Banes Motor České Budějovice
06.12.2007, Roman Šperňák

Pro HC MOUNTFIELD pokračuje extraliga v Pardubicích

Č. B u d ě j o v i c e - Extraliga ledního hokeje pokračuje bez přestávky dál. Po úterním zápase proti Plzni nastoupí Jihočeši v Pardubicích. S nimi v probíhající sezoně sehráli už dva zápasy a oba vyhráli. Jenže vždy svého soupeře hostili. Jak dopadne první měření sil v pardubické aréně, která prošla v létě výraznou rekonstrukcí? Počínání HC MOUNTFIELD povede, můžete sledovat v pátek od 18 hodin.

Plzeň dlouho nekladla odpor. Jak na tom budou Pardubice?

Hokejisté HC MOUNTFIELD válí. Tým trenéra Josefa Jandače neprohrál už po šesté v řadě. Naposledy zneškodnil Plzeň v domácím prostředí. Hosté možná přijeli se sebevědomím, ale o to přišli už po první třetině utkání. Pak už domácí své ďábelské tempo zvolnili a výsledek si celkem jasně pohlídali.

„Důležitý byl začátek, kdy jsme si vypracovali výrazné vedení a také gól na 4:1. Potom už jsme soupeře k ničemu nepustili,“ vrátil se k zápasu asistent trenéra HC MOUNTFIELD Milan Černý. Jihočeši utkání kontrolovali, ale hokej je rychlá hra a během minuty může být všechno úplně jinak. I hosté se sem tam dostali do nějaké té šance. „Hodně nám pomohly perfektní zákroky brankáře Turka,“ dodal Černý už celkem pravidelnou frázi. Zákroky českobudějovického gólmana jsou v mnoha utkáních klíčové. A budou se opět hodit stejně jako ušetřené síly v utkání v Plzni. Proč?

Protože Jihočeši míří splnit další misi. Chtějí přivést body z horkého ledu pardubické arény. Pardubický tým totiž před třemi zápasy vyměnil trenér. Vedení už dále nechtělo tolerovat špatné výsledky celku a odvolalo trenérskou dvojici Říha – Rohlík. „Vyměnit trenéra je to nejjednodušší, co může být. Někteří hráči si můžou ulevit, případná porážka není tak dramaticky propíraná a rozebírána, jako by byla ta za starého kouče, když se nedaří,“ přidal svůj pohled na výměnu v pardubické kabině Milan Černý.

Otázka však je, jak se bude pardubickému mužstvu dařit dál. Je dvojice Šejba – Lubina zárukou úspěchu? „Pardubické vedení nepřitáhlo žádná trenérská esa a rozhodně budou mít co dokazovat,“ dodal Černý. Zatím loňský vicemistr mírně ožil. Pod novými trenéry získal dva body za vítězství v prodloužení s Kladnem a tři za výhru nad Karlovými Vary. Pak však přišel zádrhel v podobě porážky ve Znojmě. Pardubicím nyní patří jedenácté místo v tabulce. Na desátý Zlín ztrácí bod.

Spravit chuť a hlavně dohnat body by tak chtěli doma s druhým celkem tabulky. S HC MOUNTFIELD. „Týmy z čela tabulky jsou vždy velkou výzvou a hráči tam určitě nechají všechno. Je to zápas, který může dopadnout jakkoliv. Musíme se dobře připravit po taktické stránce," řekl ČTK kouč Moelleru Jiří Šejba. Jeho tým zlepšil v posledních zápasech obranu, ale přestal dávat góly. V posledním zápase ve Znojmě mu chyběl v sestavě sniper Petr Sýkora. Jeho góly nebo i ofenzivní schopnosti mužstvu chyběly. „Proti Českým Budějovicím už bude hrát,“ uvedl kouč Šejba v on-line rozhovoru pro Český rozhlas Pardubice.

Tím zase mohl přidělat o nějakou tu vrásku navíc hostujícím trenérům. „Petr Sýkora je kvalitní hráč a góly dává. Je to přímočarý hráč a dobrý v koncovce,“ uvedl Černý. Ovšem dobrý útočník má v poslední době problémy se zády a ty se na jeho výkonu mohou vždy podepsat. Stejně jako malé sebevědomí pardubického celu, které je vzhledem k průběhu sezony celkem pochopitelné. Tým, který má papírově velice silný kádr, zatím nehraje v optimální pohodě. Všimli si toho i českobudějovičtí trenéři. „Doufám, že jim ještě nějakou chvilku ta herní nepohoda vydrží a my snad dokážeme navázat na poslední povedené výkony,“ přál by si asistent trenéra Milan Černý.

Za úspěchy Jihočechů stojí také dobrý zdravotní stav mužstva a trenéři tak mohou stavět tým podle svých představ. „Za to jsme opravdu moc rádi, že nám život nekomplikují žádná vážnější zranění, která by ohrožovala start našich hráčů.“ To Pardubice problémy se sestavou rozhodně mít budou. Chybějí jim útočníci Kolář s Blažkem a to už je v jejich útoku hodně znát. Ještě dalších 14 dní se na led nedostanou.

Jak se s tím pardubický Moeller vypořádá a jestli vážně poseká HC MOUNTFIELD, jak vyhlašuje na svých webových stránkách, nebo jestli pořádně ostrouhá, můžete sledovat sami.

Vzájemné zápasy v sezoně

HC MOUNTFIELD - Pardubice 5:3
Branky a asistence: 30. V. Hübl (Gřegořek), 36. Toman (V. Hübl), 39. Sailer (Šimánek), 46. V. Hübl (M. Hudec), 59. Sailer (Kůrka) - 13. Andrašovský (Blažek), 32. Tvrdík (Snopek), 53. Pivko (M. Hlinka).
Rozhodčí: Šindler - Šátava, Pešek. Vyloučení: 7:9, Využití: 3:1, diváci: 5 373.
HC MOUNTFIELD: Turek - Gřegořek, Toman, Vydarený, Sičák, F. Novák, Bolf, Melichar - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Sailer, Šimánek, Kůrka - Veselý, Vak, Kotrla - Hřebejk, Květoň, Gulaš - Mertl.
Pardubice: Hylák - Píša, Linhart, Richter, Havíř, Snopek, Šeda, Posmyk - M. Hlinka, Rolinek, P. Sýkora - Somík, Pucher, Pivko - Tvrdík, Blažek, Andrašovský - Cetkovský, Koukal, Ondřej - Kolář.

Ohlasy trenérů
Josef Jandač, trenér HC Moutfield: Z mého pohledu jsme hráli špatně první třetinu. Neměli jsme dostatečný pohyb. Ve druhé třetině jsme to trochu přeházeli a začali jsme hrát úplně jinak. Klíčový okamžik vidím v dlouhých oslabeních a přesilovkách, které jsme zvládli lépe. Přežili jsme takovou klinickou smrt v tom zápase, když jsme soupeře nepustili na dvougólový rozdíl a pak jsme v přesilovkách byli šťastnější. Ale poslední třetinu jsme sehráli dobře. V klíčových momentech nás navíc podržel Eda Turek. Lituju prvního a třetího gólu, které padly po našem malém důrazu před bránou. Vítězství nad Pardubicemi si hodně cením, protože nebudou pořád prohrávat.

Miloš Říha, trenér HC Moeller Pardubice: Zápas jsme rozehráli dobře. Vzadu jsme chtěli hrát na nulu a vedlo se nám to. Dali jsme dokonce branku a dostali se do vedení, ale rozhodla druhá třetina. Bylo tam hodně přesilovek a oslabení, v kterých jsme byli neukáznění. Nechali jsme si dát gól v době, kdy už zbývalo do konce několik vteřin a nebo jsme měli kotouč na holi a ztratili ho. Byli jsme málo důrazní a myslím si, že tam se ten zápas zlomil. Hráče musím pochválit, že se dokázali ještě zvednout za stavu 4:2 pro domácí a bojovat až do konce.

HC MOUNTFIELD - Pardubice 6:3
Branky a asistence: 9. Veselý (Vak), 33. Hřebejk (Sailer), 36. F. Novák (Brabenec), 42. V. Hübl (M. Hudec), 53. Sailer (Turek), 57. Sailer (Šimánek) - 4. Tvrdík (Kolář), 5. Somík (Pivko), 32. P. Sýkora (Rolinek).
Rozhodčí: Šindler - Chytil, Bryška. Vyloučení: 7:6, navíc Frolo (CEB) 10 minut, Lašák (PCE)10 minut + do konce utkání, využití: 3:0, v oslabení: 0:1. Diváci: 4 885.
HC MOUNTFIELD: Turek - F. Novák, Frolo, Macháček, Sičák, Vydarený, Mucha - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Hřebejk, Šimánek, Sailer - Veselý, Vak, Kůrka - Gulaš, Mertl, Kotrla.
Pardubice: Lašák (42. Hylák) - Píša, Linhart, Snopek, Táborský, Richter, J. Kolář II, - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Somík, Pucher, Pivko - Tvrdík, Koukal, Ondřej - Starý.

Ohlasy trenérů
Milan Černý, asistent trenéra HC MOUNTFIELD: "Jsme rádi, že jsme se vrátili k týmovým výkonům, které nás zdobily. Ukázali jsme velkou morálku, když jsme dokázali dotahovat výsledek poté, co jsme dvakrát o dva góly prohrávali. Další cenná věc jsou využité přesilové hry."

Miloš Říha, HC Moeller Pardubice: "Příčinou naší prohry je, že jsme dneska hráli trestuhodně přesilové hry a oslabení."

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....