Banes Motor České Budějovice
24.08.2007, Tomáš Zetek, Radek Papáček

Německé turné bude pro HC MOUNTFIELD těžkou zkouškou

Č. B u d ě j o v i c e – Je to vrchol přípravy. Vždyť udělat si dobré jméno v konkurenci zahraničních celků na dobře obsazeném turnaji je snad lepší, než uspět v domácím poháru. Navíc porazit soupeře z kvalitní německé nebo švýcarské ligy, to je pro sebevědomí vzpruha jako řemen. Českobudějovický HC MOUNTFIELD čekají v následujících třech dnech, počínaje pátkem, tři těžké zápasy na turnaji v Německu. Soupeři budou Straubing, Norimberk a Rapperswil.
Českobudějovická loď vypluje v pátek směr Straubing, kde vpodvečer sehraje duel s místním týmem. Následovat bude večeře v autobuse a současný přesun do ohniska hokejového setkání v Norimberku. Tam čekají na Jihočechy ve dvou dnech mužstva domácích Ice Tigres a švýcarského Raperswill. Celá výprava má z turnaje s názvem Mercure Cup naplánován návrat do Českých Budějovic na noc z neděle na pondělí.

„Jsou to tři těžké zápasy ve třech dnech. Celkově je to velice dobře obsazený turnaj, na který jsme byli pozváni, takže určitě nechceme udělat ostudu,“ tvrdí asistent trenéra HC MOUNTFIELD Milan Černý. „Čekáme střet s vynikajícími zahraničními hráči, hru do těla a těžká utkání. Určitě to nebude žádná selanka, jako se třeba dříve jezdilo do Německa na zájezdy,“ dodává kolega Josefa Jandače. „Když se podíváme na výsledky ostatních extraligových celků, které se s podobnými mužstvy střetly, tak zjistíme, že tam nikdo nevyhrává hladce. Co máme informace, tak by to měl být opravdu velice těžký test pro náš tým,“ dodává.

Českobudějovický celek čeká víceméně cesta do neznáma. Naposledy zažili Jihočeši podobnou akci před dvěma lety. Po návratu do extraligy se střetli na turnaji v Německu se švédským Södertalje a německým Ingolstadtem. V prvním případě zvítězili 4:1, v souboji o celkové prvenství v turnaji pak s domácím týmem Jandačovi hoši prohráli 1:5. „Bude to určitě zajímavá konfrontace. Potkáme se s jiným stylem hry, než je u nás. Asi se nedá mluvit o ryze německém hokeji, protože hra mužstev, s nimiž se střetneme, bude prolnuta zámořským stylem,“ předvídá Černý.

Do Německa s mužstvem neodcestuje trio dlouhodobě zraněných Jan Chábera, Jindřich Kotrla a David Kuchejda. Navíc přibil na marodku Lukáš Bolf. „Má nastřelený kotník. Není to nic vážného, ale chce to svůj čas,“ vysvětluje druhý trenér Jihočechů. Naopak s týmem do vlasti našich západních sousedů odcestuje exznojemský Milan Mikulík, který je hráčem Mladé Bolesavi, ale mužstvu vypomůže při náročném programu.

Ve velké formě zatím chytají oba brankáři. Právě gólmani budou rozhodně oporou mužstva v duelech proti silným soupeřům. „Uvidíme, jak se vystřídají. Buď jeden dochytá dvě utkání nebo se rozdělí stejným dílem,“ nechce příliš předjímat Milan Černý.


PŘEDSTAVENÍ SOUPEŘŮ

Straubing Tigers (Německo)

Straubing je účastníkem nejvyšší německé DEL ligy. V loňském ročníku v ní obsadil 12. příčku. Tygři se spoléhají zejména na velkou ofenzivní sílu. Jejich útok tvoří sedm hráčů německé národnosti a stejný počet Kanaďanů.
Webové stránky klubu: straubing-tigers.de

Sinupret Ice Tigers – Norimberk (Německo)

Německý celek, jehož branku v minulosti strážil po odchodu z Českých Budějovic Roman Turek a nastupoval v jeho dresu také současný obchodní zástupce HC MOUNTFIELD František Joun, patří tradičně k nejsilnějším týmům domácí soutěže. Toto renomé potvrdil i v loňské sezoně. Základní část zakončil na 3. místě a bez větších problémů si zajistil účast ve vyřazovacích bojích. Tam našel přemožitele až ve finále, když podlehl 0:3 na zápasy hokejistům Mannheimu.
Za Norimberk nastupoval v loňské sezoně i jihočeský odchovanec a německý reprezentant Petr Fical.
Webové stránky klubu: icetigers.de

Rapperswil-Jona Lakers (Švýcarsko)

Třetí ze soupeřů českobudějovického týmu patří ke skromnějším klubům. Alespoň co se týče počtu cizinců. V jeho kádru jich naleznete jen čtveřici. Jeden z nich, kanadský útočník Stacy Roest se umístil v produktivitě ligy na jedenáctém místě. Brankář Marco Streit byl v loňské sezoně podle statistik čtvrtým nejlepším gólmanem soutěže.
V základní části se Rapperswil umístil na 6. místě, což jej ve čtvrtfinále svedlo proti mužstvu Zugu. Po dramatické bitvě budoucí soupeř HC MOUNTFIELD nakonec odešel poražen 3:4 na zápasy.
Webové stránky klubu: scrj-lakers.ch


PLÁN TURNAJE

Pátek 19.00 - Straubing Tigers - HC MOUNTFIELD (ve Straubingu)
Pátek 19.30 - Norimberk Ice Tigers - Rapperswil Jona-Lakers

Sobota 15.00 - Rapperswil Jona-Lakers - Straubing Tigers
Sobota 18.30 - Norimberk Ice Tigers - HC MOUNTFIELD

Neděle 15.00 - Rapperswil Jona-Lakers - HC MOUNTFIELD
Neděle 18.30 - Norimberk Ice Tigers - Straubing Tigers


Předchozí vítězové turnaje

2001 - HC Lugano
2002 - Norimberk Ice Tigers
2003 - Adler Mannheim
2004 - Norimberk Ice Tigers
2005 - Kölner Haie
2006 - Norimberk Ice Tigers

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....