Banes Motor České Budějovice
11.01.2008, Roman Šperňák

Oba týmy měly nárok na body, shodli se hráči

Č. B u d ě j o v i c e - Byl to svátek hokeje v Českých Budějovicích. Zdejší klub slavil 80 let od svého založení, a tak k tomu přistoupili i hráči. Oslavy se povedly. V přímém souboji o první místo dokázal HC MOUNTFIELD porazit pražskou Slavii 3:2 na samostatné nájezdy. „Je pravda, že to mohlo být i za tři body, ale ty dva bereme,“ tvrdil útočník českobudějovického klubu Tomáš Kůrka, který sám pár svých příležitostí zahodil.
Utkání jste zvládli dovést do vítězného konce. Jak se teď cítíte?
Pocity jsou super. Konečně jsme taky vyhráli na nájezdy. Bylo to utkání prvního s druhým a tohle vítězství potěšilo hodně. Udrželi jsme první místo v tabulce a nálada v kabině je hodně dobrá.

Úroveň utkání byla hodně vysoká. Možná se to chvílemi blížilo i zápasům v play-off. Vnímal jste to tak?
Je to tak. Důležitá byla obrana. My jsme nechtěli udělat žádnou chybu a to samí hostující tým. Po téhle stránce to byl jasný play-offový zápas.

Vypadalo to, že každou chvíli má navrch někdo jiný, ne?
Samozřejmě. U takových týmů se to dá čekat. Herní rozpoložení je u obou takové, kdy máte síly a kdy ne. Slavia měla těžkej program. My taky hráli těžká utkání. Ty síly se potom v zápase prolínaj a podle toho se zápas vyvíjel.

Atmosféra byla parádní. Přesně slušela souboji o první místo. Zdálo se, že i vás hráče to vyburcovalo…
Nás hlavně vyburcovali fanoušci. Hodně nás podrželi a vyburcovalo mě to víc, než jsem byl nažhavený sám před zápasem.

A co vy osobně. Několikrát jste tam pěkně zamotal hlavu hostujícím obráncům…
Já osobně jsem se cítil výborně, akorát v té koncovce to není v poslední době ono. Já jen doufám, že do play-off se to vrátí a pak to bude už dobrý a bude se dařit.

Právě na to narážím. Máte dva body, ale mohli být tři, ne? Především za stavu 1:0 jste tam měli hodně šancí.
Samozřejmě mohlo to být za tři body, ale my jsme rádi už za tyhle dva. Dneska si oba týmy zasloužily nějaký bod, ale jsem rád, že ty dva se přiklonily na naší stranu.

Už jsme to trochu naťukli. Slavia vstoupila do druhé třetiny o hodně líp, než sehrála tu první. Čím to bylo?
Do druhé třetiny jsme šli za stavu 1:0 pro nás a Slavia chtěla logicky vyrovnat. Proto se dá odhadnout i větší nasazení. Pak vyrovnali a my jsme možná hráli trochu pasivně. Ovšem musím říct, že jsme to docela ustáli.

Zdálo se mi, že vám hodně pomohlo oslabení v polovině zápasu, které jste odjezdili fantasticky. Po něm jste hráli o hodně lépe a znovu se dostali do vedení…
Je to tak. To nás hodně nabudilo. Byl to takový zlom. Pak i dvojnásobné oslabení v poslední třetině. Tam bylo strašně důležité, že jsme ho ubránili.

Utkání se dostalo až do nájezdů. Nechtěl jste si ho taky zkusit?
Chtěl, nechtěl. To nezáleží na mě. Hráče na nájezdy určuje trenér a vybral, koho vybral. Vidíte, že měl dobrý odhad. Vyhráli jsme a to je důležité.


Je to slávistický hrdina, ale mohl být ještě o něco větší. Brankář sešívaných Adam Svoboda svůj tým výrazně podržel při zápase s HC MOUNTFIELD. Za stavu 1:0 pro domácí dokázal pochytat několik, po gólu volajících pokusů a držel akcie svého mužstva nahoře i do závěrečných minut. Nakonec na něj v nájezdech vyzrál dvěma shodnými akcemi Jiří Šimánek.

O Jiřím Šimánkovi se říká, že takovéhle akce jsou jeho silnou stránkou a zkouší je často. Věděl jste to?
Já ho trochu znám z nároďáku. On má tři oblíbené akce. Prudkou střelu doprostřed, tenhle bekhend a pak to samé na forhend. Tak mi dal gól třeba v Praze při nájezdech.

Dal se některý z těch pokusů chytat?
Nevím. Kdybych mu při tom prvním strčil hokejku dopředu a překvapil ho, tak mi to dá mezi nohy. Těžko říct. V téhle disciplíně je asi opravdu výjimečně šikovný. Umí to zvednout a gólman se tam horko těžko dostane. Já to mám ještě navíc přes ruku na druhou stranu.

V nájezdech jste mohli rozhodnout dvakrát. Jak jste to sledoval vy?
Já si myslím, že co na Edu platilo, byla vždy včasná střela kolem nohou, protože on se snažil vždy do poslední chvíle stát. Je dlouhej a věří si, že na všechno dosáhne, což je pravda. Jak se k němu dostaneme blízko, tak už není moc šance ho překonat. Je velký, když mu to člověk dá pod břevno, vytáhne to ramenem. Navíc je i hodně pohyblivý. Je to pan gólman.

V poslední době nemáte jednoduché období, ale dnešní výkon naznačil, že byste se mohli zvednout, ne?
My jsme hráli všechny zápasy dobře. Jen co bylo špatné, to byl zápas doma s Třincem. Tam byla trochu laxnost z naší strany. Neměli jsme štěstí. Dřív co jsme dávali za góly, nyní dostáváme. Karta štěstí se obrátila a zkusíme si trpělivostí a bojovností počkat, až se do toho dostanem.

Při první vstřelené brance si s vaší obranou i s vámi domácí pěkně pohráli. Co na to říct?
Že se nemusím sprchovat, protože jsem úplně vyšampónovanej. Bylo to prostě parádní. Byly tam čtyři přihrávky a další do tandemu. Já už jsem šel na první střelu, ale zase šla nahrávka na rozjetého Milana Tomana, kam jsem musel vletět a on to vrátil prudce na hokejku spoluhráče. To bych musel být asi z gumy, abych to chytil.

Co jste při tom zanedbali?
Byla škoda, že Květoň, který akci zakládal si mohl v klidu dojet až k bráně. Sehráli to však parádně.

Bod z jihu Čech berete?
Stoprocentně. My jsme celý zápas dotahovali a nakonec se nám to i podařilo. Myslím, že ve třetí třetině jsme byli lepší. Měli jsme víc střel i přesilovku pět na tři. Ale nutno dodat, že to je spravedlivé. Půlku zápasu byly lepší Budějovice a půlku my. Druhej bod už je loterie.

Nakonec to ale nemuselo jít až do nájezdů. Už v prodloužení jste měl hodně práce…
Budějovice mají dobré bruslaře a jsou silné na puku. Když se hraje čtyři na čtyři, je tam víc místa. Domácí umí vyjet z rohů a na nás bylo si to lépe rozebrat. Přesto si myslím, že jsme to zvládli dobře. Pak na konci bylo ještě jedno oslabení, ale to už bylo na pár vteřin a dohráli jsme to v pohodě.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....