Banes Motor České Budějovice
02.03.2007, Tomáš Zetek, Radek Papáček

České Budějovice zaklepou na medailovou bránu ve čtvrtfinále s pražskou Slavií

Fanoušci českobudějovického MOUNTFIELDU se už nemohli dočkat. Hned od úvodních kol základní části letošního ročníku bylo pravověrným jasné, že klíčové souboje jejich tým absolvuje na začátku března. Sečteno a podtrženo - čtvrtfinále je tu! Jihočeši v něm zkříží hole s pražskou Slavií. Ano, s tím mužstvem, které je loni připravilo o finálový sen. První dva duely se hrají v Budvar Aréně v sobotu (17.45) a v neděli (17.00).
TUREK vs. SVOBODA - - JANDAČ vs. RŮŽIČKA - - HÜBL vs. BEDNÁŘ -
- VAK vs. BERÁNEK … PROSTĚ PO ROCE ZASE BUDĚJOVICE PROTI SLAVII

Dost bylo představování klubů a jejich historie před zápasy v Budvar Aréně. Tohle je výjimečná situace. Čtvrtfinálová série mezi českobudějovickým MOUNTFIELDEM a Slavií Praha je tak blízko dveří, jako nedoslýchavá sousedka špehující vaše večerní návštěvy. Rok se s rokem sešel a opět se střetne Růžičkovo komando s Jandačovou eskadrou. A tak na tomto místě mi dovolte trochu z nedávné historie…


Pohled do minulosti – o jedenáct měsíců zpět

Běžela poslední desetiminutovka vyrovnaného prvního semifinálového duelu v Sazka Aréně. Na ukazateli skóre dvě nuly. Ve dvojnásobné přesilovce se sedm minut před třetí sirénou po buly vymotal z klubka těl Tomáš Vak a chirurgicky jemným blafákem mezi Fraňkovy betony šokoval Prahu. Když Vydarený ještě pár minut nato napálil kotouč přímo „pod víko“ klece domácích, ponořily se Vysočany do jemné jihočeské radosti. Vypadalo to, že České Budějovice mají nakročeno k dalšímu neskutečnému skalpu. Vyřadit z osmé příčky po nepolapitelném Liberci i Slavii, to by bylo na román. Leč nestalo se. Slávistická srdce se vzepřela a další čtyři zápasy se staly kořistí lačných Pražanů. Série skončila pro Jihočechy až příliš krutě. Prohráli 1:4 na zápasy. Trenér českobudějovických hokejistů Josef Jandač neskrýval zklamání. I přes roli outsidera totiž svému týmu věřil nadmíru a postup do finále viděl jako hodně reálný. Dlouho po posledním hvizdu loňské sezony opakoval, že přes Slavii se dalo přejít.


28.3. - 1. zápas: Slavia Praha – České Budějovice 0:2 (0:0, 0:0, 0:2).
Branky a nahrávky:
56. Vak, 58. Vydarený.
Rozhodčí: Minář, Homola - Čech, Chytil. Vyloučení: 10:6, navíc Duda (Slavia) na 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 12 011.

29.3. - 2. zápas: Slavia Praha – České Budějovice 3:0 (1:0, 1:0, 1:0).
Branky a nahrávky:
13. J. Bednář (Sobotka, Duda), 24. Tomica (J. Beránek). 60. Prorok (Franěk).
Rozhodčí: Mikula, Šindler - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 12 601.

1.4. - 3. zápas: České Budějovice – Slavia Praha 1:2 sn. (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0).
Branky a nahrávky:
3. Novák (Kadlec, Bednář), rozhodující nájezd Vlasák - 54. Sailer (Hřebejk, Harant).
Rozhodčí: Bolina, Turčan - Kostka, Šátava. Vyloučení: 7:9, navíc Beránek (SLA) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 6421 vyprodáno.

2.4. - 4. zápas: České Budějovice – Slavia Praha 3:4 (0:1, 2:1, 1:2).
Branky a nahrávky:
24. Gřegořek (M. Hudec, Brabenec), 34. Brabenec (Kutlák, M. Hudec), 46. Vak (Sailer) - 5. Duda, 37. Vlasák (Sup, Duda), 48. Kadlec (Beránek), 54. Sup (Bednář, Vlasák).
Rozhodčí: Minář, Homola - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:6, navíc Prorok (Slavia) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6421, vyprodáno.

5.4. - 5. zápas: Slavia Praha – České Budějovice 2:1 sn. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0).
Branky:
32. Kadlec (Tomica), rozhodující nájezd Prorok – 37. Gulaš (Veselý, Vak).
Rozhodčí: Minář, Homola – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 6:4, bez využití. Diváci: 13 519.


OČEKÁVÁM OD NAŠEHO TÝMU STOPROCENTNÍ VÝKON, JE SI JIST JOSEF JANDAČ

Letos už je však situace zcela odlišná. S Českými Budějovicemi se od začátku ročníku počítá a ty tam jsou hlasy o překvapivém vstupu do sezon, který nebude mít dlouhého trvání. Jihočeši do posledních minut základní části bojovali o druhou příčku. „Sezona je z dlouhodobého hlediska dobrá. Skončili jsme na třetím místě, což je výborné,“ pochvaluje si kouč MOUNTFIELDU Josef Jandač. V průběhu základní části se jeho tým opíral zejména o domácí prostředí. Skvělá kulisa v Budvar Aréně viděla z šestadvaceti utkání jen tři porážky. „Doma jsme hráli dobře, ale škoda toho, že jsme i z venku nepřivezli více bodů. Spoustu zápasů jsme venku prohráli třeba jen o gól,“ povzdechl si Jandač. Jedním dechem však dodává, že největším problémem byl opět zdravotní stav týmu. Právě na úzký kádr, který byl prošpikován marody, v závěru loňské sezony České Budějovice takříkajíc dojely. „Celkově jsme zatím se sezonou spokojeni. Myslím, že kdyby se nám více vyhýbala právě ta zranění, tak jsem třeba mohli skončit v tabulce ještě výše,“ filozofuje trenér Jihočechů.

Základní část už je ale minulostí a vlastní loňská zkušenost budiž odstrašujícím příkladem pro Jihočechy. Liberec se zdál být neotřesitelným, a jak nakonec dopadl. Roli favorita však ani jedno z mužstev nepřijímá. „V play-off se dá přes každého přejít. Je to otázka momentální formy, připravenosti na soupeře, odhodlání hráčů, zdravotního stavu a dalších faktorů. Když to do sebe zapadá, je porazitelný každý,“ rozpovídal se Josef Jandač. „Jsou to otevřené boje,“ dodává s přirozeným respektem k soupeři. Ten měl i loni, když vedl svůj tým proti stejnému protivníkovi v semifinále. „Loňská série už je dávno pryč. Letos je zcela jiná situace,“popírá jakákoli podobenství s předchozím play-off kouč Jihočechů. „Věřím, že se bude hrát kvalitní hokej, ale samozřejmě s opačným výsledkem než loni,“ pousměje se Jandač. Kormidelník českobudějovické bárky sice vzývá oku lahodící podívanou, ale bude to hlavně bitva se vším všudy. „Vyhrát chce každý. Stejně jako my, tak i Slavie. Očekávám především stoprocentní výkon od našeho týmu, a to v každém utkání. Chceme se soustředit hlavně sami na sebe. A uvidíme co nám Slavia dovolí. Určitě to budou vyrovnané zápasy.“

Příprava na čtvrtfinálovou sérii s Pražany v kabině MOUNTFIELDU vrcholí. „Měli jsem dost materiálů o soupeři,“ ubezpečuje trenér Českých Budějovic. „Taktickou přípravu si ale samozřejmě necháváme pro sebe a nikde nebudeme říkat, s čím na soupeře vyrukujeme.“ V loňské semifinálové sérii se dvě utkání rozhodovala až při samostatných nájezdech. Pompézní zakončovatel Tomáš Vlasák dvakrát zatížil misky vah ke straně Slavie. Penaltový fantóm ale již v sešívaném dresu nepůsobí a podle mnohých odborníků by měly nájezdy tentokrát zvýhodnit Jihočechy. „Rozhodovat bude psychika. Máme ale v týmu hráče, kteří nájezdy umí,“ míní kouč MOUNTFIELDU. Neomylnými střelci jsou zejména Viktor Hübl a Jiří Šimánek. Ruku k dílu umí přidat třeba i Hudec, Brabenec či Vak. Intergalakticky rychlé ruce mají mladíci Gulaš, Květoň a Mertl. A překvapit mohou i technicky skvěle vybavení obránci Vydarený s Gřegořkem či nevyzpytatelný Marek Posmyk. Zkrátka když dojde na nájezdy, je kam sáhnout. Speciální trénink ale Josef Jandač do přípravy nezařadil. „Rozhodne momentální forma, psychika a štěstí,“ tvrdí.

Dobrá zpráva pro fanoušky HC MOUNTFIELD je ta, že do sestavy se v poslední delší pauze před vrcholem sezony vrátili další hráči. Obránce Zdeněk Kutlák s útočníkem Tomáše Vakem budou připraveni nastoupit. Po viróze se k týmu brzy připojí i Martin Vágner. A tak na seznamu absentérů figurují dlouhodobě zranění Václav Nedorost a Ondřej Veselý. Ani jeden z nich si už v této sezoně nezahraje. Navíc k nim přibyl ještě slovenský štírek Róbert Krajči, kterého sužuje zápal plic. U něho je však naděje, že ještě do některého ze zápasů zasáhne. „O sestavě máme jasno, ale nechci nic prozrazovat. Samozřejmě to samé platí i o gólmanech,“ nechal českobudějovickou kabinu obestřenu tajemstvím její vrchní velitel Josef Jandač.

Série, která se hraje na čtyři vítězná utkání začíná dvěma zápasy na ledě Jihočechů. Poté se oba celky přestěhují do stověžaté matičky. V Budvar Aréně se bude hrát v sobotu od 17.45 (ČT 2) a v neděli od 17. hodin.


STATISTICKÉ CENTRUM PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI

HC Slavia Praha

Celkem:    52   21  6  6  19    171:162   81  ( 6. místo)
Doma:      26   13  2  3   8     96:81    46  (12. místo) 
Venku:     26    8  4  3  11     75:81    35  ( 2. místo)
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Bednář - 45 bodů (22+23)
Nejlepší střelec:       David Hruška - 23 branek
Nejlepší nahrávač:      Jaroslav Bednář - 23 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Pavel Kolařík - 105 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Tomáš Žižka - 11 plusových bodů
Nejhorší v +/-:         Vladimír Sobotka - 5 minusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 – Adam Svoboda        91,57% z 28 zápasů
2 – Vitali Taskinen	90,00% ze 2 zápasů
3 – Lukáš Hronek	88,80% z 13 zápasů
4 – Petr Franěk   	88,80% z 13 zápasů

HC MOUNTFIELD

Celkem:    52   23  9  2  18    160:144   89   ( 3. místo)
Doma:      26   18  5  1   2     92:53    65   ( 2. místo) 
Venku:     26    5  4  1  16     68:91    24   (11. místo)
Nejproduktivnější hráč: Viktor Hübl - 45 bodů (26+19)
Nejlepší střelec:       Viktor Hübl - 26 branek
Nejlepší nahrávač:      Viktor Hübl - 19 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Petr Gřegořek a Kamil Brabenec - 96 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Michal Hudec - 13 plusových bodů
Nejhorší v +/-:         Zdeněk Kulák - 17 minusových bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 – Roman Turek        91,10% z 35 zápasů
2 – Jan Chábera        91,35% z 22 zápasů


ZAJÍMAVOSTI PŘED STARTEM SÉRIE

45 kanadských bodů.
Lídři statistik mají v obou mužstvech sejný počet bodů. Viktor Hübl i Jaroslav Bednář jich nasbírali shodně pětačtyřicet. Ve prospěch českobudějovického centra hovoří vyšší počet vstřelených gólů. Hráč MOUNTFIELDU jich má na svém kontě po základní části 26, kdežto slávista Bednář o čtyři méně.

7. zápas jako v NHL.
Jestliže dojde série až ke stavu 3:3 na zápasy a sedmé utkání skončí po šedesáti minutách remízou, bude se hrát prodloužení čtyři na čtyři až do rozhodnutí. Rozdílem od zbylých utkání je to, že vítěze neurčí samostatné nájezdy, ale bude se nastavovat tak dlouho, dokud jeden z celků nevstřelí gól ze hry.

160 kilometrů po asfaltu.
Přesně tahle vzdálenost od sebe dělí dvě chlouby českého hokeje, v nichž se tato série odehraje. Sazka Aréna je sice z pochopitelných důvodů honosnějším chrámem, ale českobudějovický stánek, kterému propůjčil své jméno světoznámý pivovar Budvar, se spolu s pardubickou arénou těší nejlepšímu hodnocení u nás.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....