Banes Motor České Budějovice
03.01.2008, Tomáš Zetek

NHL nehraji, to je nuda, směje se Martin Hanzal

Č. B u d ě j o v i c e / D e n v e r – Ve své první sezoně v NHL zatím nechyběl v dresu Phoenixu Coyotes v jediném utkání. Třicet sedm zápasů, dvacet bodů. To je prozatímní vizitka Martina Hanzala, který patří mezi nejproduktivnější nováčky v letošní sezoně. Tým vedený Waynem Gretzkym se spoléhá hodně na mladé hráče a mezi vytížené borce patří i českobudějovický odchovanec. „Jsme s Radimem Vrbatou hodně často na ledě. Doufám, že to tak vydrží,“ přeje si Hanzal.

Většinou je na ledě více než patnáct minut za zápas. Zasahuje i do většiny přesilových her. „Hraji je pravidelně a nastupujeme většinou s Radimem. Trenér nám dává dost prostoru,“ pochvaluje si Martin Hanzal. Spolupráce Hanzala s Radime Vrbatou je vůbec činnost, kterou si v arizonské metropoli pochvalují. Připočteme-li nejlepšího beka mužstva Zbyňka Michálka, je jasné, že české hokejisty musí mít ve Phoenixu rádi. „Cítíme, že nám trenér i všichni kolem mužstva věří,“ usmívá se Hanzal.

Ten prožívá jakožto nováček specifickou sezonu. „Kluci mi pomáhají hlavně na ledě. Radim je na mě na ledě i v soukromí přísný a to je to, co já potřebuji. Jinak by mi to vlezlo do hlavy a to je špatně,“ nachází českobudějovický hokejista svou slabší stránku.

Základní část letošní sezony NHL je skoro ve své polovině a Martin Hanzal je zatím pátým nejlepším nováčkem soutěže. Na svém kontě má dvacet bodů za tři branky a sedmnáct asistencí.

Systém utkání v zámoří je specifický a zápasy jdou jak na běžícím pásu. „Začínám trochu cítit, že přichází únava. Je po Novém roce a ještě jsme neměli žádnou pauzu krom dvou dní na Vánoce,“ vypráví dvacetiletý útočník. „Když tu ale chci hrát, tak to musím zvládnout,“ dodává s úsměvem.

Na únavě hráčů se hodně podepisuje i složité cestování, které je naprosto nesrovnatelné s tuzemskými podmínkami. „Musel jsem si zvyknout, ale máme vlastní letadlo, takže tím odpadá plno zdržování a potíží,“ vysvětluje Hanzal, který si krátí čas sledováním filmů či hraním playstationu. „NHL ale nehraji, to je nuda,“ směje se mladík.

Hanzal má za sebou už i svou chvilku slávy. V duelu s New Jersey zažil čtyřbodový večer, který završil brankou ve vlastním oslabení, kdy si pohrál při samostatném úniku s gólmanskou hvězdou Martinem Brodeurem. „Povedlo se nám s Radimem Vrbatou všechno, na co jsme sáhli. Ten gól se mi povedl, tak doufám, že ještě někdy něco takového zopakuji,“ culí se českobudějovický odchovanec.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....