Banes Motor České Budějovice
18.02.2002, David Lukeš

HC ČB - HC Linz 5:0: Kučera Rakušany vychytal

I přes hrozbu jaderného nebezpečí zavítal první celek rakouské ligy HC Blackwings Linz na jih Čech, aby na budějovickém ledě sehrál s našimi hokejisty přípravný zápas. Utkání jsme nakonec vyhráli vysoko 5:0, přestože tomu průběh dlouho nenasvědčoval.
Domácí nastoupili bez opor Hudáčka, Hučka a Roba. Luboš Rob, který se na své spoluhráče přišel na stadión podívat, tyto absence vysvětlil: "Hudyho nechal trenér odpočinout, Patrik byl nemocný, takže ještě nenastoupil a já doléčuju zraněné žebro." Další zpráva ale všechny příznivce potěší. "Franta Mrázek je už v pořádku, i když ještě není jasné, zda ve čtvrtek proti Jaroslavli bude hrát."

Samotné utkání začalo svižně. Budějovičtí se snažili před bránu prosadit kombinačně, hosté pozorně bránili, agresivně přistupovali k domácím hráčům a vyráželi do rychlých brejků. Obrany však v úvodu hrály prim a tak šancí bylo i přes plynulé tempo poskrovnu. První vážnou akci založil v 11. minutě Kořínek, ale Vondrka jeho přihrávku v branku nepřetavil. Následně dvakrát zahrozil Brož, ale Čech v brance hostí Pavel Nešťák byl pozorný. Ani následná přesilovka ke změně skóre nevedla.

Více hokejové krásy nabídla třetina druhá. Ve 22. minutě předvedl pohlednou individuální akci nejlepší hráč Lince Szücs, ale výborný Kučera se překvapit nenechal. Na druhé straně se nejdříve od modré zastřeloval Nedoma, aby jeho druhý pokus už v síťce skončil. Poté přišly světlé momenty Rakušanů - nebezpečnou střelou se prezentoval Phillip Lukas, následně na Kučeru najížděl Szücs. Na druhé straně zkoušel Nešťákovu pozornost bekhendem Vondrka. V 27. minutě jsme měli možnost hrát další přesilovku, ale obě pětice jí sehrály opět špatně. Naopak zahrozili hosté, před Divisem musel zasahovat Kučera, který zlikvidoval i nájezd z trestné lavice naskočivšího Szücse. Reparát za Jihočechy složil Štrba, který si, ač tísněn, Nešťáka blafákem vychutnal. To našim hráčům nalilo chuť do žil, ale Suchánek od modré ani Novotný z prostoru kruhů nemířili přesně. V závěru třetiny šli ven Jindra a po něm i Kotaška, ale ani hosté nesehráli své početní výhody dobře.

V závěrečné třetině trenér Jaroslav Liška míchal se sestavou, zejména ve třetím a čtvrtém útoku a to se mu vyplatilo. Zatímco první dvě třetiny šlo hodnotit jako vyrovnané, v té třetí už vládli na ledě naši hráči. Jejich nástup do poslední části byl přímo raketový - ve 42. minutě Brož dorazil do prazdné branky puk a zakončil tak akci Kořínka a Hřebejka, o 59 vteřin později důrazný Novotný trefil přesně růžek Nešťákovy branky. O dvě minuty později mohl převahu hostitelů zužitkovat Šimánek, ale Nešťák byl pozorný. Prapor povadlých Rakušanů držel již jen Szücs. Ve 46. minutě ohrozil Kučeru přízemní střelou, v 50. si pak sám před naším gólmanem opět nedokázal poradit, Kučera výborně jeho pokus vykryl. Do protiútoku proti jedinému obránci vyrazila dvojice Kořínek-Šimánek, ale posledně jmenovaný nedokázal přihrávku usměrnit do branky. V čase 50:00 se radovali hosté, ale puk do Kučerovy klece dostali evidentně bruslí. O minutu později si šikovně mezi kruhy najel Čierny a Nešťák mohl jenom sledovat, jak jedovatý projektil prosvištěl okolo jeho pravé tyčky. V 54. minutě rozehřál zkřehlá srdce nejvěrnějších fanoušků Bartoš, který si z hráčů soupeře udělal slalomové tyče, a s přehledem zavěsil. Závěr utkání se již nesl v exhibičním duchu vítězů. Hodně vzruchu pak přinesla závěrečná minuta. Nejprve Sailer trefil tyč, v následném protiútoku se na Kučeru řítil sám Divis, ale jeho snahu o napodobení Štrbovo blafáku vynikající strážce naší svatyně přečetl a svojí pracně vybojovanou nulu uhájil. Určitě dokázal, že nejen na pozici brankářské jedničky má HC ČB kvalitu!

HC ČB - HC Blackwings Linz 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)
Branky: 22. Nedoma, 31. Štrba, 42. Brož, 43. Novotný, 54. Bartoš. Rozhodčí: Kolísek. Vyloučení: 2:2. Diváci: 150.
Sestava HC ČB: Kučera - Suchánek, Jindra, Kotaška, Nedoma, Čierny, Vaněček, Chaloupka, Krajíček - Štrba, Novotný, Bartoš - Sailer, Michálek, Šimánek - Hřebejk, Kořínek, Vondrka (od 41. Brož) - Brož (od 41. Vondrka), Hlávka, Řehoř.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....