Banes Motor České Budějovice
16.02.2002, David Schlegel

Bartoš a Čierny jsou zklamaní ze slovenského neúspěchu

Ladislav Čierny a Peter Bartoš jsou dvě velké opory slovenské reprezentace působící v Českých Budějovicích. Přesto oba hokejisté chyběli v konečné nominaci trenéra Filce a oba jejich neúčast hodně mrzela. Slovenským legionářům přesto nebyl osud svých reprezentantů lhostejný a v noci na zápasy svých krajanů vstávali.
Zatímco Bartoš se překvapivě nedostal ani do předběžné nominace mezi posledních 44 hokejistů, Čierny v sestavě figuroval a vydržel v týmu i po prvním zúžení kádru. S týmem odcestoval na kemp do amerického Boise, ale po přípravných zápasech ho trenér Filc poslal domů na Slovensko. "Byl jsem opravdu velmi velmi zklamaný a rozladěný. Trenér nám dva roky opakoval, jak buduje mužstvo pro olympijské hry. Mužstvo se za tu dobu sehrálo a mělo to tak určitě zůstat. Mužstvo však bylo rozmetáno a povoláni byli hráči z NHL. Nebyla to celé jenom záležitost pana Filce, ale celého vedení týmu. Výsledek tohoto experimentu všichni vidíme," říkal rozhořčeně Čierny.

"Sport je jenom hra, a tak je třeba to brát," začal svůj monolog rozvážně Peter Bartoš, který v noci vstával, aby sledoval zápasy proti Německu a Lotyšsku. "Na zápas proti Rakušanům jsem nevstával, už nemohl nic změnit." I další Bartošova slova byla smířlivá. "Trenér vsadil na hráče z NHL. Oni tam jeli pro to, aby stříleli góly a rozhodovali zápasy. Úkolem hokejistů z Evropy bylo hlavně nedostávat góly," bránil střeleckou impotenci Šechného, Toroka a Kapuše Peter Bartoš. "S Torokem jsem dříve hrával. Koncem týdne mu zavolám, určitě bude hodně zklamaný," usmál se trpce. Rozhodnutí slovenského vedení nehodnotil jednoznačně negativně. "Po bitvě je každý generálem. Je to těžké, trenéři prostě zvolili cestu hráčů z NHL a kdyby to trenéru Filcovi vyšlo, mohl být slavný," díval se na problém z druhé stránky.

Bartoš neprožil to co Čierny. Tomu po kempu v Boise vedení oznámilo, že pojede předčasně domů a nejproduktivnější obránce Českých Budějovic cítil, že "zámořský experiment" nedopadne dobře. "Hráči byli velmi unavení po svých zápasech v NHL, letěli do Salt Lake City hned po zápase, v podstatě rovnou z letadla šli na led a chtělo se po nich, aby rozhodovali zápasy. Z Evropy bylo v týmu zbytečně velmi málo hokejistů. Trenér pořád říkal, že buduje mužstvo pro olympiádu. Tam však bylo mužstvo úplně jiné a nové," popisoval slovenskou strategii. Čierny sledoval v televizi všechny tři zápasy doma ve Zvolenu a během utkání měl rozporuplné pocity. "Klukům jsem přál, ale vedení jsem velmi nefandil," byl upřímný.

"Byl tam také tlak na to, aby v sestavě byli hráči ze slovenské ligy. Taktika byla stanovena tak, že tito hráči budou držet bezbrankový stav a vytrhnou to hokejisté z NHL. Dalším faktorem našeho neúspěchu byli také gólmani. Češi mají v NHL čtyři jedničky, my takové gólmany nemáme," uváděl smutně. Čierny se bude na olympiádu bude dívat dál a bude fandit Čechům. Bartoš se už na olymijský turnaj asi moc dívat nebude. "Turnaj pro nás skončil," říkal velký jihočeský patriot, který podepsal na jihu Čech nedávno pětiletou smlouvu. "Už jsem toho procestoval hodně. Pro mě je hodně důležitá rodinná pohoda. Veronice se tu líbí a naše děti brzy půjdou do školy," dodal Bartoš, který by rád z české základny vyrážel k dalším akcím slovenské reprezentace.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....