Banes Motor České Budějovice
30.05.2007, Tomáš Zetek

Nevím, co by v Americe chtěli víc, diví se Josef Slavík

J i h l a v a / Č. B u d ě j o v i c e – Už měl domluvenou práci prodavače a jeho hokejový talent mohl definitivně vyhasnout. Nakonec se tak nestalo. Českobudějovický junior Josef Slavík loni absolvoval letní přípravu s prvním týmem HC MOUNTFIELD, ale do kádru se neprosadil. Celou sezonu strávil v juniorce, kde měl bilanci bod na zápas, a závěr ročníku vypomáhal ve druholigovém Písku. „Junior musí hrát první ligu anebo výše. Jak se jde níž, je to signál, že je něco špatně,“ má jasno muskulaturní útočník, který v těchto dnech hltá tréninkové dávky s prvoligovým mužstvem Dukly Jihlava.
V minulé sezoně jste poprvé nakoukl do seniorského hokeje v Písku, kde jste odehrál tři zápasy. Po sezoně jste ale asi pochopil, že třetí nejvyšší soutěž nebude to pravé, že?
V Písku jsem dohrával sezonu a pak jsem nevěděl, co bude dál. V Budějovicích mi říkali že pro mě něco shání. S mým agentem panem Henyšem jsem mluvil a prý mi něco sehnal v Havířově, což mi potvrdil i pan Látal. Tvrdil, že je smlouva připravena, tak jsem s tím počítal.

Proč to nakonec nevyšlo?
Když jsem pak volal panu Látalovi, říkal, že to padlo. Od té doby jsem nevěděl, co se mnou bude. Až tři dny před začátkem letní přípravy volal pan Henyš, že jdu do přípravy s Jihlavou.

Co jste v době nejistoty o budoucnosti vaší kariéry dělal?
Byl jsem smířený s tím, že se budu připravovat sám a třeba půjdu někam do práce. Sehnal jsem si práci prodavače u kamarádovo taťky.

Nakonec se tedy připravujete s týmem Dukly Jihlava…
Jsem tam na letní přípravu a pak, než se půjde na led, se rozhodne, jestli zůstanu nebo ne.

Takže letní příprava “o triko“?
Patřím pořád Budějovicím a oni na mě mají právo. Teď jsem na rok na hostování v Jihlavě. Když jsem koukal na sestavu, co zatím trénuje, tak to vychází na čtyři lajny. Mohl bych se tedy v týmu udržet i po letní přípravě. Moc lidí se snad vyhazovat nebudou.

Vy jste fyzicky nadprůměrně vybavený hráč. Letní dril vám asi nevadí, že? To by mohla být vaše výhoda…
Příprava mi nevadí. Máme za sebou třetí týden a je to v pohodě. Je to sice náročné, ale není to tak hrozné jako loni v Budějovicích.

V týmu se připravujete spolu s Ondřejem Ježkem a Michalem Klímou a podle všeho by měl ještě před sezonou přijít Jiří Hanzal…
Je to super, že tu bude víc Budějčáků. Známe se už dlouho a hráli jsme spolu v juniorce. Jsme kamarádi.

Čím to, že čtyři hráči z Českých Budějovic budou působit ve stejném prvoligovém týmu?
Pan Liška říkal, že tam má kontakty. Už ke konci sezony tvrdil, že nám tam něco bude shánět.

Nebojíte se, že i když v Dukle zůstanete i pro přípravu na ledě a následnou sezonu, nevybudujete si pevné místo v základní sestavě?
Bude to záležet jen na mě. Můžu hrát na výjimku za juniorku na střídavý start. Když bude třeba den volna a oni budou chtít pomoc, tak je to lepší, než jenom trénovat. Ale samozřejmě prioritou pro mě je prosadit se v áčku napevno.

Co kdyby se to přeci jen nepovedlo?
Mám něco předběžně sjednáno ve druhé lize, ale na to nechci radši ani myslet. Musím se prosadit tady.

Je s podivem, že s vašimi fyzickými dispozicemi jste nezkusil odejít do zámoří…
Už jsem mel dřív nějaká jednání s agentem ohledně odchodu do Ameriky. Myslím si, že bych se tam právě díky té fyzičce prosadil, ale pan Henyš říkal, že musím dělat body.

Vždyť jste měl v minulé sezoně v českobudějovické juniorce ve dvaačtyřiceti utkáních stejný počet bodů. Bod na zápas není dostatečné množství pro zámořské skauty?
Já taky nevím, co by chtěli.

Jediným angažmá v seniorském hokeji pro vás byla zmíněná třízápasová výpomoc v Písku…
Druhou ligu jsem si chtěl zkusit kvůli chlapskému hokeji, abych poznal jaké to je. Druhá liga je pomalejší soutěž, než juniorská extraliga.

Velké množství mládežnických trenérů tvrdí, že druhá liga není pro juniora adekvátní vývojovým stupně po juniorské extralize. Souhlasíte?
Určitě to tak je. Junior musí hrát první ligu anebo výše. Jak se jde níž, je to signál, že je něco špatně.


Josef Slavík (vpravo) svádí v rámci letní přípravy jihlavského mužstva běžecký souboj s veteránem Bedřichem Ščerbanem.
Foto: 22.5.2007, www.hcdukla.cz