrichter. Ten po krátkém angažmá ve Spartě nyní vypomáhá právě na západě Čech a daří se mu. Dokonce mu kouč Kučera chce dávat v současné době větší prostor než Romanu Málkovi. Měl chytat i v pátek proti Vítkovicím, ale start v předehrávce 40. kola v dresu Sparty mu nedovolil nastoupit. „Málek je výborný brankář a dlouhodobě drží Plzeň. O tom všichni ví. Nikdo ale nemůže chytat perfektně celou kariéru,“ rozebírá téma plzeňských gólmanů asistent trenéra Milan Černý. „O tom, kdo proti nám bude chytat ale nediskutujeme. Pokud chceme zvítězit, musíme překonat každého brankáře.“

Plzeň se umí tradičně na svém ledě proti Českým Budějovicím vytáhnout. Naposledy si jimi nechala na vlastním hřišti sebrat body 13. září 2005. Tehdy ve třetím extraligovém kole zařídil výhru 1:0 ve dvojnásobné početní výhodě Petr Gřegořek. „Prakticky pořád jsou někde nějaké série. Se Spartou nám to bylo pořád předhazováno. Teď pro změnu slýchám, že se Budějovicím nedaří v Plzni. My chceme prostě vyhrát a to je pro nás směrodatné,“ má jasno Černý.

Do sestavy HC MOUNTFIELD by se měl vrátit Štěpán Hřebejk, který pauzíroval v posledních duelech. „Byl trochu otřesený,víc bych to nerozebíral,“ tvrdí striktně Černý. Do čtvrtečního duelu nezasáhl ani obránce Vladimír Sičák. „Má menší problémy a naordinováno pár dní bez ledu. Má individuální trénink. V Plzni určitě nenastoupí,“ má jasno Milan Černý.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....