Banes Motor České Budějovice
15.08.2007, Tomáš Zetek

Milan Toman: Naše hra už opravdu vypadá jako hokej

Č. B u d ě j o v i c e – Výkony českobudějovického HC MOUNTFIELD stoupají každým zápasem. V úterý proti Slavii to bylo zase o kousek lepší než v utkání se Znojmem. A hlavně souboj s daleko silnějším soupeřem. Jihočeši oplatili Pražanům porážku z úvodního kola letního poháru a v tabulce jsou na druhém místě za neporaženou Plzní. „Oni už taky musí klopýtnout,“ usmívá se Milan Toman.
Úterní souboj v Budvar aréně přinesl zajímavý hokej. Ne snad svou přehnanou atraktivitou, ale zápas byl specifický hodně pomalým rozjezdem a střídáním kvalitních pasáží s nepříliš atraktivní podívanou. „Ono to je jedno s druhým. Je začátek sezony, vedro, nic moc led, hraje se na čtyři pětky. Ty rozjezdy jsou prostě pomalejší,“ vysvětluje Milan Toman.

Ten se stal jedním z Hrdinů utkání, když ve druhé třetině otevřel skóre zápasu. Běžela 29. minuta, když kotouč z jeho hole propadl Adamu Svobodovi mezi betony. „Saily výborně zavezl puk a celá lajna dobře podržela pásmo. I když to neskončilo gólem hned na první pokus, tak slávistická obrana byla pod tlakem, hráči špatně vyhodili kotouč a já jsem to jenom vracel na branku,“ vypráví s jiskrou v oku Toman. Zároveň ale s pokorou v hlase dodává: „Prošlo to tam se štěstím.“

Jihočechům se podařila odplata za porážku 2:3 z úvodního kola Tipsport cupu. „Je pravda, že první utkání na Slavii bylo o něčem jiném. Šlo hlavně o to, že to byl náš první týden na ledě. Moc bych ty zápasy ani nesrovnával,“ kroutí hlavou spolehlivý bek.

Kdyby se však srovnání obou duelů mělo udělat, rezultovalo by z toho jediné. Českobudějovický tým hrál lépe, zato Pražané hůře. „Jestli někdo deset minuta tahá a pak je pod tlakem, na to se nemůžeme zatím moc koukat. Záleží také, jak často která lajna chodí na led. Důležité hledisko je to, že mužstva mohou být v různé fázi přípravy, působí na ně různě velká únava,“ filosofuje nahlas Toman. „Možná jsme byli o ten gól lepší,“ dodává s úsměvem.

V přípravných duelech nastupuje obrana, která je v současné době dost nabitá, v různém složení. Milan Toman se představoval prakticky celou minulou sezonu v první dvojici s Petrem Gřegořkem. V úterý hrál po boku Lukáše Bolfa. „Trenér to mění a zkouší různé varianty, takže já bych v tom nehledal vědu,“ glosuje s nadhledem robustní zadák.

To, že se výkony HC MOUNTFIELD lepší každým zápasem, je evidentní. „Myslím, že teď už naše hra opravdu vypadá jako hokej,“ přikyvuje Toman. „Vyhrávat je dobré pořád. I když si s někým jdete zahrát karty, tak pořád chcete vyhrávat, ať už jde o cokoliv. Není to jako mistrák, ale je to dobré hlavně kvůli psychice. Druhý den se lépe bruslí, je lepší nálada.“ Své vítězné tažení mohou hráči českobudějovického klubu rozšířit už ve čtvrtek, kdy do Budvar arény přijede dosud neporažená Plzeň. „Oni už taky jednou musí klopýtnout,“ směje se Milan Toman.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....