Banes Motor České Budějovice
03.08.2007, Roman Šperňák, Radek Papáček

Mladí Jihočeši bojují v Jihlavě o prvoligový dres. Uspějí?

Č. B u d ě j o v i c e - Ještě na konci minulé sezony patřili k oporám juniorského týmu HC MOUNTFIELD. A v té další přešli plynule do přípravy s týmem mužů. Jenže ne v Českých Budějovicích, ale na Vysočině. Ondřej Ježek, Michal Klíma a Josef Slavík se v současnosti perou o své místo v prvoligovém kádru Dukly Jihlavy. „Držím jim palce, aby se v Jihlavě chytili a odrazili se třeba ještě někam výš,“ poznamenal na adresu svých bývalých svěřenců asistent trenéra Josefa Jandače Milan Černý.
Měl dres se jménem Havel a ve skutečnosti to byl Lojek, Dušátko byl Nekvasil a Pekárek byl Ježek. A takových hráčů v dresech jihlavské Dukly bylo na českobudějovickém ledě mnohem víc. Ne. Trenéři týmu z Vysočiny nechtěli mást soupeře. Jednoduše by se jim dělat nové dresy nevyplatilo. Prostě použili ty z minulé sezony. „Z minulé sezony nám tu zbylo šest hráčů,“ vysvětloval trenér Dukly Jihlava Aleš Tomášek a nemusel ani dodávat, proč nemají hráči své jmenovky. V současné době má Dukla hodně hráčů na zkoušku a teprve v následujících dnech či týdnech bude vybírat, koho si nechá. V kádru čtvrtfinalisty minulé sezony první ligy nezůstal po konci posledního ročníku soutěže kámen na kameni a v Jihlavě se tvoří nový tým. Jaká se najednou otevřela šance pro trojici mladých hokejistů z jihu Čech. V Českých Budějovicích by se zřejmě neprosadili, na získání místa v kádru prvoligového týmu mají lepší vyhlídky. O místo se perou. Ondřej Ježek, Michal Klíma, Josef Slavík. To jsou hokejisté, kteří se zapojili do letní přípravy jihlavského mužstva. Na extraligu ještě nemají, ale druhá liga by pro jejich výkonnostní růst byla málo. První dva z nich se představili v jihlavském dresu i v Českých Budějovicích, kde Dukla prohrála 2:4. Třetí měl smůlu. Byl nemocný. Ovšem ani jeden z nich není bez šance se do užšího kádru vejít. „Kluci nehráli špatně,“ hodnotil jejich výkon v duelu s Českými Budějovicemi jihlavský trenér Aleš Tomášek. Zároveň však okamžitě zkrotil přehnaný optimismus. „Ovšem po jednom zápase nechci dělat nějaké závěry. Hráči dostanou šanci v následujících třech zápasech, které nás čekají a uvidíme, kdo zůstane a kdo se s námi bude muset rozloučit.“ Jihočeši tak ještě vyhráno nemají, ale našlápli dobře. „Klukům držím palce, aby se v Jihlavě chytili a odrazili se třeba ještě někam výš,“ dodal asistent HC Mountfield Milan Černý. Michal Klíma už si v minulé sezoně angažmá v jihlavském dresu vyzkoušel. „Uvolnili jsme ho tenkrát z juniorů,“ vzpomněl si Černý. „A Ježek je takovej typ hráče, kterého mají trenéři rádi za poctivou práci a nasazení ve hře.“ Slavíkovi zase mohou k angažmá pomoci jeho fyzické předpoklady pro hru v dospělé kategorii.

Ježek je zatím v Jihlavě spokojen

Michal Klíma i Ondřej Ježek odehráli v Českých Budějovicích celé utkání ve čtvrté formaci. V boji proti přednímu celku extraligy nezazářili, ale také nijak nepropadli. Třeba Ježek v závěru zápasu ukázal, že může být platným hráčem, když po buly uvolnil do jasné brankové příležitosti Lojka. „Zatím jsem v Dukle spokojený a doufám, že se v kádru udržím i nadále,“ uvedl po zápase útočník Ondřej Ježek. Má jedinečnou šanci a ví to. Když bude chtít hrát hokeji dál na dobré úrovni, druhá liga by pro ně mohla být málo. „Rád bych se prosadil do prvních třech lajn, hrál stabilně a za ten rok se vyhrál,“ doplnil. Má tak před sebou jasný cíl. Prosadit se a hrát první ligu. „Chtěl bych působit v té první lize, nastupovat pravidelně a pořád se zdokonalovat. Hrát někde ve druhé lize by pro mě asi nemělo cenu,“ myslí si hráč. A ví o čem mluví. Druhou ligu si vyzkoušel v minulém roce v dresu Písku v závěru sezony.
Kdo ze tří mladíků nakonec zůstane společně s Jiřím Hanzalem v kádru prvoligového týmu? To ukáží následující dva týdny.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....