Banes Motor České Budějovice
04.06.2007, Tomáš Zetek

Soustředění na Lipně přineslo i zranění Jindřicha Kotrly

Č. B u d ě j o v i c e – Takřka měsíc letní dřiny mají hokejisté HC MOUNTFIELD za sebou a trenéři mají mnoho důvodů ke spokojenosti. „Zatím jedeme podle plánu. Hlavně jsme spokojeni s přístupem hráčů,“ zmínil asistent trenéra Milan Černý. O to větší ránou je zpráva o dvojici zraněných hráčů, kterými jsou Jindřich Kotrla a Jan Chábera. První jmenovaný má problémy s ramenem, druhý je po operaci kolena.
Letní dril nemá příliš hokejistů v lásce. K úspěšnému zvládnutí sezony ale neodmyslitelně patří. Právě díky skvěle odpracované přípravě na suchu měli v posledních dvou sezonách Jihočeši síly na to, aby přehrávali v závěrečných utkáních ročníku své soupeře. Trenér Jandač je pověstný výborně propracovaným tréninkem. Teď se od něho může ledacos naučit i nový asistent Milan Černý, který působil v předchozích třech letech u českobudějovických juniorů. „Je to trošku jiné. Řada hráčů má úlevy nebo jsou různě staří a musí k tréninku přistupovat jinak. V tom je hlavní rozdíl, ve vyspělosti a více individuálním přístupu,“ zamýšlí se Černý. V zápětí však odlehčí: „Ale nervózní určitě nejsem.“

Předsezónní přípravné období na suchu začalo Jihočechům ve středu 2. května. „Zatím jedeme podle plánu. Hlavně jsme spokojeni s přístupem hráčů. I když víme, že to není dvakrát populární období, tak se tomu všichni staví dobře,“ pochválil si Milan Černý. V prvním týdnu přípravy trénovali výhradně junioři a mladíci. Postupem času se zapojovali i starší hráči a také borci, kteří do poslední chvíle usilovali o místo v reprezentačním výběru pro mistrovství světa. „Začali sice o něco později, ale brzy se zapojili do plné zátěže,“ ubezpečil asistent trenéra Jandače.

Hned první týden přípravy došlo k bolestné ráně. Zranil se gólman Jan Chábera. „Poranil si koleno a v současné době už je po operaci,“ sdělil stručně, leč věcně Černý. Opačný směr nabral zkraje letní dřiny zdravotní stav beka René Vydareného. Ten prodělal operaci ramene, ale už je v tréninkovém procesu pevně zabudován. „Velkou část věcí je v tréninku schopen dělat. Dá se říct, že trénuje takřka naplno,“ pokyvuje hlavou bývalý extraligový útočník Sparty a Plzně.

Hráči polykají tréninkové dávky jako na běžícím páse. „Trénujeme třikrát týdně dvoufázově a zbytek jednofázově,“ vysvětluje Černý. O víkendu mají hokejisté volno. To jim přišlo k duhu obzvláště o tom uplynulém. Od pondělí do pátku minulého týdne totiž Jihočeši absolvovali tradiční soustředění v Hrdoňově. „Na soustředění se jen potvrdilo to, co říkám o přístupu hráčů k tréninku,“ vyzdvihl asistent kouče. „Navíc nám relativně vyšlo i počasí, na rozdíl od loňského roku. Pršelo nám jen jeden den,“ vzpomíná Černý. Bylo to v úterý a hráči nabírali fyzičku v tělocvičně. Zajímavá věc byla ta, že českobudějovičtí hokejisté absolvovali cestu zpod Černé věže ke břehům Lipna na kole. To samé v pátek opačným směrem.

Jedinou kaňkou na povedeném lipenském pobytu bylo zranění Jindřicha Kotrly. „Spadl v závěrečné etapě z kola,“ posteskl si bývalý trenér českobudějovické juniorky. „Ze soustředění ho hned odvezl vedoucí týmu Vláďa Plánička přímo do nemocnice. Jeho zdravotní stav teď přesně neznáme, ale je to podezření na poranění vazů v rameni. Budeme se modlit, aby rekonvalescence byla co nejkratší,“ konstatuje Černý. „Zatím nic moc nevíme, ale asi to není jen naražení, co by se zahojilo za dva týdny.“

Českobudějovické hokejisty čeká ještě jedno soustředění, a to od 18. do 22. června v Železné Rudě na Šumavě. Konec letní přípravy je naplánován na 29. téhož měsíce.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....