Banes Motor České Budějovice
13.12.2006, Tomáš Zetek

Trenéru Hadamczikovi jsem neradil, smál se Zdeněk Kutlák

P r a h a - Reprezentační výběr Aloise Hadamczika má za sebou zdařilou premiéru na Channel One Cup v Moskvě. Na výhře 2:0 nad Běloruskem se aktivně podíleli i hokejisté MOUNTFIELDU Jiří Šimánek a Zdeněk Kutlák. V nominaci pro další turnaj se ale objevilo hned šest hráčů. Čtyři z nich se však omluvili. „My jsme s Jirkou jet mohli, tak jsme tady,“ řekl po zápase s Běloruskem českobudějovický bek.
V přípravném utkání na moskevský turnaj Channel One Cup zvítězil reprezentační výběr České republiky nad Běloruskem 2:0. Jste s výsledkem spokojeni?
Každá výhra potěší, takže je to určitě dobře, že se nám povedlo vyhrát. Bělorusko už dávno není mužstvem, jakým bývalo, že bychom si na něm naháněli skóre. Hráli hlavně dobře vzadu a měli i několik šancí.

Nepředpokládali jste, že zápas by mohl mít pro vás hladší průběh a hlavně vyšší výsledek?
Nikdo nečekal, že to bude lehké utkání, protože jsme věděli, že mají velmi dobrý pohyb a dobrou techniku. Přeci jen jsou to bývalí Rusové.

Chvílemi Bělorusové nebezpečně kousali a zejména v závěru utkání vám byli více než vyrovnaným soupeřem. Nešetřili jste podvědomě síly před těžkým turnajem?
Je pravda, že nás čeká náročný turnaj, a to hlavně co se týče cestování. Ale rozhodně se nikdo z nás nešetřil a jestli to tak vypadalo, rozhodně to není pravda.

Zmínil jste cestování. Jak budou vaše přesuny probíhat?
Bude to hodně zajímavé, protože v den prvního zápasu odlétáme do Finska, kde hrajeme ve čtvrtek večer. Tam se přespí a v pátek se přesuneme do Ruska, kde odehrajeme zbylé dvě utkání.

V zápise o utkání s Běloruskem jste byl napsán ve třetí obranné formaci s Miloslavem Gureněm. Zahrál jste si dost?
Trenéři posílali pětky na led vcelku pravidelně a s Mílou jsme se tam objevovali často. Já jsem navíc prostřídával do speciálních formací při přesilovkách a oslabeních. Já myslím, že jsem si zahrál dost, a jsem za to samozřejmě rád.

Patřil jste k nejvytíženějším bekům. Čekal jste to?
Musím se přiznat, že jsem to nečekal, ale vše vyplynulo ze situace. Trenéři reagují na momentální stav týmu a na přesilovky a oslabení posílají kombinované formace.

V průběhu zápasu jste měli příležitost osmi přesilových her a dokonce jste hráli i přes minutu pět na tři. Obě branky ale padly při rovnovážném stavu...
Přesilovky se trénovaly zatím jen jeden den, takže to určitě nebylo optimální. Jsou to zvláštní situace, při kterých je třeba dobrá sehranost. Na turnaji, jenž nás čeká, to určitě bude lepší.

V Českých Budějovicích v posledních zápasech hodně těžíte právě z přesilových her. Nechtěl jste trenéru Hadamczikovi poradit, jak početní výhody sehrát?
(smích) To jsem určitě nechtěl. V Budějovicích máme dobré přesilovky a doufám, že nám to vydrží. Tady jsem v žádném případě neradil, protože trenér má určitou vizi, jak chce, abychom početní výhody hráli. Na nás pouze záleží, abychom jeho pokyny dokázali přenést na led.

Na dalším dílu Euro Hockey Tour se z českobudějovického týmu představíte spolu s Jiřím Šimánkem. Pozvánku ale dostalo více hráčů z týmu HC MOUNTFIELD, že?
Co já vím, tak měl jet ještě Petr Gřegořek, Viktor Hübl, Venca Nedorost a Ondra Veselý. Viktor měl antibiotika, protože už poslední zápas před reprezentační přestávkou hrál s horečkami. Petr Gřegořek měl jít na artroskopii kolene a Venca Nedorost s Ondrou Veselým mají drobné zdravotní problémy už delší dobu. My jsme s Jirkou mohli jet, tak jsme tady.

Jste v kontaktu s mužstvem Českých Budějovic, i když jste na reprezentační akci?
Ano. Po utkání s Běloruskem za námi navíc byl manažer Látal a říkal nám, co se s týmem děje. Určitě jsme v obraze.

Snad všechny extraligové týmy se těšily na reprezentační přestávku. Vy si ale moc zápasového volna neužijete, že?
Bude to velmi náročné, protože hned, jak přijedeme, tak se ve středu hraje utkání s Litvínovem a další zápasy budou následovat. Už před pauzou byl program hodně našlapaný a zápasů je dost. Nebude to nic lehkého, ale máme dobře natrénováno, takže to snad zvládneme. Podřídíme tomu i regeneraci, což je vždy velmi důležité.

Tým HC MOUNTFIELD prošel v nedávných dnech menší krizí. Myslíte, že poslední dvě utkání vrátila tým na vítěznou vlnu?
Slabší období musí přijít na každý tým. Já bych neřekl, že to byla úplně krize, ale prostě se nám pár utkání nepovedlo. Před přestávkou jsme ale udělali důležité body doma se Slavií a ve Vsetíně a to nás rozhodně zvedlo. Doufám, že budeme v dobrých výsledcích pokračovat i po pauze.

Mnozí odborníci tvrdí, že období kolem Vánoc je pro extraligové týmy jedno z nejdůležitějších. Berete to stejně?
Asi by se neměla základní část dělit na důležité nebo nedůležité období. Konečný výsledek se všechna mužstva dozví stejně až po skončení sezony. Jestli postoupí do play-off a jak v něm potom uspějí. Celá sezona je důležitá, ať je to začátek, období kolem Vánoc nebo konec. My se budeme snažit hrát takový hokej, abychom vyhrávali a drželi se co nejvýše.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně zdaru!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....