Banes Motor České Budějovice
11.11.2007, Radek Papáček, Tomáš Zetek

Ohlédnutí za sezonou 2006/2007 #4 - Čtvrtá čtvrtina základní části

Č. B u d ě j o v i c e – Druhý lednový týden tohoto roku začala finišovat O2 extraliga. Do konce základní části zbývalo posledních třináct kol. Postavení celků v tabulce a jejich bodové rozestupy byly nebývale vyrovnané. O konečné umístění bojoval do poslední chvíle i HC MOUNTFIELD. Jihočeši se celou sezonu drželi na špici a ve finiši nakonec obsadili třetí příčku.

Čtvrtou čtvrtinu dlouhodobé části zahajoval HC MOUNTFIELD na druhé pozici. Postavení na prvních dvou místech bylo vůbec už delší dobu stálé. První Liberec, druhé České Budějovice. Ve zbývajících třinácti zápasech se Jihočechům vedlo střídavě. Na své konto si připsali sedm výher a šest porážek.

Na samém úvodu posledního dílu pokračovala i obdivuhodná série týkajících se zejména fanoušků a příznivců HC MOUNTFIELD. Na jihu Čech se vytvořil nový divácký rekord. Proti Třinci a následně i Bílým Tygrům z Liberce byla českobudějovická Budvar Aréna vyprodána, což se tak stalo celkem popáté v řadě.

S kvaltem závěrečných kol začalo vedení klubu myslet na play-off. Kádr A-mužstva navíc trápila velmi početná marodka. K soutoku Malše a Vltavy tak na hostování přišli nové tváře. Velká zkušenost v podobě vsetínského Romana Stantiena a dravost v podání Róberta Krajčiho ze Žiliny. Oba slovenští útočníci se poprvé představili ve 44. kole na Slavii. Ofenzivní řady Jihočechů o zápas později rozšířil i důrazný třinecký forvard Jiří Hašek. Ten zažil v českobudějovickém dresu velice povedený start. Na výhře 7:2 nad Vsetínem se podílel dvěma vstřelenými góly.

Sportovní ředitel Jaromír Látal však nezapomínal ani na kmenové hráče českobudějovického klubu. Nové smlouvy podepsali, či už platné prodloužili obránci Toman s Bolfem a útočníci Hudec s Veselým. Zejména pak forvard Michal Hudec na sebe výrazně upozornil. Den po podpisu nového kontraktu režíroval domácí skalp Znojma. K vítězství 2:1 přispěl nejdřív přesnou přihrávkou a posléze i rozhodující trefou.

Program extraligy přibrzdily Švédské hry. Reprezentační přestávka dala týmům možnost nabrat poslední dech ke strhujícímu závěru soutěže. Do konce zbývaly odehrát čtyři kola. V nich se rozhodovalo jak o umístění v první čtyřce, tak i elitní šestce a hraniční desítce. HC MOUNTFIELD v domácím prostředí obracel před vyprodaným hledištěm stav skóre proti Pardubicím z 0:2 na 3:2. Doslova infarktový průběh mělo i následující klání na Spartě. Jihočeši se ujali vedení, prohrávali 1:5, během pěti minut se dotáhli na 4:5, ale nakonec Pražanům podlehli 5:6. Hattrickem se blýskl Michal Hudec. V dalším utkání dal o sobě vědět jeho parťák z útoku. Jihočeši zdolali na nájezdy 5:4 Zlín a Viktor Hübl si v utkání připsal čtyři kanadské body. Dal dvě branky, proměnil rozhodující nájezd a navrch přidal jednu asistenci.

Už poklidnou rozlučku se základní části HC MOUNTFIELD odehrál na Kladně. Ač jim prohra 1:3 mnoho radosti neudělala, mohli se těšit z postupu do play-off. V konečném účtování obsadili třetí příčku, což jim za čtvrtfinálového soupeře určilo pražskou Slavii.

Zápasová bilance

            Z   V   VP  PP   P    Skóre     B
Celkem:    13   4    3   0   6    39:40    18	
  Doma:     6   4    2   0   0    23:12    16
 Venku:     7   0    1   0   6    16:28     2	
Vysvětlivky: Z - počet odehraných utkání, V - počet výher v zákl. hrací době, VP - počet výher v prodloužení, PP - počet proher v prodloužení, P - počet proher v zákl. hrací době, Skóre - poměr vstřelených/obdržených branek, B - body
pozn: to samé níže u tabulek

Odehraná utkání

(po kliknutí na příslušné utkání zobrazíte jeho detaily)

40. kolo, 9.1.: HC MOUNTFIELD - Třinec 4:2
Počtvrté za sebou vyprodaná Budvar Aréna viděla další vítězství domácího celku. Jihočeši potvrdili, že proti Ocelářům se jim daří. Porazili jej potřetí ze čtyř pokusů. Zásluhou Posmyka s Hřebejkem se domácí ujali dvoubrankového vedení. Třinec pak ale dvakrát snižoval na rozdíl jediné branky. Odskočení MOUNTFIELDU režírovala dvojice Šimánek – Kutlák. První střílel, druhý vždy asistoval. Čtvrtou branku vsítili Českobudějovičtí při power-play soupeře. „Byl to pro nás hodně těžký zápas a jsme rádi za získané body,“ uvedl asistent trenéra Milan Kupka.

41. kolo 16.1.: Plzeň - HC MOUNTFIELD 7:2
Po třech výhrách v řadě druhá porážka za sebou, počítáme-li předehrávku Jihočechů ve Vítkovicích. Družina kouče Jandače držela s Plzní krok do poloviny zápasu, kdy ještě na dvoubrankové manko dorovnával Šimánek. Pak už ale stříleli góly jen domácí. Celkem třikrát. „Dopustili jsme se několika chyb či nedůsledností v obraně a soupeř nám odskočil na rozdíl více branek, což se pak těžko dotahuje,“ konstatoval Milan Kupka.

42. kolo 19.1.: HC MOUNTFIELD - Liberec 2:1pp.
Hrál první s druhým, čemuž odpovídala i divácká kulisa. Šlágr kola hostila vyprodaná Budvar Aréna. Do posledního místečka se zaplnila popáté v řadě. Svědkem gólového momentu byla jen v úvodu duelu a na jeho samotném konci. Bitvu započal ve druhé minutě vedoucím gólem Liberce Novák. Jihočeši pak jen těžko překonávali pozornou obranu Bílých Tygrů v čele s bezchybným brankářem Hniličkou. Odpor Severočechů zlomil až dvě minuty před koncem Petr Sailer. Jako správný kapitán posunul své mužstvo do prodloužení a v něm nakonec i rozhodl o jeho vítězství. „Liberec byl nejsilnějším mužstvem, které se tady představilo,“ uznal kvalitu soupeře trenér Josef Jandač.

43. kolo 21.1.: K.Vary - HC MOUNTFIELD 4:2
V každé třetině padl stejný počet branek. Za každou dvacetiminutovku diváci viděli puk za brankovou čárou dvakrát. A v každé třetině toho docílilo vždy pouze jedno mužstvo. Pro HC MOUNTFIELD tento fakt nebyl nijak příznivý, protože Jihočechům patřila zrovna ta část prostřední. Karlovarská Energie se ujala vedení, které ještě dokázali smazat Šimánek a po něm Sailer. V posledním dějství ale další dvě trefy přidali domácí. „Obě mužstva začala opatrně a čekalo se, kdo dá první gól. Povedlo se to domácím,“ pravil Milan Kupka.

44. kolo 23.1.: Slavia Praha - HC MOUNTFIELD 2:3sn.
Hvězdou utkání v Sazka Aréně se stal jednoznačně Kamil Brabenec. Nejenže českobudějovický útočník sedm minut před koncem vyrovnal na 2:2, ale proměněným samostatným nájezdem rozhodl i o vítězství Jihočechů. Stalo se tak až v sedmé sérii. Do té chvíle se v této disciplíně prosadili jen slávistický Červenka a Jihočech Šimánek. „Na nájezdy jsem vybral hráče, o nichž jsem si z tréninku myslel, že mají šanci proměnit. Zopakoval jsem je i na druhé kolo, až pak se rozhodl pro změnu,“ řekl Josef Jandač.

45. kolo 26.1.: HC MOUNTFIELD - Vsetín 7:2
To byla premiéra jako řemen. Útočník Jiří Hašek posílil narychlo HC MOUNTFIELD a v prvním utkání za nový tým dvakrát skóroval. Zpočátku to však vypadalo na velkou ostudu. Jihočeši prohrávali s podceňovaným Vsetínem po první třetině o dvě branky. „Každý od nás čekal vítězství a to je vždy ošidné. Průběh první třetiny toho byl dokladem,“ uvedl asistent trenéra Milan Kupka. Pak se ale strhla ze strany Jihočechů divoká přestřelka. Důkazem budiž konečných sedm branek v síti Vsetína.

46. kolo 27.1.: Litvínov - HC MOUNTFIELD 2:1
Třikrát ze tří pokusů porazili Jihočeši Litvínov. Napočtvrté se jim to už nepodařilo. Před televizními kamerami podlehl HC MOUNTFIELD Severočechům 1:2. Po první třetině hosté zásluhou Michala Hudece vedli. V prostřední části však litvínovská elita skóre zvrátila. Kubinčák úřadoval s rutinéry Reichlem a Šlégrem. Na první branku svému kapitánovi nahrával a u druhé mu asistoval muskulaturní obránce. Českobudějovičtí hráli třináctkrát v početní výhodě, ale využili pouze jedinou přesilovku. „O naší prohře rozhodly špatně sehrané přesilovky,“ přiznal kouč Josef Jandač.

47. kolo 30.1.: HC MOUNTFIELD - Znojmo 2:1
Mezery v českobudějovické sestavě se ještě více prohloubily. Proti Znojmu trenérům chybělo hned sedm hráčů základní kádru. Situaci Jihočechům navíc ztížil fakt, že s Orly od 15. min. prohrávali. Ve zbytku zápasu ale úřadoval Michal Hudec. Vedení HC MOUNTFIELD si jen mnulo ruce. Těsně před zápasem totiž se slovenským štírkem prodloužilo smlouvu. Hudec na vyrovnávací gól přihrál a ten vítězný vstřelil sám. „Jsme rádi, že se nám podařilo otočit skóre a naplno bodovat,“ řekl Milan Kupka. Diváky jistě ze sedadel nadzvedla i vzájemná rozmíška domácího Kutláka se znojemským Svobodou.

48. kolo 12.1. (předehrávka): Vítkovice - HC MOUNTFIELD 4:2
Utkání se předehrávalo. V původním termínu se totiž v ostravské hale hrál tenisový Davis Cup. Na rozjeté Vítkovice Jihočeši nestačili. Zlomový bod duelu přišel v jeho polovině. Během dvou minut inkasoval Turek dvakrát a v prostřední části celkem třikrát. „Utkání jsme prohráli ve druhé třetině, kde jsme udělali chyby a soupeř je potrestal,“ konstatoval Josef Jandač. Když deset minut před koncem kontroval Mertl na rozdíl dvou branek, bylo už pozdě. „První a třetí třetinu jsme sehráli slušně. Bylo strašně pozitivní, že jsme to ve třetí třetině nezabalili. Snaha s výsledkem něco udělat tam byla,“ cenil si hlavní kouč Jihočechů.

49. kolo 14.2.: HC MOUNTFIELD - Pardubice 3:2
Šlágr kola a přímý souboj o druhou příčku tabulky. To byl duel mezi Českými Budějovicemi a Pardubicemi. Důstojnou atmosféru duelu dokreslovala vyprodaná Budvar Aréna. Branky začaly padat až ve druhé části. Dvakrát se trefili hosté a HC MOUNTFIELD musel dotahovat. Nakonec se domácím podařilo výsledek i otočit ve svůj prospěch. „Bylo k tomu potřeba i trochu štěstí. Hráčům musím poděkovat, že si za ním šli,“ prohlásil lodivod Jihočechů Josef Jandač. Vítěznou trefu zaznamenal obránce Lukáš Bolf, jenž se tak poprvé trefil v českobudějovickém dresu.

50. kolo 16.2.: Sparta Praha - HC MOUNTFIELD 6:5
Tak to byla jízda. Ovšem s ponurnou cílovou rovinkou pro Jihočechy. Diváci viděli jedenáct gólů s napínavou zápletkou. Kanonádou ve druhé části se Sparťané dostali až do čtyřbrankového vedení. HC MOUNTFIELD však zbraně nesložil a dotáhl se na rozdíl jediného gólu. V poslední minutě vstřelil Bolf dokonce pátou branku svého týmu, jenže před ním ještě pošesté zvyšoval za domácí Hlinka. „Diváci si přišli na své, hrál se atraktivní hokej s dobrou kulisou,“ pravil Josef Jandač. I přes prohru nebyl příliš rozezlen. „Cením si, že se mužstvo vrátilo do hry,“ zdůraznil. Hattrickem se zaskvěl útočník Michal Hudec.

51. kolo 18.2.: HC MOUNTFIELD - Hamé Zlín 5:4sn.
Oproti minulému kolu pro ně tentokrát byla těžká bitva vítězná. V utkání, ve kterém Jihočeši vedli už 2:0, od poloviny zápasu dokonce prohrávali 3:4. Deset minut před koncem vyrovnal Toman. O bolusovém bodu rozhodl v samostatných nájezdech Viktor Hübl, jenž tak korunoval svůj výtečný výkon. Vedle vítězné penalty se trefil ještě dvakrát ze hry a navrch přidal jednu přesnou přihrávku. „Zlín má kvalitní a vyrovnaný tým, a pokud ho chceme porazit, stojí nás to pokaždé mnoho sil,“ připomněl sílu soupeře Milan Kupka.

52.kolo 20.2.: Kladno - HC MOUNTFIELD 3:1
Vše podstatné se událo v první třetině. A událostí nebylo zase tak málo. Za dvacet minut padly čtyři branky. Z toho tři do českobudějovické a pouze jedna do kladenské sítě. „Všichni soupeři, kteří přijíždění na Kladno, upozorňují své hráče na kladenské přesilovky,“ připustil kouč Josef Jandač. Blaze po srdci mu jistě nebylo. Jihočeši totiž všechny góly inkasovali v oslabení. Středočeši dokázali nedisciplinovanost hostí dokonale potrestat. „Umožnili jsme domácím dosáhnout této výhody našimi zbytečnými fauly,“ hořekoval Jandač.

Kanadské bodování hráčů

                        U   G   A   B   +/-  TM  
Brabenec Kamil (Ú)     13   5   7  12   +7   28
Hübl Viktor (Ú)        13   6   5  11   +4   16
Šimánek Jiří (Ú)       13   6   3   9   +2    4
Hudec Michal (Ú)       13   5   3   8   +3    6
Kutlák Zdeněk (O)       9   0   5   5    0   24
Sailer Petr (Ú)        12   3   1   4   +2   10
Hřebejk Štěpán (Ú)      8   2   1   3   +2    8
Bolf Lukáš (Ú)         11   2   1   3   +2   12
Toman Milan (O)        13   1   2   3   -2   18
Hašek Jiří (Ú)          7   2   0   2    0    4
Mertl Tomáš (Ú)        13   2   0   2   -3   10
Stantien Roman (Ú)      8   1   1   2   +3    6
Gřegořek Petr (O)      13   1   1   2   +1   22
Gulaš Milan (Ú)        13   1   1   2   +1    4
Veselý Ondřej (Ú)       2   1   0   1   -1    0
Posmyk Marek (O)        4   1   0   1   -2    0
Mucha Ján (O)          13   1   0   1   +3    8
Vak Tomáš (Ú)           5   0   1   1   -2    8
Vydarený René (O)      13   0   1   1   +4   20
Květoň Lukáš (Ú)       13   0   1   1    0    6
Macháček Petr(O)        9   0   0   0   +3    2
Červený Rudolf(Ú)       4   0   0   0    0    0
Parýzek Martin (O)      1   0   0   0    0    0
Hanzal Jiří (Ú)         1   0   0   0    0    0
Krajči Róbert (Ú)       8   0   0   0   -1    4
Vágner Martin (O)       7   0   0   0   -2    4
Kotrla Jindřich (Ú)    10   0   0   0   -6   12
Nedorost Václav (Ú)     0   0   0   0    0    0
Vysvětlivky: U - počet odehraných utkání, G - počet vstřelených branek, A - počet gólových asistencí, B - součet branek a asistencí, +/- účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech, TM - počet trestných minut
 
                 Min  Gob   Zas.   Pr.   SO     %  
Turek Roman (B)  407   19    177   2.80   0   90.30
Chábera Jan (B)  380   20    186   3.16   0   90.29
Vysvětlivky: Min - počet odchytaných minut, Gob - počet obdržených branek, Zas. - počet zásahů, Pr. - průměr obdržených branek na zápas, % - procentuelní úspěšnost zákroků

Vítězné góly

   2   -     Viktor Hübl     (VSE, ZLN)
   1   -     Jiří Šimánek    (TRI)
             Kamil Brabenec  (SLA)
             Petr Sailer     (LIB)
             Michal Hudec    (ZLN)
             Lukáš Bolf      (PAR)

Počet střel na branku soupeře

                        Celkem: 471
      Počet vstřelených branek:  39
Procentuelní úspěšnost střelby:   8%
 Průměrný počet střel za zápas:  36
 Největší počet střel za zápas:  42 - ZLN
 Nejmenší počet střel za zápas:  31 - TRI, SLA

Hra v přesilových hrách

 Počet hraných přesilových her: 110
               Počet využitých:  11
   Jejich procentuelní využití:  10%
      Nejvíce hraných v zápase:  14 - TRI
      Nejméně hraných v zápase:   1 - SPA
    Nejvíce využitých v zápase:   2 - TRI, PAR, ZLN
    Nejméně využitých v zápase:   0 - SLA, PLZ, VSE,
                                      SPA, KLA
       Počet obdržených branek:   2 - PLZ, 1 - VSE  

Hra v oslabení

     Počet odehraných oslabení:  96
       Počet obdržených branek:  14
         Procentuelní ubránění:  85%
      Nejvíce hraných v zápase:  11 - KVA
      Nejméně hraných v zápase:   3 - SLA
     Největší počet inkasování:   3 - KLA
     Nejmenší počet inkasování:   0 - LIB, SLA, ZNO, ZLN
                Vstřelené góly:   1 - KVA

Vyhrané třetiny

1. třetina - 2 x (TRI, LIT)
2. třetina - 3 x (KVA, VSE, ZNO)
3. třetina - 7 x (TRI, VIT, LIB, VSE, PAR, SPA, ZLN)

Nejrychlejší branky

03:00  -   Kamil Brabenec    vs.   Zlín
09:38  -   Michal Hudec      vs.   Litvínov
09:56  -   Marek Posmyk      vs.   Třinec

Závěrečné branky

59:38  -   Lukáš Bolf        vs.   Sparta
58:35  -   Lukáš Bolf        vs.   Pardubice
58:20  -   Jiří Šimánek      vs.   Třinec

Největší kanonáda

05:47  -  Sparta  -  3 góly: 48:08 Hudec 
                             51:50 Stantien 
                             53:55 Hudec   

Hvězdy čtvrté čtvrtiny základní části

     Petr Sailer      Zdeněk Kutlák        Michal Hudec

Tabulka čtvrté čtvrtiny

 1. Liberec	 13    7   2   2   2   47:29   27
 2. Pardubice	 13    8   1   0   4   48:33   26
 3. Kladno	 13    7   2   1   3   49:37   26
 4. Vítkovice	 13    7   1   2   3   46:36   25
 5. Zlín         13    6   2   3   2   43:38   25
 6. Sparta       13    5   1   3   4   47:44   20
 7. Slavia 	 13    5   1   3   4   35:33   20
 8. Znojmo 	 13    5   2   0   6   31:31   19
 9. Litvínov	 13    5   1   2   5   34:41   19
10. MOUNTFIELD   13    4   3   0   6   39:40   18
11. Třinec	 13    3   2   2   6   27:38   15
12. K. Vary	 13    4   0   2   7   34:37   14
13. Plzeň	 13    4   1   0   8   41:45   14
14. Vsetín       13    1   1   0  11   14:53    5

Tabulka domácích utkání ve čtvrté čtvrtině

 1. Vítkovice	 7    6   1   0   0   31:11   20
 2. Liberec      7    5   1   1   0   28: 9   18
 3. MOUNTFIELD   6    4   2   0   0   23:12   16
 4. Zlín         6    4   1   1   0   21:14   15
 5. Pardubice    8    5   0   0   3   27:24   15
 6. Kladno       7    3   2   1   1   30:25   14
 7. Litvínov     7    4   0   1   2   19:16   13
 8. Sparta       6    3   0   2   1   25:20   11
 9. Slavia 	 6    3   0   2   1   16:14   11
10. Třinec       6    3   1   0   2   11:16   11
11. Znojmo	 6    2   2   0   2   15:10   10
12. Plzeň        7    3   0   0   4   29:26    9
13. K. Vary	 6    2   0   1   3   15:18    7
14. Vsetín       6    0   1   0   5    6:24    2

Tabulka venkovních utkání ve čtvrté čtvrtině

 1. Kladno       6    4   0   0   2   19:12   12
 2. Pardubice    5    3   1   0   1   21: 9   11
 3. Zlín         7    2   1   2   2   22:24   10
 4. Slavia 	 7    2   1   1   3   19:19    9
 5. Liberec      6    2   1   1   2   19:20    9
 6. Sparta  	 7    2   1   1   3   22:24    9
 7. Znojmo       7    3   0   0   4   16:21    9
 8. K. Vary      7    2   0   1   4   19:19    7
 9. Litvínov     6    1   1   1   3   15:25    6
10. Plzeň        6    1   1   0   4   12:19    5
11. Vítkovice    6    1   0   2   3   15:25    5
12. Třinec       7    0   1   2   4   16:22    4
13. Vsetín   	 7    1   0   0   6    8:29    3
14. MOUNTFIELD   7    0   1   0   6   16:28    2

Konečná tabulka základní části O2 extraligy

 1. Liberec     52   28   6   4  14   161:112  100
 2. Pardubice	52   29   1   3  19   177:131	92
 3. MOUNTFIELD	52   23   9   2  18   160:144	89
 4. Sparta 	52   25   2   8  17   178:157	87
 5. Zlín        52   21	  8   7  16   162:158   86
 6. Slavia	52   21   6   6  19   171:162   81
 7. K. Vary	52   20   7   6  19   136:124   80
 8. Kladno	52   21   6   4  21   189:173	79
 9. Znojmo      52   20   7   2  23   117:129	76
10. Třinec	52   20   4   8  20   145:162   76
11. Vítkovice	52   22   2   5  23   141:141   75
12. Litvínov	52   20   4   6  22   157:165   74
13. Plzeň	52   20   1   1  30   141:173	63
14. Vsetín	52    8   3   4  37    88:192   34

Tabulková křivka HC MOUNTFIELD

40. kolo  -  2. 
41. kolo  -  2. 
42. kolo  -  2.
43. kolo  -  3.
44. kolo  -  2.
45. kolo  -  2.
46. kolo  -  3.
47. kolo  -  2.
48. kolo  -  2.
49. kolo  -  2.
50. kolo  -  2.
51. kolo  -  3.
52. kolo  -  3. 

Návštěvnost HC MOUNTFIELD

Celkem:  66 186  průměr - 5 091 diváků
             nejvíce - 8 017 - na Spartě
             nejméně - 2 210 - v Litvínově

  Doma:  34 052  průměr - 5 675 diváků
             nejvíce - 6 421 - TRI, LIB, PAR
             nejméně - 4 494 - ZNO

 Venku:  32 134  průměr - 4 591  diváků
             nejvíce - 8 017 - SPA
             nejméně - 2 210 - LIT

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....