Banes Motor České Budějovice
03.10.2007, Tomáš Zetek

Martin Hanzal: Wayne s námi moc nemluví

Č. B u d ě j o v i c e / P h o e n i x – V noci ze čtvrtka na pátek tohoto týdne nebude asi nikdo z blízkých Martina Hanzala klidně spát. Pokud vůbec někdo zabere. Dvacetiletý odchovanec českobudějovického hokeje totiž nastoupí ke svému prvním utkání v nejprestižnější hokejové lize světa. Jeviště NHL bude mít dalšího herce z jihočeské líhně. „Byl to vždy můj sen a teď se mi splní,“ tvrdí odhodlaně Martin Hanzal.
Nová sezona NHL pro tým Phoenixu začíná už ve čtvrtek v noci. Jste hodně nervózní?
Nervózní samozřejmě jsem. Bude to první zápas v NHL. Tahle soutěž byla vždycky můj sen a teď se mi to splní.

Vy jste na svou šanci dlouho čekal a bojoval o místo. Konečně je tady výsledek vaší snahy. Ta největší nervozita z vás asi spadla a teď už jste spíše napjatý, je to tak?
Dá se to tak říct. Odehrál jsem v přípravě sedm utkání, takže ta největší nervozita z toho, jak zapadnu, jak se mi bude dařit a tak, je snad pryč. Teď už se můžu soustředit jen na svůj výkon.

Phoenix odehrál v přípravě osm duelů, ale vy jste nastoupil pouze k sedmi, je to tak?
Ano. V jednom jsem nehrál kvůli zranění.

Něco vážného?
Naštěstí ne. Jen jsem dostal koňara a trenér mi řekl že mě radši nepostaví, abych byl úplně fit v důležitějších zápasech.

V přípravě se vám dařilo. V sedmi utkáních jste nasbíral šest kanadských bodů a patřil jste k nejlepším Čechům v soutěži. Dá se říct, že máte optimální formu?
Nechtěl bych nic zakřiknout. Cítím ale velkou podporu od trenéra a to se sebevědomím hráče dělá hodně. Zvlášť v tomhle věku si pak hokejista více věří. Snad tedy s ohledem na tyhle skutečnosti můžu říct, že mám formu.

Cesta, na jejímž konci je úvodní zápas nového ročníku NHL, nebyla jednoduchá. Souhlasíte?
Rozhodně. Neměl jsem to jednoduché, ale v přípravných zápasech jsem začal brzy dělat body a patřil jsem k tomu lepšímu, co bylo v mužstvu.

Měl jsem spíše na mysli předsezónní kemp. Ten o hráčích hodně napoví…
Byl to můj první kemp, kdy jsem měl podepsáno. Tím pádem jsem do toho šel s tím, že mám velkou šanci prosadit se do týmu. Toho jsem se snažil maximálně využít a povedlo se mi to. Mám z toho velikou radost a těším se na to, co bude nyní.

Tím, že jste měl podepsanou smlouvu, jste byl tedy oproti jiným hráčům zvýhodněný?
To vůbec ne. Kdyby viděli, že na to nemám nebo se nesnažím, mohli mě klidně poslat dolů. Na kempu se nikdo nekouká, jestli je hráč pod smlouvou nebo ne. Tam se prostě musí makat a jen ti nejlepší mají šanci se dostat do prvního týmu.

Plno hokejových fanoušků má o předsezónních soustředěních v zámoří zkreslené představy. Jak vůbec takový kemp probíhá?
Nejdříve musí hráč podstoupit vstupní testy, které jsou fyzicky dost náročné. Potom jsou na programu prohlídky doktorů a pak už se jde na led. Trénuje se, hráči jsou různě rozděleni a hrají mezi sebou a probíhají tréninková cvičení. Všechno pozorují trenéři spolu s generálním manažerem a o každém si udělají vlastní obrázek, který rozhoduje o tom, jestli má hokejista na to, aby hrál NHL, nebo ne.

Dá se to srovnat třeba s tím, když je hráč takzvaně “na zkoušku“ a bojuje o angažmá v extraligovém klubu v Čechách?
To jsem nikdy nezažil, takže bych to nechtěl moc posuzovat, ale v Americe je to trochu jiné. Sejde se tam tak sedmdesát lidí a ti bojují třeba o pět míst. Zbytek je obsazen zkušenými nebo už dříve prověřenými hráči.

Mužstvo Phoenixu Coyotes trénuje legendární Wayne Gretzky. Jak spolu vycházíte?
On se s nikým moc nebaví. Občas prohodí nějaký žertík, ale to je všechno.

A kdo s vámi tedy konzultuje věci, které má na starosti trenér?
Sestava a složení pětek jsou vždy napsané v šatně na tabuli a taktika je jasně daná a moc se nemění. Občas si nás zavolá a řekne, jak máme třeba hrát přesilovku nebo udělá nějaký meeting, ale je toho podstatně méně, než na co jsem byl zvyklý doteďka.


ŠPIČKA TABULKY KANADSKÉHO BODOVÁNÍ ČESKÝCH HOKEJISTŮ V PŘÍPRAVĚ:

1. J. Hlinka (Colorado Avalange) 6 zápasů / 7 bodů (0+7)
2. J. Hudler (Detrit Red Wings)         6 / 7 (0+7)
3. T. Plekanec (Montreal Canadians)     6 / 6 (4+2)
4. M. Hanzal (Phoenix Coyotes)          7 / 6 (3+3) 
5. M. Ručinský (St. Louis Blues)        4 / 6 (1+5)


START NHL V PODÁNÍ PHOENIXU COYOTES:

 4. října – čtvrtek: Phoenix – St. Louis
 6. října – sobota: Phoenix – Boston
10. října – středa: Columbus - Phoenix
11. října – čtvrtek: Nashville - Phoenix
13. října – sobota: Phoenix – Minnesota
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....