Banes Motor České Budějovice
01.06.2007, Tomáš Zetek

Martin Hanzal: Mám maximum, co může nováček dostat

Č. B u d ě j o v i c e – Kolonie hráčů, kteří prošli českobudějovickým HC, se v zámoří opět rozroste. Další jméno? Martin Hanzal. Dva roky trpělivě dřel v juniorské soutěži, aby s vizitkou hráče, jehož produktivita se blíží jednomu a půl bodu na zápas, vplul do divokých vod NHL. Stane se tak v dresu Phoenixu Coyotes. „Samozřejmě se může stát, že mě pošlou na farmu, ale já tam jdu s tím, že chci do prvního týmu,“ tvrdí odhodlaně dvacetiletý útočník, který zatím nabírá kondici na jihu Čech.
Uplynulá sezona pro vás byla v zámoří již druhou. V juniorské soutěži WHL jste s týmem Red Deer Rebels vypadli v prvním kole play off…
Bylo to s mužstvem Medican Hat v sedmém zápase série. Oni se pak dostali až do finále Memorial cupu.

A neměli jste v sezoně vyšší ambice?
Ne. My jsme byli vůbec rádi, že jsme udělali play off, protože loni Red Deer vůbec nepostoupili. Postupovali jsme ze čtvrtého místa z pěti a všichni čekali, že vypadneme 4:0 na zápasy, ale my jsme je trochu zaskočili.

Co tedy nakonec k postupu do druhého kola chybělo?
V rozhodujícím zápase jsme hráli u nich a prohráli 2:0. Měli jsme smůlu, ale to už opravdu bylo o tom, kdo udělá víc chyb a kdo bude lépe bránit.

Ve vyřazovacích bojích jste odehrál šest zápasů ze sedmi. Proč?
Dostal sem stopku. Trefil jsem zezadu na mantinel protihráče a vedení ligy se to nelíbilo, tak mě suspendovali.

V play off jste měl statistiku jeden a půl kanadského bodu na zápas. V základní části jen o něco málo méně…Dařilo se vám tedy podle vašich představ?
Musím přiznat, že jsem byl po herní stránce spokojený a jsem moc rád, že se mi takhle dařilo i v kanadském bodování.

V základní části jste ale odehrál jen šedesát zápasu z dvaasedmdesáti. Proč?
Byl jsem na dvacítkách. Tam mi uteklo asi osm zápasů. Pak jsem taky měl jeden čas problémy se zády a potom nastřelený kotník.

Na zmíněném mistrovství do dvaceti let jste měl hrát jednu z vůdčích rolí v týmu. Mužstvo skončilo ve čtvrtfinále…
Hrál jsem první, občas druhou lajnu. Byl jsem na ledě dost často. Výkony mohly být určitě lepší. Dá se říct, že to bylo moje jediné slabší místo v sezoně. Jinak to byl super rok.

Pro vás ale asi bylo letos důležitější, že se dařilo v zámoří, že?
To je jasný. Tam je víc skautů a hlavně mě pozorovali pomalu každý týden, takže jsem byl pěkně pod dohledem. Navíc můj trenér Sutter se znal s celým vedením Phoenixu, tak si mě pěkně hlídali. Cokoliv jsem udělal dobře nebo špatně, hned ve Phoenixu věděli.

Vzhledem k tomu, jak se vám v sezoně dařilo, to nebylo vůbec na škodu, ne?
Přesně tak.

Poslední utkání sezony jste odehrál za mořem 3. dubna. Pak jste si užil dovolené?
Zůstal jsem tam ještě týden, abych si zařídil nějaké věci, a pak jsem jel domu. Dal jsem si chvilku volno, věnoval se přítelkyni a rodině a pak jsem nastoupil do školy. Dělám čtvrťák, tak bych ho chtěl teď do konce června ukončit a pak třeba za rok, až se vrátím, maturitu.

Do přípravy jste nastoupil s týmem Českých Budějovic. Znamená to tedy, že jste stále jejich hráč?
Byl jsem do středy. Pak jsem oficiálně podepsal smlouvu s Coyotes a stal jsem se jejich hráčem.

Jak probíhalo jednání o smlouvě? Měl jste už po sezoně nějaké zvěsti, že by jste mohl jít do prvního mužstva?
Oni mě chtěli vyzkoušet, ale byl tam malý zádrhel. Měl jsem pořád smlouvu tady v Českých Budějovicích, takže jsem nemohl podepsat oficiálně a musel počkat, až mi tu vyprší.

Takže vám skončila smlouva s mužstvem HC MOUNTFIELD a až pak jste podepsal novou s klubem Phoenix Coyotes?
Přesně tak. My už jsme jednali o smlouvě na konci sezony, ale oficiálně to šlo až po tom, co mi skončila smlouva tady koncem dubna.

To znamená, že českobudějovický klub za vás nedostane od Phoenixu nic?
Snad něco ano. Ale já tomuhle moc nerozumím a spíš je to věc mezi Českými Budějovicemi a NHL. Týká se to, myslím, nějak i smlouvu s IIHF. Ale jak říkám, moc tomu nerozumím, takže bych se v tom nechtěl vrtat.

Smlouvu jste letěl podepsat do zámoří?
Ne. Podepsal jsem to normálně tady. Poslali mi to poštou.

Takže s Waynem Gretzkym jste tentokrát nemluvil?
Ne. S ním ani moc nekomunikuji. Volal mi spíše manažer Barnet. Teď je v týmu ale někdo nový na jeho místě a s tím jsem ještě nemluvil.

S legendárním Waynem jste se ale už několikrát viděl. Jak na vás jako člověk působí?
Je to docela kliďas, moc toho nenamluví. Vypadá docela hubeně na to, že to byl jeden z nejlepších hokejistů v NHL.

Vy ale přeci taky nejste nějakým předobrazem kulturisty, ne?
To ne, ale dost jsem posílil. Ani tak ne v Americe jako teď na letní přípravě. Snažím se dělat hodně věcí a podporovat to správnou stravou. Myslím si, že to je nejlepší způsob, jak se připravit na NHL.

Teď tedy budete ještě trénovat s Českými Budějovicemi?
Rád bych. Jestli mě tu nechají, tak by to bylo super. Kdyby ne, tak si budu muset něco zařídit přes agenta. Kdyžtak bych musel trénovat s někým individuálně nebo úplně sám.

Máte už nějaké termíny, kdy se vracíte zase do zámoří?
V červenci asi pojedu na kemp - to je ještě nějaký posezónní - a pak asi koncem srpna bych letěl už na celý rok do Ameriky na novou sezonu.

S týmem Coyotů jste podepsal smlouvu na tři roky. O tom, že si finančně polepšíte, asi netřeba diskutovat…
Jako první věc je podpisový bonus. Pak ještě mám jeden bonus, který se jmenuje očkový, a ten dostanu, když splním určité podmínky. Když to řeknu jednoduše, tak mám maximum, co může nováček dostat.

Máte sice podepsanou smlouvu v prvním týmu, ale není nikde napsáno, že budete pravidelně hrát…
To je jasný. Záleží jen na mně, jak na sobě teď v létě zapracuju a jak se mi povede kemp. Samozřejmě se může stát, že mě pošlou na farmu, ale já tam jdu s tím, že chci do prvního týmu.

Foto - zdroj: phoenixcoyotes.com, whl.ca

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....