Banes Motor České Budějovice
07.09.2007, Tomáš Zetek

Roman Turek: Musíme být připraveni, že ve středu začínáme

Č. B u d ě j o v i c e – Zkušení útočníci ho uznávají, mladíci z něj mají respekt. Odborníky je stále považován za jednoho z nejlepších gólmanů u nás. Roman Turek by měl být i v nadcházející sezoně brankářem číslo jedna pro českobudějovický HC MOUNTFIELD. Po dvou semifinálových účastech touží jižní Čechy po dobytí finálové příslušnosti. Turek ale zůstává při zemi. „Nic nejde naplánovat ani v osobním životě, natožpak v hokeji, kde je daleko víc faktorů, které ovlivňují celkový výsledek,“ míní mistr světa z Vídně 1996.
Do startu nového ročníku extraligy zbývá už jen pár dní. Jak se vy osobně cítíte?
Po zdravotní stránce je všechno v pořádku. I největší únava z období, kdy se trénovalo dvoufázově a ještě se do toho hrály přípravné zápasy, je pryč. Teď už je trénink směřován více do intenzity, nácviku různých situací, abychom byli připraveni na začátek extraligy.

U hráče s vašimi zkušenostmi se asi nedá hovořit o nervozitě, ale přesto - cítíte napětí z blížícího se začátku nové sezony?
U mě to není jiné, než u jiných hráčů. Každý se dívá jinak na zápasy v přípravě a na zápasy, kde už se hraje o body. I v tréninku na sobě cítím, že je tam větší soustředění.

Letošní předsezónní období doprovázelo velké množství přípravných zápasů. Vyhovovalo vám to?
Podle mě jich bylo zbytečně moc. Letos jsme jich odehráli snad dvanáct nebo třináct. Do toho ještě turnaj v Německu, kde jsme hráli ve třech dnech tři zápasy, pak den volna a zase zápas Tipsport cupu. Jak říkám, je toho moc a do některých přípravných zápasů pak není šťáva. Není, z čeho brát, protože tréninky jsou náročné, dvoufázové. Celkově bych počet utkání v přípravě snížil.

Zejména ve druhé polovině srpna byl váš program dost nahuštěn a utkání bylo hodně. V posledních dvou týdnech před startovním výstřelem nové sezony jste však absolvovali pouze jediné…
Je lepší odehrát poslední zápas včas před prvním kolem. Asi tak jako jsme jej odehráli my ve Varech. Pak je ještě dost prostoru se při tréninkách dostat do pohody, vyčistit si hlavu. Každý hráč ví, co musí pro sebe udělat, aby byl stoprocentně připraven na začátek extraligy.

S minimem výjimek platilo v přípravě, že na domácím ledě HC MOUNTFIELD vyhrával, ale z venku jezdil s prázdnou. Může to něco hlouběji značit vzhledem k vývoji sezony?
Samozřejmě o tom víme. I minulou sezonu jsme měli doma daleko lepší výsledky než venku. Něco to nasvědčovat může, ale výsledky z přípravných duelů nejde brát úplně směrodatně. V těch zápasech je daleko přínosnější, když si třeba řekneme, že budeme hrát dobře zezadu, a potom to opravdu zvládneme po taktické stránce. To je účel přípravy. Na něco se zaměřit a ujistit se, že to funguje. Určitě každá prohra, i v přípravě, je nepříjemná, ale snad se ta statistika porážek venku nepřenese do extraligy.

Tým absolvoval i dobře obsazený turnaj v Německu, kde jste se střetli postupně se Straubingem, Norimberkem a Raperswill. Jak tuto akci hodnotíte?
Nijak pozitivně, protože většina hráčů odehrála tři náročná utkání ve třech dnech. Obě německá i švýcarské mužstvo jsou zvyklá hrát hokej, kde se hodně dohrávají souboje, hraje se do těla. To nás stálo hodně sil a z mého pohledu to stejně vůbec nic neřešilo. Neměl jsem z toho dobrý pocit. Odjet tam na jeden přípravný zápas, tak je to bez problémů. To bych bral. Ale tohle, si myslím, nebyla dobře naplánovaná věc.

Turnaj se hrál v Norimberku, kde jste v sezoně 1995/96 působil. Nezapomněli na vás tamní fanoušci za tu dobu?
Ne. Po jedenácti letech jsem se tam vrátil a i když jsem tam odchytal jen jednu sezonu, lidi si na mě vzpomněli a skandovali moje jméno, když jsem šel na led. Bylo to příjemné.

Po loňské sezoně se událo vcelku dost podstatných změn ve vedení českobudějovického klubu. Společnost MOUNTFIELD se stala většinovým vlastníkem. Vnímají hráči v kabině nějak tuto důležitou změnu?
O změnách samozřejmě víme, ale zatím se nás to nijak nedotýká. Dole v kabině žádné změny nenastaly a co se děje nahoře celkem ani není naše záležitost.

Vztah zkušenějších hráčů a realizačního týmu s osobou bývalého prezidenta klubu Jaroslava Davida i dalších spoluvlastníků byl nadprůměrný. Jak jste informaci o jejich odchodu přijali?
Pro mě osobně to nebyla příjemná zpráva. Byli to lidi, kteří udělali pro českobudějovický hokej strašně moc a to hlavně ve chvílích, kdy se sestoupilo. Tehdy bylo třeba rychle vrátit klub do extraligy a to se povedlo. Není to jen Jarda David, ale i jeho společníci. To, co se odehrálo v létě přesně nemůžeme vědět a ani to není v naší kompetenci, abychom se o tyhle věci starali. Nemáme pravomoc to řešit nebo to ovlivnit. Koneckonců ani nevidím důvod, proč bychom to my hráči měli dělat.

V posledních dvou sezonách jste dokráčeli až do semifinále. Zatímco v premiérové sezoně po návratu do extraligy se to nečekalo, loni musel každý s Českými Budějovicemi počítat. Je šance na to, aby HC MOUNTFIELD hrál letos finále extraligy nebo dokonce celou soutěž vyhrál?
To jsou věci, které dost dobře nechápu. Samozřejmě, že každé mužstvo jde do sezony s tím, aby hrálo o nejvyšší příčky. Nikdo nezačíná s tím, že sezonu jenom odehraje a ono to nějak dopadne. Každý tým se chce probojovat do play off a tam dosáhnout úspěchu. Říct ale po letní přípravě konkrétní věci, jak bude soutěž vypadat, to nejde. Rozhodují o tom maličkosti. Nic nejde naplánovat ani v osobním životě, natožpak v hokeji, kde je daleko víc faktorů, které ovlivňují celkový výsledek.

Změn v českobudějovickém mužstvu se přes léto příliš neudálo, ale to málo se točilo hodně kolem vás. Nový brankář Martin Altrichter, tři nové tváře v obraně. Už jste si na sebe zvykli?
S kolegou v brance se znám už dlouhá léta, protože jsme přibližně stejná věková kategorie. V obraně přišli akorát dva zcela noví hráči Frolo se Sičákem. To zase není tolik změn, aby nám to trvalo delší dobu. Mělo by to být v pořádku.

Jedničkou mužstva pro nadcházející sezonu byste měl být vy. Krýt záda vám bude Altrichter a až se uzdraví, bude dvojkou Jan Chábera. To jsou ale jen odhady. Už jste mluvili s trenéry o definitivním zápasovém rozložení?
Ještě je na to brzy. Po víkendu se asi sejdeme všichni gólmani i trenéři a nějak hlouběji to prodiskutujeme, aby bylo do prvního kola vše jasné a každý se mohl soustředit na svou roli v mužstvu.

Do prvního kola má být vše jasné. To je hezké předsevzetí. Jenže kde hledat jistotu, že se předehrávka mezi vámi a pražskou Slavii ve středu vůbec uskuteční? Vsetínské vedení se chce dovolat spravedlnosti u soudu a vzhledem k vydání předběžného opatření je start extraligy ohrožen. Vnímáte to?
My to musíme brát tak, jak to zatím je. Akorát můžeme čekat na nějaký výrok na poslední chvíli, že se něco odkládá. V tuhle chvíli ale musíme být připraveni, že ve středu začínáme, a nic nás nesmí ovlivnit.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....